29.12.2023

Blogi: Vuosi 2024 kryptovaluuttamarkkinoilla

Blogi: Vuosi 2024 kryptovaluuttamarkkinoilla

Vaikka vuosi 2023 onkin ollut erittäin positiivinen useiden kryptovaluuttojen hintaliikkeiden osalta, tulee vuosi 2024 luultavasti olemaan useasta syystä kryptovaluuttasijoittajan näkökulmasta tätä vuotta mielenkiintoisempi. Tässä tekstissä ennakoidaan millaiselta vuosi 2024 näyttää kryptovaluuttasijoittajan näkökulmasta.

              
Bitcoin ja Ethereum spot ETF:t Yhdysvalloissa

Bitcoin ja Ethereum spot ETF:t Yhdysvalloissa ovat olleet todennäköisesti vuoden 2023 kuumin puheenaihe kryptovaluuttamaailmassa. ETF:llä tarkoitetaan pörssinoteerattua rahastoa, kun taas spot ETF:llä tarkoitetaan ETF:ää, jonka osuuksien taustalla on kohde-etuutta eli näissä tapauksissa bitcoineja ja ethereitä. Maailman suurimpiin varainhoitajiin kuuluvat BlackRock ja Fidelity jättivät molemmat vuoden 2023 aikana sekä Bitcoin että Ethereum spot ETF -hakemukset Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovalle SEC:lle. Lisäksi hyväksyttävänä on myös useiden muiden toimijoiden hakemuksia. Vuoden 2023 joulukuussa tilanne on se, että esimerkiksi talousuutisiin ja -dataan erikoistuneen Bloombergin analyytikot odottavat ensimmäisen Bitcoin spot ETF:n tulevan hyväksytyksi todennäköisesti vuoden 2024 tammikuussa. Ethereum ETF:n hyväksymisajankohdasta ei ole tehty vielä juurikaan ennusteita. Todennäköistä on kuitenkin se, että ensimmäinen Ethereum spot ETF hyväksytään jossain vaiheessa Bitcoin spot ETF:ien hyväksymisen jälkeen.

Spot ETF:ien odotetaan yleisesti edesauttavan kryptovaluuttoja vakiinnuttamaan asemaansa legitiiminä sijoituskohteena esimerkiksi osakkeiden, valtion velkakirjojen ja kullan kaltaisten hyödykkeiden joukossa. Spot ETF:ien uskotaan myös helpottavan etenkin institutionaalisten toimijoiden mukaantuloa markkinoille, kun kryptovaluutoilla kaupankäynnin ja kryptovaluuttojen säilyttämisen hoitaa instituutioiden puolesta ETF:n liikkeellelaskija ja tämän yhteistyökumppanit. Spot ETF:t tulevat myös todennäköisesti kasvattamaan suorasti ja epäsuorasti, eli esimerkiksi ETF:n kautta, kryptovaluuttoja omistavien henkilöiden määrää sekä lisäämään kryptovaluuttojen likviditeettiä. Likviditeetillä mitataan, miten helposti suuria määriä esimerkiksi bitcoineja on mahdollista muuttaa rahaksi.

Bitcoinin puoliintuminen

Noin neljän vuoden välein tapahtuva Bitcoinin puoliintuminen (engl. Bitcoin halving) on tapahtumassa tämän hetken arvioiden mukaan vuoden 2024 huhtikuun puolenvälin jälkeen. Edellisen kerran Bitcoinin puoliintuminen tapahtui 11.5.2020. Puoliintumisella tarkoitetaan jokaisen Bitcoin-lohkon yhteydessä ilmestyvän lohkopalkkion puoliintumista. Uusia Bitcoin-lohkoja ilmestyy keskimäärin noin kymmenen minuutin välein, ja tällä hetkellä jokaisen lohkon yhteydessä ilmestyvä lohkopalkkio on 6,25 bitcoinia. Näin ollen vuoden 2024 huhtikuussa tapahtuvan puoliintumisen yhteydessä lohkopalkkio puolittuu 3,125 bitcoiniin. Koska lohkopalkkio oli Bitcoinin toiminnan alkaessa 50 bitcoinia, vuoden 2024 puoliintuminen on järjestyksessään neljäs.

