22.03.2022

Blogi: Mitä on kryptovaluuttojen steikkaus?

Blogi: Mitä on kryptovaluuttojen steikkaus?

Kryptovaluuttojen lohkoketjujen ylläpitotyötä kutsutaan louhinnaksi. Kryptovaluuttojen steikkaus eroaa huomattavasti perinteisten louhintalaitteiden avulla suoritetusta louhinnasta, sillä steikkauksessa lohkoketjun ylläpitotyö suoritetaan louhintalaitteiden sijasta kryptovaluuttoja lukitsemalla. Tämä teksti kertoo kryptovaluuttojen steikkauksesta.

              
Mikä on lohkoketju?

Lohkoketju (englanniksi blockchain) on yksi tämän vuosituhannen suurimmista teknologisista mullistuksista. Jokainen kryptovaluutta toimii lohkoketjun päällä ja lohkoketjun toimintaperiaatteiden hallitseminen auttaa ymmärtämään myös mistä steikkauksessa on kysymys.

Lohkoketjulla tarkoitetaan teknologiaa, jonka avulla lohkoketjuun kuuluvat osapuolet voivat luoda ja ylläpitää erilaisia hajautettuja tietokantoja. Lohkoketjun tarjoamat suurimmat hyödyt ovat lohkoketjun turvallisuus ja luottamus.

Lohkoketjun turvallisuus on seurausta hajauttamisesta. Hajauttaminen tapahtuu lohkoketjussa levittämällä lohkoketjuun tallennettua informaatiota lukuisille eri palvelimille, joita kutsutaan myös nodeiksi. Mitä enemmän nodeja lohkoketjuun kuuluu, sitä turvallisempi se on. Lohkoketju voi pitää sisällään jopa kymmeniä tuhansia nodeja, joten vaikka yksittäiset nodet sammutettaisiin, niin ei se vaikuttaisi lohkoketjun dataan. Lohkoketjussa ei myöskään ole yhtään kriittistä pistettä, jonka hakkeroimalla lohkoketjun toiminta olisi mahdollista lamauttaa.

Lohkoketjuun tallennettuja tapahtumia ei ole mahdollista väärentää tai muuttaa jälkikäteen. Lohkoketjujen yksi suurimmista hyödyistä on ehdottomasti niiden mahdollistama luotettavuus. Lohkoketjua hyödyntävät osapuolet voivatkin luottaa aina lohkoketjussa suoritettujen tapahtumien oikeellisuuteen. Lohkoketjun käyttäminen ei siis vaadi kolmansia osapuolia tai muita raskaita luottamusta takaavia prosesseja.

Käytännössä lohkoketju koostuu toisiinsa yhteydessä olevista dataa sisältävistä lohkoista. Lohkoketju on siis ketjussa olevaa dataa. Lohkoketjun lohko voi pitää sisällään dataa mistä tahansa kirjaamista vaativasta asiasta. Yksi lohko pitää sisällään aina ennalta määritetyn määrän dataa. Kun lohkoon on kerätty sen verran dataa mitä sinne mahtuu, liitetään se lohkoketjun uusimmaksi lohkoksi.

Lohkoketjuilla on tänä päivänä lukuisia eri käyttötarkoituksia, joista yhtenä suosituimmista ovat erilaiset kryptovaluutat.

Kryptovaluuttojen louhinta

Kryptovaluuttojen louhinnalla tarkoitetaan kryptovaluuttojen lohkoketjujen ylläpitotyötä. Louhijat kokoavat kryptovaluuttojen lohkoketjujen uusimmat lohkot, jotka pitävät aina sisällään listan kyseisellä kryptovaluutalla suoritetuista transaktioista. Jokainen lohkoketjun lohko viittaa aina myös edeltävään lohkoon, jolloin lohkoista muodostuu ketju.

Louhijat eivät suinkaan tee työtään ilman korvausta. Louhijat saavat tekemästään työstä louhintapalkkioina louhimaansa kryptovaluuttaa ja mahdollisesti myös osuuden kyseisellä kryptovaluutalla suoritettujen transaktioiden maksuista. Useiden kryptovaluuttojen kohdalla kaikki uudet kiertoon vapautuvat kryptovaluutat ovat peräisin louhijoiden saamista louhintapalkkioista.

