21.11.2022

Blogi: Web3 – internetin tulevaisuus

Blogi: Web3 – internetin tulevaisuus

Web3 on termi, josta on usein käytetty myös nimitystä internetin tulevaisuus. Mikä on Web3 ja miten se liittyy kryptovaluuttoihin? Tässä tekstissä perehdytään internetin kehitykseen sen alkuajoista tähän päivään sekä kerrotaan, miksi kryptovaluutat ja Web3 tulevat mullistamaan internetin perustavanlaatuisesti.

              
Web1 – internetin alkumetrit

Web3 käsitteen ymmärtäminen vaatii aluksi hieman perehtymistä internetin historiaan. Karkeasti internetin kehitys voidaan jakaa kolmeen eri aikakauteen, jotka ovat Web1, Web2 ja Web3. Termillä Web1 tarkoitetaan internetin alkuaikoja, jotka sijoittuivat ajallisesti noin vuosien 1996 ja 2004 välimaastoon. Web1 oli ajanjakso, jolloin ihmiset lähinnä lukivat internetistä uutisia ja lähettivät toisilleen sähköposteja. Myös verkkopankissa suoritettiin ensimmäisiä maksuja, mutta verkossa ei tehty ostoksia läheskään samassa mittakaavassa mitä tänä päivänä.

Web1 oli aikakautta, jolle kaikkein ominaisinta olivat yksisuuntaiset sivustot, jotka olivat tarkoitettu ainoastaan luettaviksi. Sivustot eivät myöskään mahdollistaneet ihmisille vastaavanlaista vuorovaikutusta ja sisällöntuotantoa johon olemme nykyään tottuneet. Ihmiset voitiin käytännössä nähdä valmiiksi tuotetun sisällön passiivisina kuluttajina.

Web2 – toisen sukupolven internet

Web2 toi mukanaan valtavan muutoksen ihmisten tapaan käyttää internetiä. Ajallisesti Web2:n aikakauden voidaan katsoa alkaneen vuoden 2004 tienoilla. Tuolloin staattiset verkkosivustot alkoivat jäädä historiaan ja ihmisten välinen vuorovaikutus alkoi lisääntymään. Internet, jota suurin osa ihmisistä tänäkin päivänä päivittäin käyttää, noudattelee nimenomaan Web2:n keskeisimpiä kulmakiviä, joista lisää seuraavaksi.

Web2:lle keskeistä on ihmisten välinen vuorovaikutus, sekä mahdollisuus luoda omaa sisältöä matalalla kynnyksellä. Palvelut, kuten Facebook, Instagram, TikTok, Twitter ja YouTube, ovat keskeisiä alustoja ihmisten väliselle vuorovaikutukselle ja uuden sisällön luomiselle. Internetin käyttäjät ovat keskeisessä roolissa uuden sisällön luomisessa Web2:n aikakaudella.

Tälle kaikelle on kuitenkin ollut hintansa. Web2:n myötä monista Web2:n suosituimmista yrityksistä on kasvanut todellisia jättiläisiä, maailman suurimpia ja vaikutusvaltaisimpia yrityksiä. Web2 ja sen suurimmat alustat edellyttävät käyttäjiensä luovuttavan omia henkilökohtaisia tietojaan yrityksille, jotka hyödyntävät niitä haluamallaan tavalla.

Suosittujen sisällönluomiseen ja -tarkasteluun tarkoitettujen alustojen käyttäminen edellyttää useimmiten käyttäjätilin luomista. Keskitettyinä palveluntarjoajina yrityksillä on kuitenkin kaikki valta päättää ketä ne kelpuuttavat käyttäjiksiin. Viime vuosina useat suositut käyttäjätilit esimerkiksi Twitterissä ja TikTokissa ovatkin joutuneet suljetuiksi palveluntarjoajan toimesta.

Tavallisista ihmisistä on muodostunut internetiä hallitsevien alustojen myötä tuote, jonka avulla suositumpia alustoja pyörittävät suuryritykset voivat rahastaa. Vaikka suositumpien alustojen käyttö onkin ilmaista, ihmiset eivät useinkaan ymmärrä, mikä näiden alustojen käyttämisen todellinen hinta heille on.

Mikä on Web3?

Web3 on käyttäjiensä luoma ja hallinnoima tulevaisuuden internet, joka poistaa Web2:n myötä esille nousseet ongelmat, ja tuo omistajuuden suurilta yrityksiltä takaisin tavallisille ihmisille. Avoimuus on yksi Web3:n keskeisimmistä periaatteista. Web3:n sovellukset rakennetaan avoimiin, julkisen lähdekoodin omaaviin lohkoketjuihin, jotka poistavat tarpeen kolmansista osapuolista.