Käytännössä puoliintuminen siis tarkoittaa, että uusien bitcoinien määrä puolittuu. Tästä syystä Bitcoinin puoliintuminen on historiallisesti toiminut katalyyttina kryptovaluuttojen nousumarkkinalle. Tämä selittyy muun muassa sillä, että jos Bitcoiniin kohdistuva kysyntä säilyy puoliintumista edeltäneeseen aikaan verrattuna samana tai kasvaa, samalla kun uusien bitcoinien määrä puolittuu, hinnan pitäisi kysynnän ja tarjonnan perusperiaatteiden mukaan nousta. Bitcoineja on louhittu vuoden 2023 lopulla noin 19,6 miljoonaa 21 miljoonan bitcoinin maksimimäärästä.

Taloudellinen ja maailmanpoliittinen epävarmuus sekä keskuspankkien toimet

Vuotta 2023 on leimannut edeltäneiden vuosien tapaan taloudellinen ja maailmanpoliittinen epävarmuus. Tämä tulee jatkumaan myös luultavasti vuodelle 2024. Vuoden 2023 lopulla odotuksissa on, että sekä Yhdysvaltain keskuspankki Fed että Euroopan keskuspankki EKP eivät nosta enää ohjauskorkoja. Tiivistetysti ohjauskorolla tarkoitetaan korkoa, jolla keskuspankit lainaavat rahaa pankeille. Näin ollen ohjauskorko voidaan nähdä ikään kuin rahan hintana ja tästä syystä se on monien mielestä tärkein yleiseen taloudelliseen tilanteeseen vaikuttava keskuspankkien työkalu.

Fedin ja EKP:n ohjauskorot on nostettu vuoden 2023 aikana korkeimmiksi pitkään aikaan. Fedin ohjauskorko on korkeimmalla tasolla 22 vuoteen, kun taas vuodesta 1999 asti toimineen EKP:n ohjauskorko on sen historian korkein. Analyytikoiden odotuksissa on ollut useamman kuukauden ajan, että ohjauskorkoja ei enää nosteta. Vuoden 2023 syksyn ja alkutalven aikana analyytikoiden ennustuksissa oli, että sekä Fed että EKP aloittavat ohjauskorkojen laskut vuoden 2024 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Analyytikoiden ennustukset ovat kuitenkin muuttuneet vuoden lopun lähestyessä, ja joulukuun ennustusten mukaan on todennäköistä, että sekä EKP että Fed ovat aloittamassa ohjauskorkojen laskut maaliskuussa 2024. Koska ohjauskorkojen laskut tekevät rahasta halvempaa, lisäävät ne lähtökohtaisesti rahan määrää markkinoilla. Tämä on puolestaan ollut historiallisesti positiivinen asia esimerkiksi kryptovaluutta- ja osakemarkkinan kannalta.

MiCA-kryptovaluuttalainsäädäntö

Tänä vuonna Euroopan unionissa hyväksytty MiCA eli Markets in Crypto-Assets -kryptovaluuttalainsäädäntö on astumassa voimaan vaiheittain vuoden 2024 jälkimmäisen vuosipuoliskon ja vuoden 2025 alun aikana. MiCA tulee esimerkiksi tarjoamaan kryptovaluuttoihin liittyvää lainsäädännöllistä varmuutta, joka on ollut ennen MiCA:a heikommalla tasolla. MiCA:n avulla pyritään myös luomaan yhteiset säännöt kaikille EU-alueella toimiville kryptovaluuttatoimijoille, minkä avulla pyritään tekemään kilpailuympäristöstä reilumpi ja turvallisempi. Lisäksi MiCA tulee parantamaan kryptovaluuttamarkkinoilla toimivien kuluttajien suojaa, mikä on lähtökohtaisesti luonnollisesti kryptovaluuttoihin sijoittavien yksityishenkilöiden etu.

