04.05.2023

Huhtikuun kuukausikatsaus 2023

Huhtikuun kuukausikatsaus 2023

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan huhtikuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia. Huhtikuun merkittävimpinä uutisina voidaan pitää Euroopan unionissa hyväksyttyä MiCA-kryptovaluuttalainsäädäntöä ja Ethereumin onnistuneesti toteutettua Shanghai hard forkkia.

              
Huhtikuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Huhtikuu oli kryptovaluuttojen hintojen osalta suhteellisen hiljainen kuukausi. Markkina-arvoltaan kahden suurimman kryptovaluutan, eli Bitcoinin ja Ethereumin, hinnat päätyivät huhtikuun osalta hieman plussan puolelle. Puolestaan kaikkien muiden Northcrypton tarjoamien kryptovaluuttojen hinnat olivat laskussa. Litecoinin hinta oli noin kolmen prosentin laskussa, kun taas Aaveen, Chainlinkin ja ApeCoinin hinnat putosivat noin 6–9 prosenttia. Polygonin hinta päätyi kuukauden lopussa lähes 15 prosenttia alemmaksi kuin kuukauden alussa.

Euroopassa hyväksyttiin MiCA-kryptovaluuttalainsäädäntö

Euroopan unionissa äänestettiin huhtikuussa MiCA eli Markets in Crypto Assets -kryptovaluuttalainsäädännöstä. MiCA-lakiesitys äänestettiin läpi selkeällä enemmistöllä. MiCA:a on valmisteltu jo vuodesta 2020, ja sen on tarkoitus astua voimaan stablecoinien osalta vuoden 2024 heinäkuussa ja muiden lainkohtien osalta vuoden 2025 tammikuussa. MiCA:a voidaan pitää tähän asti maailman kattavimpana kryptovaluuttalainsäädäntönä, ja sen tavoitteena on muun muassa luoda yhtenäiset säännöt EU-alueen kryptovaluuttatoimijoille sekä säädellä kryptovaluuttojen liikkeellelaskijoiden toimintaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan täysin kokonaisvaltainen lainsäädäntö, sillä MiCA:sta ei löydy sääntelyä esimerkiksi DeFi:in tai NFT:isiin liittyen, joiden voidaan nähdä vakiinnuttaneen paikkansa kryptovaluuttamarkkinoilla.

Ethereumin Shanghai hard fork toteutettiin onnistuneesti

Ethereumin Shanghai hard fork, joka tunnetaan myös nimellä Shapella, toteutettiin onnistuneesti 13. huhtikuuta. Shanghai hard fork oli päivitys, joka tarkoitti Ethereumin lopullista siirtymistä Proof of Stake -algoritmiin. Päivitys nimittäin mahdollisti Ethereumin verkon ylläpitotyöhön steikattujen ether-tokenien nostamisen. Ethereumin verkon ylläpitäjät, eli validaattorit, ovat voineet steikata tokeneitaan vuoden 2020 lopusta lähtien. Jotkut odottivat, että steikkauksen nostojen mahdollistuminen lisää kaupankäynnin kohteena olevien etherien määrää vaikuttaen täten negatiivisesti etherin hintaan. Noin kolmen viikon jälkeen näyttää kuitenkin siltä, että nämä odotukset eivät ole toteutuneet, sillä Ethereum kuului huhtikuussa parhaiten pärjänneiden markkina-arvoltaan suurempien kryptovaluuttojen joukkoon.

Twitter tarjoamaan kryptovaluuttojen ja osakkeiden kaupankäyntipalveluita

Noin 450 miljoonan henkilön kuukausittain käyttämä yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitter on aloittanut kryptovaluuttojen ja osakkeiden kaupankäyntipalveluiden tarjoamisen. Tämä tapahtuu yhteistyössä israelilaisen sijoitusalusta eToron kanssa. Twitter alkoi tuomaan ominaisuutta käyttäjien saataville huhtikuun kuudennesta päivästä lähtien. Twitterin päätös ei tullut monelle suurena yllätyksenä, sillä yhtiön toimitusjohtaja ja omistaja Elon Musk ilmoitti maaliskuussa, että hän haluaa tehdä Twitteristä maailman suurimman taloudellisen instituution.

Sveitsiläispankkien mukaantulo kryptovaluuttamarkkinoille

Sveitsiläinen valtio-omisteinen PostFinance-pankki ilmoitti aloittavansa kryptovaluuttapalveluiden tarjoamisen. Käytännössä tämä tarkoittaa bitcoinin ja Ethereumin (ether) kaupankäynti- ja säilytysmahdollisuuden tarjoamista. PostFinance toteuttaa näiden palveluiden tarjoamisen yhteistyössä sveitsiläisen kryptovaluuttapalveluiden tarjoamiseen erikoistuneen Sygnum Bankin kanssa. PostFinance on Sveitsin viidenneksi suurin rahoituspalveluita tarjoava yritys ja sillä on noin 2,5 miljoonaa asiakasta.

