03.01.2022

Vuosikatsaus 2021

Vuosikatsaus 2021

Kryptovaluuttojen vuosi 2021 tullaan muistamaan useiden kryptovaluuttojen uusista hintaennätyksistä, mutta toisaalta myös esimerkiksi toukokuun hintaromahduksesta. Vuoden merkittävimpiä tapahtumia olivat muun muassa Kiinan Bitcoin-louhintakielto ja El Salvadorin päätös tehdä Bitcoinista valtion virallinen valuutta. Tässä artikkelissa käydään läpi kryptovaluuttojen vuoden 2021 hintaliikkeitä ja merkittävimpiä tapahtumia.

              
Ensimmäinen vuosineljännes

Monet lähtivät vuoteen 2021 korkein odotuksin, sillä Bitcoin oli juuri vuoden 2020 joulukuussa rikkonut kolme vuotta vanhan hintaennätyksen. Kryptovaluuttojen vuoden alku täytti ja varmasti myös ylitti monien odotukset, kun Bitcoin ja muut kryptovaluutat jatkoivat vuoden 2020 lopussa alkanutta nousua. Bitcoin aloitti vuoden noin 24 000 eurosta ja helmikuun puolessa välissä sen hinta oli jo kaksinkertaistunut. Ethereumin hinta puolestaan lähes kolminkertaistui vuoden alusta helmikuun puoleen väliin, kun sen hinta nousi noin 600 eurosta lähes 1 700 euroon.

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen alkuvuoden nousuun oli vaikuttamassa muun muassa sähköautovalmistaja Tesla ja sen toimitusjohtaja Elon Musk. Musk vaihtoi tammikuun lopulla yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitterissä bioonsa “#bitcoin”. Pian tämän jälkeen Tesla ilmoitti ostaneensa yli 1,3 miljardilla eurolla bitcoinia. Bitcoin-oston lisäksi Tesla ilmoitti maaliskuussa, että se alkaa hyväksyä bitcoinin maksutapana. Helmikuussa saatiin varsin merkittäviä Bitcoin-uutisia myös toiseen yhdysvaltalaisyhtiöön liittyen. Business intelligence -ratkaisuja, pilvipohjaisia palveluita ja mobiiliohjelmistoja tarjoava MicroStrategy ilmoitti keränneensä noin 900 miljoonaa euroa vaihtovelkakirjoilla ja ostaneensa tällä summalla lähes 20 000 bitcoinia. MicroStrategy aloitti bitcoinin ostamisen vuoden 2020 elokuussa ja vuoden 2021 lopussa se omisti lähes 125 000 bitcoinia, joiden arvo on yli 5 miljardia euroa.

Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana saatiin positiivisia kryptovaluuttauutisia myös yhdysvaltalaispankkeihin liittyen. Yhdysvaltojen vanhin pankki eli BNY Mellon kertoi helmikuussa suunnitelmistaan säilyttää asiakkaidensa kryptovaluuttoja. Puolestaan yli biljoonan euron varoja hallinnoiva Morgan Stanley alkoi maaliskuussa tarjota varainhoidon asiakkailleen mahdollisuutta käydä kauppaa kolmella Bitcoin-rahastolla. Myös useat muut pankit niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin kertoivat vuoden edetessä omista kryptovaluuttoihin liittyvistä suunnitelmistaan.

Toinen vuosineljännes

Toinen vuosineljännes alkoi kryptovaluuttojen hintojen osalta erittäin positiivisesti, kun Bitcoinin hinta kohosi huhtikuussa yli 54 000 euroon. Myös Ethereumin hinta nousi voimakkaasti ylöspäin ja toukokuussa se kävi yli 3 600 eurossa, joka oli noin kuusinkertainen hinta vuoden alkuun verrattuna. Tunnelma kryptovaluuttamarkkinoilla oli tuolloin erittäin optimistinen, ja entistä useammat alkoivat puhua jopa 100 000 dollarin bitcoinista. Toukokuussa tunnelma markkinoilla muuttui kuitenkin äkisti ja markkinoilla oli havaittavissa jopa pelkoa ja paniikkia, kun lähes kaikkien kryptovaluuttojen hinnat romahtivat vähintään 50 % alle kymmenessä päivässä.