Tiivistetysti voidaan sanoa, että Web1 tarjosi ihmisille mahdollisuuden tutustua kirjoitettuun tietoon, Web2 toi ihmisille keinot tuottaa itse sisältöä ja Web3 mahdollistaa ihmisille digitaalisen omistamisen. Web3:n myötä ihmisten tuottama sisältö ei hyödytä enää ensisijaisesti keskitettyjä palveluntarjoajia, vaan ihmisiä itseään.

Siinä, missä Web2:n mukainen alustatalous keskittyy yksittäisten, suurten ja keskitettyjen alustojen ympärille, koostuu Web3 lukuisista hajautetuista verkoista. Web3 mahdollistaa datan varastoinnin avoimissa lohkoketjuissa perinteisten keskitettyjen tietokantojen sijaan. Web3:n keskiössä ovatkin kryptovaluuttamaailmasta tutut käsitteet, kuten DeFi, DAO, Metaverse, älysopimukset ja NFT:t. Näihin termeihin on mahdollista tutustua tarkemmin aikaisemmissa blogikirjoituksissamme.

Web3 kehittyy tällä hetkellä vauhdilla ja se on houkutellut maailmanlaajuisesti suuren määrän pääomaa ja osaamista puoleensa. Web3:lla on kaikki potentiaali ratkaista tulevaisuudessa Web2:ssa ilmenneet haasteet tietojen hallinnoinnissa ja vallan keskittymisessä. Tällä hetkellä Web3:n suurin haaste on mahdollisimman helpon käyttäjäkokemuksen tarjoaminen. Northcrypton kaltaisilla yrityksillä on suuri rooli Web3:n tarjoamien mahdollisuuksien tuomisessa peruskäyttäjän ulottuville. Web3-palveluiden helppokäyttöisyys ja uudesta teknologiasta saatava tieto ovat avainasemassa siinä, osaavatko ihmiset hyödyntää Web3:n tarjoamia mahdollisuuksia nyt ja tulevaisuudessa.

Web3 ja kryptovaluutat

Vuonna 2008 esitelty Bitcoin oli ensimmäinen lohkoketjuteknologiaa hyödyntänyt sovellus. Ensimmäistä kertaa ihmisten ulottuvilla oli aidosti täysin hajautetulla hallinnolla varustettu digitaalinen valuutta. Ensimmäistä kertaa kuka tahansa pystyi säilömään ja lähettämään varallisuutta toiselle ilman kolmansia osapuolia. Voidaankin todeta, että kun Bitcoinin lohkoketju vuoden 2009 tammikuussa aloitti toimintansa, otettiin samalla ensimmäiset askeleet kohti Web3:n kehitystä.

Hajautetut lohkoketjut ovat Web3:n ydintä. Hajautetuista lohkoketjuista puhuttaessa esille nousee väistämättä maailman suosituin hajautettu lohkoketju Ethereum. Ethereum toimii alustana tuhansille hajautetuille sovelluksille, jotka pyrkivät omalla toiminnallaan poistamaan tarpeen kolmannelle osapuolelle ja tuomaan omistuksen takaisin tavallisille ihmisille. Ethereumin lohkoketjussa tapahtuvat tapahtumat ovat vapaasti kaikkien nähtävillä ja kuka tahansa voi myös halutessaa ryhtyä Ethereumin verkon ylläpitäjäksi.

Yksi Web3:n tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että ihmiset voivat luoda itselleen Web3-tilin kysymättä lupaa keneltäkään kolmannelta osapuolelta. Tämä tili on käytännössä kryptovaluuttalompakko, jonka hallinnointiin oikeuttavat yksityisavaimet ovat käyttäjän itsensä hallinnassa. Tällöin mikään taho ei kykene mielivaltaisesti estämään käyttäjän pääsyä palveluun, tai ottaa tämän omistuksia haltuunsa.

Kryptovaluutat ja niiden taustalla oleva lohkoketjuteknologia ovat Web3:n perusta. Perinteisiin talouden toimijoihin nojaavasta Web2:sta poiketen Web3 toimii kryptovaluuttojen ja hajautettujen toimijoiden pohjalta. Tämä mahdollistaa sen, että ihmiset voivat hallinnoida itse digitaalista omaisuuttaan ilman kolmansia osapuolia, lähettää varoja välittömästi mihin tahansa päin maailmaa mihin aikaan tahansa tai ottaa lainaa ja ansaita korkotuottoja ilman pankkitiliä.

Web3:n mahdollisuudet ovat tällä hetkellä rajattomat, ja on mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea voimmekaan pystyä tulevaisuudessa hajautetuissa verkoissa tekemään. Varmaa on kuitenkin se, että Web3 tulee muuttamaan maailmaa enemmän kuin mikään muu teknologinen innovaatio sitten internetin keksimisen. Ja onneksi tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tämä muutos on tapahtumassa tavallisten ihmisten näkökulmasta oikeaan suuntaan.

Mikko Soon Head of Private Banking
Share the post:
Last updated: 10.02.2023 08:50
European Regional Development Fund Leverage from the EU