05.01.2024

Vuosikatsaus 2023

Vuosikatsaus 2023

Kryptovaluuttojen vuosi 2023 oli sekä hintaliikkeiden että kryptovaluuttauutisten osalta todella positiivinen. Tässä katsauksessa käydään läpi kryptovaluuttojen hintaliikkeitä ja merkittävimpiä tapahtumia vuonna 2023.

              
Ensimmäinen vuosineljännes

Vuoteen 2023 lähdettiin kryptovaluuttojen hintojen osalta varsin epävarmassa tilanteessa. Sekä Bitcoinin että Ethereumin hinnat olivat laskeneet vuoden 2022 lopulla, ja vuoteen 2023 lähdettiin Bitcoinin hinnan ollessa noin 15 400 euroa ja Ethereumin hinnan hieman yli 1 100 euroa. Vuosi 2023 alkoi kryptovaluuttojen hintaliikkeiden osalta positiivisesti, sillä Bitcoinin hinta nousi ensimmäisen vuosineljänneksen aikana noin 70 prosenttia ja oli kyseisen aikajakson lopussa yli 26 000 euroa. Myös Ethereumin hinta oli hieman yli 50 prosentin nousussa ja oli ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa hieman alle 1 700 euroa. Vaikka ensimmäinen vuosineljännes olikin kryptovaluuttojen hintakehityksen kannalta erinomaista aikaa, oli vuosineljännes merkittävien kryptovaluuttauutisten osalta suhteellisen hiljaista aikaa.

Erityisesti institutionaalisten toimijoiden kannalta merkittävä kryptovaluuttojen lainapalveluiden tarjoaja Genesis Global Capital ilmoitti tammikuussa hakeutuvansa konkurssiin. Genesiksen konkurssihakemuksessa listattiin yli 100 000 velkojaa ja 1–10 miljardin euron velat. Genesis ilmoitti vuoden 2022 marraskuussa kryptovaluuttapörssi FTX:n romahduksen jälkeen keskeyttävänsä uusien lainojen myöntämisen sekä asiakasvarojen nostot. Genesiksen tilanteesta uutisoitiin vuoden 2022 marraskuun jälkeen käytännössä viikoittain ja tästä syystä konkurssi oli jo niin sanotusti hinnoiteltu sisään kryptovaluuttojen hintoihin, sillä itse konkurssi-ilmoituksella ei ollut juurikaan vaikutusta kryptovaluuttojen hintoihin.

Perinteisessä pankkimaailmassa tapahtui maaliskuussa merkittäviä asioita, kun yhdysvaltalaispankit Silicon Valley Bank, Silvergate Bank ja Signature Bank sekä Euroopan suurimpiin pankkeihin kuuluva Credit Suisse olivat suurissa ongelmissa. Tilanteen eskaloituminen laajemmaksi pankkikriisiksi saatiin kuitenkin estettyä useampien valtioiden keskuspankkien tekemien toimenpiteiden avulla. Monet, etenkin Bitcoinin puolestapuhujat, näkivät pankkien ongelmat Bitcoinin kannalta positiivisena asiana, sillä ongelmat auttavat ihmisiä ymmärtämään Bitcoinin kaltaisen hajautetun rahajärjestelmän hyödyt. Pankkien ongelmat olivatkin todennäköisesti vaikuttamassa positiivisesti Bitcoinin hintakehitykseen, sillä Bitcoin erottui pankkien ongelmista uutisoinnin jälkeen positiivisesti muusta kryptovaluuttamarkkinasta ja muista omaisuusluokista.

Toinen vuosineljännes

Toinen vuosineljännes oli kryptovaluuttamarkkinan hintaliikkeiden osalta hiljaisempaa aikaa, sillä kryptovaluuttojen hinnat liikkuivat vuosineljänneksen aikana pääosin sivuttaissuunnassa. Vuosineljänneksen lopulla Bitcoinin hinta oli noussut noin 28 000 euroon ja Ethereumin noin 1 770 euroon. Suurin osa muista kryptovaluutoista oli puolestaan toisen vuosineljänneksen aikana laskussa. Ensimmäiseen vuosineljänneksen verrattuna toinen vuosineljännes oli kryptovaluuttojen hintaliikkeiden ja kryptovaluuttauutisten osalta hyvin erilainen. Ajanjakso oli nimittäin kryptovaluuttojen hintaliikkeiden näkökulmasta suhteellisen hiljaista aikaa, mutta merkittäviä kryptovaluuttauutisia ilmestyi useita.