Kryptovaluuttojen hintojen keväisen romahduksen taustalla vaikutti useampi tekijä. Luultavasti merkittävin niistä oli kuitenkin Kiinan kryptovaluuttojen louhintaan liittyvät kiellot. Useampi Kiinan maakunta kielsi kryptovaluuttojen louhinnan touko-kesäkuussa. Kielto oli esimerkiksi Bitcoinin kannalta hyvin merkittävä, sillä arvioiden mukaan yli puolet Bitcoinin louhinnasta tapahtui ennen kieltoja Kiinassa. Kieltojen seurauksena Bitcoinin hashrate, eli Bitcoin-louhintaan käytettävä laskentateho, puolittui kesäkuun loppuun mennessä. Suurin osa Kiinassa toimivista Bitcoin-louhijoista lopetti tuolloin louhinnan ja siirsi toimintaansa Yhdysvaltojen, Kanadan ja Kazakstanin kaltaisiin maihin, joissa suhtautuminen kryptovaluuttoja kohtaan oli myönteisempää. Monet asiantuntijat näkivät hashraten pudotuksesta huolimatta Kiinan louhtintakiellon Bitcoinin kannalta hyvänä asiana, sillä se paransi yhtä Bitcoin-verkon tärkeintä ominaisuutta eli hajautuneisuutta. Kryptovaluuttojen alamäkeen olivat vaikuttamassa osaltaan myös Elon Musk ja Tesla, kun Tesla ilmoitti lopettavansa toistaiseksi bitcoinin hyväksymisen maksutapana ja myi 10 % bitcoineistaan. Tesla perusteli maksamiseen liittyvää päätöstään Bitcoinin fossiilisten polttoaineiden kulutuksella.

Toisella vuosineljänneksellä saatiin myös positiivisempia uutisia kryptovaluuttoihin ja erityisesti Bitcoiniin liittyen. Kesäkuun alussa Yhdysvalloissa Miamissa järjestetyssä Bitcoin-konferenssissa tehtiin ilmoitus, joka jää pysyvästi kryptovaluuttojen historiaan yhtenä merkittävimmistä tapahtumista. Kyseessä oli El Salvadorin ilmoitus siitä, että tästä 6,5 miljoonan asukkaan Väli-Amerikan valtiosta tulee maailman ensimmäinen valtio, joka tekee Bitcoinista virallisen valuutan ja ostaa bitcoineja valtion omistukseen.

Kolmas vuosineljännes

Kolmannen vuosineljänneksen alkaessa kryptovaluuttojen hinnat eivät olleet vielä juurikaan palautuneet toukokuun romahduksesta. Tunnelma markkinoilla ei ollut yleisesti kovin toiveikas, ja monet olivatkin sitä mieltä, että tämän vuonna 2020 Bitcoinin lohkopalkkion puoliintumisesta alkaneen nousumarkkinan huiput oli nähty ja nyt edessä olisi lisää alamäkeä sekä pidempi laskumarkkina. Osa oli kuitenkin vielä toiveikkaita ja uskoi nousumarkkinan jatkumiseen sekä siihen, että tämän nousumarkkinan huippuja ei oltu vielä nähty. Jälkimmäisen ryhmän näkemys sai hieman enemmän kannatusta, kun useiden kryptovaluuttojen hinnat nousivat loppukesän ja alkusyksyn nousutrendin seurauksena 100 % kesän pohjahinnoista.

Kolmannen neljänneksen merkittävimmät kryptovaluuttauutiset liittyivät Ethereumin saamaan päivitykseen sekä El Salvadorin Bitcoin-käyttöönottoon. Ethereum sai elokuussa merkittävän päivityksen matkalla kohti Ethereum 2.0:a, kun London-päivitys aktivoitui elokuussa. Päivitys paransi muun muassa Ethereumin transaktiokulujen ennustettavuutta sekä pienensi transaktiokulujen vaihtelua. Lisäksi päivitys vaikutti siihen, kuinka paljon Ethereumin omaa Ether-valuuttaa tulee lisää. Päivityksen myötä alettiin polttamaan (engl. burn) eli poistamaan kierrosta osa Ethereumin transaktiomaksuista. Polttamisen takia Ethereumin omaa Ether-valuuttaa alkoi tulla vähemmän lisää, joka on positiivinen asia Ethereumin tulevaisuuden hintakehityksen kannalta.