Huhtikuussa saatiin positiivisia uutisia myös toiseen sveitsiläispankkiin liittyen, kun lähes 25 miljardin euron varoja hallinnoiva sveitsiläispankki Syz on julkaisemassa kryptovaluuttarahasto SyzCrest Digitalin. Aluksi rahastolla on vähintään noin 45 miljoonaa euroa sijoitettavissa olevaa varallisuutta, ja myöhemmin tavoitteena on nostaa sijoitettava varallisuus noin 270 miljoonaan euroon. Rahasto tulee sijoittamaan kryptovaluuttoihin keskittyneisiin hedgerahastoihin. Syz toteuttaa rahaston yhteistyössä hongkongilaisen pääomasijoitusyhtiö CMCC Globalin kanssa. Rahasto aiotaan julkaista heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Positiivisia uutisia Polygoniin liittyen

Yhdysvaltalaisvarainhoitaja Franklin Templeton ilmoitti huhtikuussa, että sen OnChain U.S. Government Money Market Fund -sijoitusrahasto toimii nyt hyödyntäen skaalautuvuusratkaisu Polygonia. Franklin Templetonin mukaan sen sijoitusrahasto on ensimmäinen Yhdysvaltoihin rekisteröity rahasto, joka hyödyntää julkista lohkoketjua transaktioiden prosessointiin ja rahasto-osuuksien omistusten tallentamiseen. Varainhoitoyhtiön kommenttien mukaan lohkoketjuteknologiaan pohjautuvien ratkaisujen käytöllä voidaan saavuttaa muun muassa korkeampaa turvallisuutta sekä nopeammat transaktioiden prosessoinnit. Franklin Templeton on perinteikäs yhdysvaltalaisvarainhoitaja, joka hallinnoi noin 1,3 biljoonan euron varoja.

Polygoniin liittyen saatiin huhtikuussa myös toinen merkittävä uutinen, kun Polygonin taustalla toimiva Polygon Labs aloitti yhteistyön Googlen pilvipalveluiden, eli Google Cloudin, kanssa. Yhteistyön avulla pyritään muun muassa tekemään helpommaksi Web3-tuotteiden ja hajautettujen sovellusten rakentaminen ja julkaiseminen Polygonin päällä. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa esimerkiksi, että Google Cloudista tulee Polygonin pilvipalveluiden tarjoaja, minkä lisäksi Polygon alkaa hyödyntämään Google Cloudin Blockchain Node Engine -nodejen isännöintipalveluita.

Yhteenveto

EU:ssa hyväksytty MiCA-regulaatio on merkittävä edistysaskel maailmanlaajuisessa kryptovaluuttojen regulaatiossa. Tähän asti kattavimpana kryptovaluuttaregulaationa MiCA tulee todennäköisesti vaikuttamaan myös useilla muilla alueilla tulevaisuudessa säädettäviin kryptovaluuttaregulaatioihin. Useat kryptovaluuttojen kanssa työskentelevät yritykset ja henkilöt näkevät MiCA:n kokonaisuudessaan hyvänä edistysaskeleena, vaikka MiCA:ssa onkin joitakin puutteita ja ongelmakohtia.

Ethereumin Shanghai hard fork toteutettiin huhtikuussa onnistuneesti ja nyt Ethereum on siis siirtynyt lopullisesti käyttämään Proof of Stake -algoritmia. Steikattujen etherien nostojen mahdollistuminen vähensi Ethereumiin ja etenkin steikkaukseen liittyvää epävarmuutta. Monet odottavatkin, että onnistunut päivitys tulee lisäämään kiinnostusta niin Ethereumia kuin etherien steikkaustakin kohtaan.

Sekä Twitterin että sveitsiläispankkien mukaan tuleminen kryptovaluuttamarkkinoille ei tullut monille aktiivisesti kryptovaluuttamarkkinaa seuraaville kovin suurena yllätyksenä. Sosiaalisen median suuret toimijat ovat viime vuosien aikana laajentaneet toimintaansa useille osa-alueille ja nyt vuorossa on sijoittamiseen liittyvien mahdollisuuksien tarjoaminen. Onkin mielenkiintoista nähdä, seuraavatko muut vastaavat toimijat Twitterin perässä, ja miten tämä vaikuttaisi yleisemmin sijoittamisen ja myös kryptovaluuttojen suosioon. Sveitsiläispankit liittyvät useamman keskieurooppalaispankin joukkoon, jotka ovat tulleet yhdysvaltalaispankkien perässä mukaan kryptovaluuttamarkkinoille. Kryptovaluuttojen suhteen tilanne alkaa näyttää etenkin Sveitsissä hyvältä, sillä useamman pankin mukaantulon lisäksi Luganon kaupunki on hyväksynyt bitcoinin ja kaksi muuta kryptovaluuttaa virallisiksi valuutoiksi.

Polygonin suosio jatkoi kasvua huhtikuussa myös kryptovaluuttamarkkinan ulkopuolella Google Cloud -yhteistyön ja Franklin Templetonin ilmoituksen myötä. Vaikka Polygonin hinta olikin huhtikuussa laskussa, näyttää Polygonin tulevaisuus tänä ja viime vuonna otettujen teknisten edistysaskeleiden ja solmittujen yhteistöiden ansiosta valoisalta.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 04.05.2023 15:30
European Regional Development Fund Leverage from the EU