Toinen vuosineljännes alkoi kryptovaluuttauutisten osalta positiivisissa merkeissä, kun Ethereumin Shapella-päivityskokonaisuus toteutettiin onnistuneesti huhtikuun alkupuolella. Kyseisen päivityksen myötä Ethereum siirtyi lopullisesti Proof of Stake -algoritmiin. Päivitys nimittäin mahdollisti Ethereumin verkon ylläpitotyöhön steikattujen ether-tokenien nostamisen. Jotkut ennakoivat steikkauksen nostojen mahdollistumisen lisäävän kaupankäynnin kohteena olevien etherien määrää vaikuttaen täten negatiivisesti etherin hintaan. Ethereum kuului kuitenkin huhtikuussa parhaiten menestyneiden kryptovaluuttojen joukkoon, joten nämä ennakoinnit eivät osoittautuneet todeksi.

Huhtikuussa otettiin niin Euroopan unionin kuin kansainvälisen kryptovaluuttasääntelynkin kannalta merkittävä edistysaskel, kun MiCA, eli Markets in Crypto Assets, -kryptovaluuttalainsäädäntö äänestettiin EU:ssa läpi selkeällä enemmistöllä. MiCA on astumassa voimaan vaiheittain vuoden 2024 jälkimmäisen vuosipuoliskon ja vuoden 2025 alun aikana. MiCA tulee esimerkiksi tarjoamaan kryptovaluuttoihin liittyvää lainsäädännöllistä varmuutta, joka on ollut ennen MiCA:a heikommalla tasolla. Tämä edesauttaa etenkin institutionaalisten toimijoiden mukaantuloa kryptovaluuttamarkkinoille. MiCA:n avulla pyritään myös luomaan yhteiset säännöt kaikille EU-alueella toimiville kryptotoimijoille, minkä avulla pyritään tekemään kilpailuympäristöstä reilumpi ja turvallisempi.

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC nosti kesäkuussa kanteen kaupankäyntivolyymiltaan maailman suurinta kryptovaluuttapörssiä eli Binancea kohtaan. SEC syytti Binancea muun muassa asiakasvarojen väärinkäytöstä, sijoittajien ja sääntelyviranomaisten harhaanjohtamisesta sekä arvopaperisäännösten rikkomisesta. Binancen mukaan väitetyt syytteet olivat perättömiä. Pian Binancen kanteen jälkeen SEC nosti kanteen myös kryptovaluuttapörssi Coinbasea kohtaan. Coinbasea syytettiin arvopaperisäännösten rikkomisesta, koska Coinbase toimii SEC:n mukaan rekisteröimättömänä pörssinä ja välittäjänä. Myös Coinbase ilmaisi kantansa kannetta vastaan ja ilmoitti luottavansa tosiasioihin sekä lakiin.

Toisen vuosineljänneksen todennäköisesti merkittävin kryptovaluuttauutinen ilmestyi kesäkuussa, kun maailman suurin varainhoitaja ja noin kahdeksan biljoonan euron varoja hallinnoiva BlackRock jätti Bitcoin spot ETF -hakemuksen SEC:lle. Koska kyseessä on spot ETF, tarkoittaisi tämä, että ETF-osuuksien taustalla on aina bitcoineja eikä esimerkiksi vain Bitcoin-futuureita. Uutinen oli merkittävä, sillä BlackRock on yksi maailman suurimmista ja seuratuimmista taloudellisista toimijoista ja sen asiakkaisiin kuuluu muun muassa valtiollisia toimijoita, eläkeyhtiöitä, säätiöitä sekä muita merkittäviä taloudellisia toimijoita. BlackRockin jättämän hakemuksen vaikutukset näkyivät jo kesäkuussa, sillä useampi yhdysvaltalaisvarainhoitaja jätti tuolloin Bitcoin spot ETF -hakemuksen maailman suurimman varainhoitajan jalanjäljissä. Merkittävimpänä näistä mainittakoon maailman kolmanneksi suurin varainhoitaja Fidelity.

Kolmas vuosineljännes

Kolmas vuosineljännes oli kryptovaluuttojen hintojen osalta kahta aiempaa vuosineljännestä heikompaa aikaa, sillä esimerkiksi Bitcoinin ja Ethereumin hinnat laskivat molemmat vuosineljänneksen aikana hieman alle kymmenen prosenttia. Northcrypton tarjoamien kryptovaluuttojen joukossa oli kuitenkin vuosineljänneksen parhaiten menestyneisiin kuulunut kryptovaluutta, Chainlink, jonka hinta oli vuosineljänneksen aikana lähes 40 prosentin nousussa.