El Salvador otti Bitcoinin käyttöön valtion virallisena valuuttana dollarin rinnalla syyskuun alkupuolella. Käyttöönoton myötä El Salvadorissa tuli mahdolliseksi maksaa bitcoineilla muun muassa suurissa maailmanlaajuisissa ketjuissa, kuten McDonald’sissa, Pizza Hutissa ja Starbucksissa. Lisäksi El Salvador julkaisi Bitcoin-lompakkosovellus Chivon, joka saavutti hyvin lyhyessä ajassa valtavan suosion. Chivon käyttäjien määrä ylitti alle kuukaudessa 2,7 miljoonaa, joka tarkoitti, että Chivolla oli El Salvadorissa enemmän käyttäjiä kuin perinteisillä pankeilla. Chivo-lompakossa tehtävät siirrot tapahtuvat Bitcoinin päällä toimivassa Lightning Networkissa, jossa bitcoin-siirrot ovat käytännössä välittömiä ja kuluttomia. Lightning Networkin käyttö lisääntyi vuoden 2021 aikana huomattavasti ja El Salvadorin lisäksi muun muassa Twitter integroi Lightning Networkin osaksi palveluaan. Maksutapana käyttöönoton lisäksi El Salvador myös osti bitcoinia. Vuoden lopussa El Salvadorilla oli useamman oston seurauksena yhteensä noin 1 400 bitcoinia, joiden arvo on noin 60 miljoonaa euroa.

Neljäs vuosineljännes

Neljäs vuosineljännes alkoi kryptovaluuttojen hintojen osalta positiivisesti, kun muun muassa Bitcoin ja Ethereum kohosivat usean viikon nousutrendin seurauksena uusiin ennätyshintoihin lähes 60 000 euroon ja yli 4 200 euroon. Hinnat kääntyivät vuoden lopun lähestyessä kuitenkin laskuun ja vuosi päätettiin varsin ristiriitaisissa tunnelmissa.

Neljännen vuosineljänneksen merkittävimmät kryptovaluuttauutiset liittyivät muun muassa Bitcoinin Taproot-päivitykseen ja El Salvadorin Bitcoiniin liittyvään toimintaan. Vuoden lopun luultavasti merkittävin uutinen oli kuitenkin pitkään odotetun ensimmäisen Bitcoin ETF:n eli pörssinoteeratun rahaston kaupankäynnin alkaminen Yhdysvalloissa. Lokakuussa kaupankäynnin kohteeksi New Yorkin osakepörssissä tuli pörssituotteiden tarjoaja ProSharesin Bitcoin futuuri ETF. Futuuri ETF sisältää siis nimensä mukaisesti “oikeiden” bitcoinien sijasta Bitcoin-futuureita. ProSharesin ETF:llä käytiin kauppaa aktiivisesti jo ensimmäisenä päivänä, sillä sen kaupankäyntivolyymi oli noin 850 miljoonaa euroa, mikä teki siitä kaupankäyntivolyymilla mitattuna kaikkien aikojen toiseksi suurimman ETF-julkaisun. Puolestaan kerätyn varallisuuden perusteella ProSharesin ETF:n suosio oli kaikkien aikojen suurin, sillä se keräsi yli miljardin dollarin edestä varoja vain kahdessa päivässä. ​​Edellä käsitellyn ETF:n lisäksi vuonna 2021 Yhdysvalloissa alkoi vielä kahden muun Bitcoin futuuri ETF:n kaupankäynti. Vaikka vuonna 2021 Yhdysvalloissa julkaistut ETF:t eivät olleetkaan monien toivomia bitcoineja sisältäviä ETF:iä, otettiin ne silti ilolla vastaan, ja julkaisut olivatkin luultavasti vaikuttamassa Bitcoinin nousuun uuteen hintaennätykseen. Nämä ETF:t edesauttavat erityisesti institutionaalisten toimijoiden mukaantuloa kryptovaluuttamarkkinolle ja syinä tähän ovat muun muassa ETF:n selkeä regulaatio ja vakiintuneet kirjanpitokäytännöt sekä ostamisen helppous. Yhdysvaltojen lisäksi Bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin liittyviä ETF:iä julkaistiin vuoden 2021 aikana muun muassa Saksassa, Kanadassa, Australiassa ja Brasiliassa.