Kryptovaluutat toimivat useimmiten joko Proof of Work- tai Proof of Stake -konsensusalgoritmien perusteella. Kryptovaluuttojen louhinnan näkökulmasta verkon konsensusalgoritmilla on keskeinen rooli, sillä se määrittelee kryptovaluuttojen louhintatavan. Proof of Work -pohjainen louhinta edellyttää, että louhinta suoritetaan louhintalaitteiden, eli erittäin tehokkaiden tietokoneiden avulla. Proof of Work -pohjaisessa kryptovaluuttojen louhinnassa verkon ylläpitotyö on louhijoiden vastuulla. Louhijat kilpailevat siitä, kuka saa ensimmäisenä ratkaistua äärimmäisen haastavan matemaattisen yhtälön ja sitä kautta kunnian muodostaa lohkoketjun uusimman lohkon. Proof of Work -konsensusalgoritmin pohjalta toimivat esimerkiksi suurista kryptovaluutoista Bitcoin ja Litecoin.

Proof of Work -pohjaisen konsensusmallin rinnalle on viimeisten vuosien aikana kehittynyt uusi Proof of Stake -pohjainen konsensusmalli, johon myös artikkelin aiheena oleva kryptovaluuttojen steikkaus (staking) oleellisesti liittyy.

Mitä on steikkaus?

Proof of Stake -pohjaisen algoritmin mukaan toimivien kryptovaluuttojen lohkoketjujen ylläpitotyöhön ei tarvita Proof of Work -pohjaisista kryptovaluutoista tuttuja louhintalaitteita. Tietokoneiden laskentatehon hyödyntämisen sijasta lohkoketjun ylläpitotyö suoritetaan Proof of Stake -pohjaisessa mallissa kyseisiä kryptovaluuttoja lukitsemalla. Tästä käytetään myös nimitystä steikkaus. Steikkauksesta saatavan palkkion määrä on suoraan verrannollinen siihen, kuinka paljon omistamiaan kryptovaluuttoja on valmis steikkaamaan.

Tänä päivänä suurin osa kryptovaluutoista toimii Proof of Stake -algoritmin mukaan mahdollistaen sijoittajille kyseisten kryptovaluuttojen steikkauksen. Proof of Stake -pohjaiset kryptovaluutat eivät vaadi vastaavanlaisia laitehankintoja ja näistä johtuvaa suurta energian kulutusta kuin Proof of Work -konsensusalgoritmia noudattelevat kryptovaluutat.

Kryptovaluuttojen steikkaaminen on erittäin helppoa. Steikkaus on mahdollista aloittaa kirjautumalla omalla kryptovaluuttalompakollaan palveluntarjoajan sivustolle. Nykyään tämä ei kuitenkaan ole enää useiden kryptovaluuttojen kohdalla välttämätöntä, sillä monet kryptovaluuttalompakot mahdollistavat steikkauksen myös suoraan kryptovaluuttalompakossa, jolloin kryptovaluuttojen säilyttämisen ohella voi kerätä itselleen myös steikkauksesta saatavia korkotuottoja. Kryptovaluuttojen steikkaaminen on tänä päivänä mahdollista myös useiden kryptovaluuttapörssien kautta. Kun on lukinnut steikkausta varten haluamansa määrän kryptovaluuttoja pörssin tarjoamaan palveluun, alkaa omalle pörssissä olevalle tilille kertymään steikkauksen myötä automaattisesti korkotuottoja.

Kryptovaluuttojen steikkaus on erittäin suosittua kryptovaluuttoihin sijoittaneiden keskuudessa. Steikkauksen aloittaminen on edullista, sillä se ei vaadi mitään muita investointeja kuin steikkauksen mahdollistavan kryptovaluutan hankkimista. Kryptovaluuttojen steikkauksen avulla sijoittajan on mahdollista kerryttää itselleen useiden prosenttien vuosituottoa. Lisäksi steikkaaminen pienentää myös kyseisen kryptovaluutan markkinoilla olevaa määrää, joka saattaa omalta osaltaan johtaa kyseisen kryptovaluutan arvonnousuun.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 10.02.2023 15:23
European Regional Development Fund Leverage from the EU