Kolmannen vuosineljänneksen alussa ilmestyi Yhdysvalloista kryptovaluuttamarkkinan sääntelyn kannalta positiivinen oikeudellinen päätös. New Yorkin eteläisen piirioikeuden tuomioistuin päätti nimittäin heinäkuussa, että kryptovaluutta XRP ei ole arvopaperi. Vuodesta 2020 käynnissä ollut oikeustaistelu SEC:n ja XRP:n taustalla olevan Ripple Labsin välillä sai kryptovaluuttamaailman kannalta kokonaisuudessaan positiivisen päätöksen. Monien pelkona oli nimittäin jo pidempään ollut, että jotkin kryptovaluutat luokiteltaisiin Yhdysvalloissa arvopapereiksi, mutta XRP-oikeudenkäynnin päätöksen voidaan nähdä pienentäneen merkittävästi tämän riskin toteutumisen todennäköisyyttä.

Kolmannen vuosineljänneksen aikana saatiin positiivisia uutisia myös pankkien kryptovaluuttoihin liittyvistä edistysaskelista Euroopasta ja Yhdysvalloista. Euroopan suurimpiin pankkeihin kuuluva saksalaispankki Deutsche Bank ilmoitti syyskuussa, että se työskentelee aloittaakseen kryptovaluuttojen säilytys- ja tokenisointipalveluiden tarjoamisen. Deutsche Bank työskentelee tämän toteuttaakseen yhteistyössä sveitsiläisen Tauruksen kanssa, joka on erikoistunut etenkin kryptovaluuttojen säilytykseen. Yhdysvalloissa puolestaan maan suurimpiin pankkeihin kuuluva Citibank julkaisi uuden lohkoketjuteknologiaan pohjautuvan Citi Token Services -ratkaisun. Kyseisen ratkaisun tarkoituksena on tarjota institutionaalisille asiakkaille muun muassa valtioiden rajat ylittäviä maksuja, likviditeettiä sekä automatisoituja kaupankäynnin rahoituksen ratkaisuja. Citibankin ratkaisu hyödyntää myös älysopimuksia, joiden tarkoituksena on toimia vaihtoehtoisena ratkaisuna esimerkiksi pankkitakauksille.

Neljäs vuosineljännes

Neljäs vuosineljännes oli kryptovaluuttojen hintakehityksen osalta erinomaista aikaa, sillä esimerkiksi Bitcoinin ja Ethereumin hinnat nousivat vuosineljänneksen jokaisen kuukauden aikana. Bitcoinin hinta ampaisi vuosineljänneksen aikana noin 50 prosenttia ylöspäin, kun taas Ethereumin hinta nousi noin 30 prosenttia. Nousun taustalla voidaan nähdä olleen etenkin aiempaa todennäköiseksi tullut Yhdysvalloissa hyväksyttävä Bitcoin spot ETF.

Maailman suurimpiin varainhoitajiin kuuluvat BlackRock ja Fidelity jättivät marraskuussa molemmat Ethereum spot ETF -hakemukset SEC:lle. Fidelityn voidaan nähdä seuranneen BlackRockin jalanjälkiä, sillä BlackRock jätti oman Ethereum spot ETF -hakemuksensa vain vähän Fidelitya aiemmin. BlackRockin ja Fidelityn hakemusten lisäksi vuoden loppuun mennessä oli jätetty viisi muuta Ethereum spot ETF -hakemusta. Jätetyt Ethereum spot ETF -hakemukset kertovat maailman suurimpien varainhoitajien havaitsemasta kysynnästä Bitcoinin lisäksi myös markkinoiden toiseksi suurinta kohtaan.

Yhdysvaltain oikeusministeriö päätyi marraskuussa ratkaisuun kaupankäyntivolyymiltaan maailman suurimman kryptovaluuttapörssi Binancen kanssa. Binancen todettiin rikkoneen muun muassa rahansiirtolakeja sekä Yhdysvaltain pakotteita, ja Binance määrättiin maksamaan tästä sakkona lähes neljä miljardia euroa. Binancelle määrätty sakko on yksi suurimmista yrityksille määrätyistä sakoista Yhdysvaltain historiassa. Samassa yhteydessä kryptovaluuttamaailman merkittävimpiin henkilöihin kuuluva Binancen perustaja ja toimitusjohtaja Changpeng Zhao (CZ) luopui roolistaan Binancen toimitusjohtajana.