Bitcoin sai vuoden lopulla merkittävimmän päivityksen neljään vuoteen, kun Taproot-päivitys aktivoitui marraskuussa. Päivitys edisti esimerkiksi Bitcoin-verkon yksityisyyttä ja skaalautuvuutta. Lisäksi se paransi edellytyksiä älysopimusten toiminnalle sekä pienensi transaktiokustannuksia. Varsinaisen päivityksen lisäksi Bitcoin otti vuoden lopulla lisää edistysaskelia myös El Salvadorissa. El Salvador louhi lokakuussa ensimmäiset bitcoininsa tulivuorista saatavalla maalämmöllä. Tulivuorista saatava maalämpö on erittäin puhdas ympäri vuorokauden saatavilla oleva energianlähde, jolla ei ole oikeastaan kääntöpuolia. Louhinnan lisäksi El Salvadoriin aiotaan perustaa maailman ensimmäinen Bitcoin-kaupunki (engl. Bitcoin City). Tämä Bitcoin-kaupunki saa kaiken energiansa juurikin tulivuoren maalämmöstä ja lisäksi tätä energiaa käytetään myös Bitcoinin louhintaan. Kaupungilla ei tule olemaan lainkaan CO2-päästöjä ja siitä tulee myös lähes täysin verovapaa, sillä kaupungin asukkaat eivät joudu maksamaan arvonlisäveron lisäksi mitään muita veroja. Lisäksi El Salvador on laskemassa liikkeelle miljardin dollarin arvoisen tokenisoidun Bitcoin-velkakirjan. Noin puolet velkakirjalla kerätyistä varoista käytetään Bitcoin-kaupunkiin liittyvän infrastruktuurin rakentamiseen ja puolet bitcoinin ostamiseen.

Yhteenveto

Vuosi 2021 oli erittäin mielenkiintoinen ja ennalta-arvaamaton vuosi niin kryptovaluuttojen hintaliikkeiden kuin kryptovaluuttoihin liittyvien uutistenkin osalta. Useat kryptovaluutat ylittivät aiemmat hintaennätyksensä moninkertaisesti vuoden 2021 aikana, mutta toisaalta vuosi sisälsi myös hintaromahduksia, kuten toukokuun romahduksen, jolloin oikeastaan kaikkien kryptovaluuttojen hinnat putosivat vähintään 50 % vain hieman reilussa viikossa. Vuoden merkittävimmät ilmiöt kryptovaluuttamaailmassa voidaan puolestaan tiivistää allekirjoittaneen mielestä kolmeen pääkohtaan:

  1. Valtioiden, kuten Kiinan ja El Salvadorin merkittävät ja hyvin erilaiset toimenpiteet Bitcoiniin liittyen
  2. Institutionaalisten toimijoiden kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan jatkoi kasvua, mistä osoituksena muun muassa Teslan bitcoin-osto sekä useat Bitcoin ETF:t Yhdysvalloissa ja eri puolilla maailmaa
  3. Ethereumin ja muiden alustojen sekä näiden päällä toimivien DeFi-palveluiden suosio jatkoi huimaa kasvua ja käyttäjämäärät moninkertaistuivat vuoden 2021 aikana

Vuoteen 2022 lähdetään kryptovaluuttojen osalta loppuvuoden hintojen laskun seurauksena varsin epävarmoissa tunnelmissa. Kryptovaluutat ovat viimeisten vuosien aikana kasvaneet varteenotettavaksi omaisuusluokaksi ja tästä syystä niiden hintaliikkeisiin vaikuttaa entistä enemmän myös yleinen talous- ja markkinatilanne. Inflaatio on noussut viime aikoina Yhdysvalloissa ja Euroopassa lukemiin, joita ei ole nähty useisiin vuosikymmeniin. Pakottaako kohonnut inflaatio keskuspankit kiristämään rahapolitiikkaa nostamalla korkoja ja millaisia vaikutuksia tällä olisi markkinoihin? Keskuspankkien mahdollisten toimenpiteiden sekä niiden vaikutusten arviointi on etukäteen hyvin haastavaa ja vain aika näyttää miten tilanne tästä etenee. Varmaa on kuitenkin se, että edessä on kryptovaluuttojen ja koko sijoitusmarkkinan kannalta mielenkiintoinen vuosi.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 13.05.2022 12:30
European Regional Development Fund Leverage from the EU