MiCA on merkittävä edistysaskel kansainvälisessä kryptovaluuttojen regulaatiossa, sillä se on maailmanlaajuisesti tähän asti laajin kryptovaluuttoja koskeva lainsäädäntö. Yksi MiCA:n todennäköisesti merkittävimmistä käytännön vaikutuksista on institutionaalisten toimijoiden kryptovaluuttamarkkinoille mukaantulon helpottaminen, kun kryptovaluuttoihin tähän asti usein liitetty lainsäädännöllinen epävarmuus vähenee EU:ssa merkittävästi.

Bitcoinin asema Latinalaisessa Amerikassa

Väli-Amerikassa sijaitseva El Salvador otti maailman ensimmäisenä valtiona Bitcoinin käyttöön virallisena valuuttana vuoden 2021

syyskuussa, jonka lisäksi El Salvador on alkanut kerryttämään bitcoin-omistuksia. Tämän jälkeen useamman Latinalaisen Amerikan valtion poliitikot ovat kommentoineet Bitcoinia viime aikoina positiiviseen sävyyn. Tähän ja muihin syihin perustuen useat asiantuntijat ovat ennakoineet, että jokin Latinalaisen Amerikan valtio seuraa El Salvadorin jalanjälkiä lähitulevaisuudessa.

Latinalaisessa Amerikassa tapahtui vuoden 2023 marraskuussa tapahtui useiden asiantuntijoiden mielestä Bitcoinin kannalta merkittävä edistysaskel, kun yli 140 prosentin inflaatiosta kärsivän Argentiinan presidentinvaalit voitti Bitcoin-myönteinen Javier Milei. Anarkokapitalistiksi luonnehdittu Milei on kommentoinut nykyistä keskuspankkivetoista rahajärjestelmää ja Bitcoinia muun muassa seuraavasti: "Laillisilla valuutoilla huijataan ihmisiä inflaatioveron avulla. Bitcoin on luonnollinen reaktio näitä keskuspankkihuijareita vastaan, sillä sen avulla raha voidaan tuoda taas yksityisten toimijoiden haltuun." Milein kommenttien perusteella ei tulisi siis suurena yllätyksenä, jos Argentiinassa nähtäisiin lähitulevaisuudessa Bitcoinin kannalta positiivisia edistysaskelia.

Yhteenveto

Vuosi 2024 näyttää kryptovaluuttasijoittajan näkökulmasta etukäteen hyvin mielenkiintoiselta. Tulevan vuoden aikana voi olla aiheellista seurata Latinalaisessa Amerikassa tapahtuvaa kehitystä kryptovaluuttojen adaptaation suhteen sekä tämän kehityksen vaikutuksia muihin maailman valtioihin. Laajemmin kryptovaluuttamarkkinaan tulee todennäköisesti vaikuttamaan jo useamman vuoden ajan jatkunut trendi institutionaalisten toimijoiden mukaantulosta kryptovaluuttamarkkinoille. Tämä trendi tulee todennäköisesti kiihtymään vuoden 2024 aikana muun muassa todennäköisesti hyväksyttävien spot ETF:ien ja EU:ssa vaiheittain voimaan astuvan MiCA-kryptovaluuttalainsäädännön myötä. Institutionaalisten toimijoiden mukaantulon helpottuminen yhdistettynä Bitcoinin huhtikuussa tapahtuvaan puoliintumiseen sekä todennäköisesti samoihin aikoihin alkaviin Fedin ja EKP:n ohjauskorkojen laskuihin luovat erinomaiset edellytykset kryptovaluuttamarkkinan positiiviselle hintakehitykselle vuodelle 2024.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 29.12.2023 15:00
European Regional Development Fund Leverage from the EU