Yhdysvaltain tilinpäätösperiaatteita luova ja kehittävä Financial Accounting Standards Board (FASB) julkaisi joulukuussa uudet standardit kryptovaluuttojen kirjanpitoon. Ennen uutta standardia Yhdysvalloissa yritysten on merkittävä kryptovaluuttaomistukset tappioksi, jos kryptovaluuttaomistusten arvo on vähemmän kuin ostohinta, vaikka yritys ei olisi myynyt kryptovaluuttojaan. Samalla yritys ei ole voinut kuitenkaan merkitä kryptovaluuttaomistuksia voitoksi, jos niiden arvo on ollut enemmän kuin ostohinta. Vuoden 2024 joulukuussa voimaan astuvien standardien myötä kryptovaluutat arvotetaan kirjanpidossa niiden käyvän arvon perusteella. Käyvällä arvolla tarkoitetaan sijoitusten kirjanpitohetken arvoa. Käypään arvoon perustuvassa kirjanpidossa yritykset voivat raportoida niin realisoitumattomat voitot kuin tappiot vuosineljänneksittäin. Näin yritysten on mahdollista saada kirjanpidollista hyötyä kryptovaluuttasijoitusten arvonnoususta ilman kryptovaluuttaomistusten myymistä.

Business intelligence -ratkaisuja, pilvipohjaisia palveluita ja mobiiliohjelmistoja tarjoava yhdysvaltalaisyhtiö MicroStrategy osti vuoden 2023 aikana useaan kertaan lisää bitcoinia. MicroStrategy aloitti alunperin bitcoin-ostot vuoden 2020 elokuussa, jolloin Bitcoinin hinta oli noin 10 000 euroa. Vuonna 2023 tapahtuneiden ostojen myötä MicroStrategyn bitcoin-omistukset kasvoivat 132 500 bitcoinista 189 150 bitcoiniin. Yhtiön bitcoin-ostojen keskihinta oli vuoden 2023 ostojen jälkeen noin 28 250 euroa. MicroStrategyn bitcoin-omistusten arvo oli noussut siis vuoden lopulla noin 35 prosenttia, joka tarkoittaa noin 2,1 miljardin euron arvonnousua.

Yhteenveto

Laskuvuoden 2022 jälkeen vuosi 2023 oli erittäin positiivinen kryptovaluuttojen hintakehityksen kannalta. Bitcoinin hinta nousi vuoden aikana peräti noin 150 prosenttia, kun taas Ethereumin hinnannousu oli noin 85 prosenttia. Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista parhaiten menestyi kuitenkin Chainlink, jonka hinta kohosi vuoden aikana hieman yli 160 prosenttia. Kyseisillä luvuilla nämä kryptovaluutat ovat esimerkiksi moniin osakkeisiin verrattuna aivan omassa luokassaan, sillä esimerkiksi Helsingin pörssi (OMXH) oli vuoden 2023 aikana yli viiden prosentin laskussa.

Vuosi 2023 oli hintaliikkeiden lisäksi myös kryptovaluuttauutisten kannalta positiivinen vuosi. Maailman suurimpien varainhoitajien Yhdysvalloissa jättämät Bitcoin ja Ethereum spot ETF -hakemukset sekä FASB:n julkaisemat uudet kryptovaluuttojen kirjanpitostandardit ovat positiivinen kehityssuunta etenkin institutionaalisten toimijoiden kryptovaluuttamarkkinoihin osallistumisen kannalta. Kryptovaluuttojen lainsäädännöllisen aseman kannalta edistysaskelia olivat puolestaan EU:ssa hyväksytty MiCA-kryptovaluuttalainsäädäntö ja Yhdysvalloissa tehty päätös, jonka mukaan kryptovaluutta XRP ei ole arvopaperi.

Vuosi 2024 näyttää muun muassa alkuvuonna todennäköisesti hyväksyttävien Bitcoin spot ETF:ien ja huhtikuussa tapahtuvan Bitcoinin puoliintumisen ansiosta kryptovaluuttojen kannalta lupaavalta. Näitä ja muita vuonna 2024 tapahtuvia asioita ennakoidaan laajemmin vuoden 2023 lopussa julkaistussa blogitekstissä Vuosi 2024 kryptovaluuttamarkkinoilla.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 08.01.2024 14:00
European Regional Development Fund Leverage from the EU