05.06.2023

Toukokuun kuukausikatsaus 2023

Toukokuun kuukausikatsaus 2023

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan toukokuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia. Toukokuun merkittävimmät uutiset liittyivät Bitcoinin ja Ethereumin verkkojen aktiiviseen käyttöön, Suomen Bitcoinin louhintaolosuhteita käsittelevään analyysiin, Hongkongin ja Pekingin ottamiin edistysaskeliin sekä Tetherin päätökseen kerryttää bitcoinia reserveihinsä.

              
Toukokuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Toukokuu oli kryptovaluuttojen hintaliikkeiden osalta suhteellisen rauhallinen kuukausi. Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista erottui positiivisesti kaksi kryptovaluuttaa, Litecoin ja Ethereum, joiden hinnat olivat toukokuussa hieman yli viiden ja noin kolmen prosentin nousussa. Bitcoinin hinta oli hieman alle viiden prosentin laskussa, kun taas Chainlinkin, Aaveen ja Polygonin hinnat putosivat hieman yli viisi prosenttia. ApeCoinin hinta laski puolestaan yli 15 prosenttia.

Bitcoinin ja Ethereumin verkot aktiivisessa käytössä

Bitcoinin ja Ethereumin verkot olivat toukokuun alkupuolella poikkeuksellisen aktiivisessa käytössä. Korkeasta volyymista seurasi molemmissa verkoissa esimerkiksi alkuvuoteen verrattuna huomattavasti korkeammat transaktiomaksut. Molempien verkkojen aktiviteetti on ollut kuitenkin toukokuun alkupuolen jälkeen laskussa, ja kuun lopussa oltiin palattu molempien verkkojen kohdalla niin aktiviteetin kuin transaktiomaksujen osalta lähemmäksi alkuvuoden "normaalia".

Yksi merkittävä tekijä Bitcoinin verkon korkean volyymin taustalla oli viime kuukausina suosiota kasvattanut Bitcoinin päällä toimiva Ordinals NFT-protokolla. Ordinals-protokollan toiminta perustuu bitcoinin pienimpään yksikköön eli satoshiin (1 bitcoin = 100 000 000 satoshia). Ordinals-protokolla mahdollistaa datan, kuten tiedoston tai älysopimuksen, sisällyttämisen satoshiin. Älysopimusten lisääminen mahdollistaa puolestaan Bitcoinin päällä sijaitsevat NFT:t.

Myös Ethereumin verkon volyymi oli toukokuussa esimerkiksi vuoden alkuun verrattuna hyvin korkealla. Ethereumin verkon korkeaan volyymiin vaikutti merkittävästi niin sanottujen meemitokeneiden suosion kasvu. Hyvänä esimerkkinä tästä on Ethereumin päällä oleva Pepe-token, jonka markkina-arvo nousi noin kolmessa viikossa parhaimmillaan yli 1,5 miljardiin euroon. Kuukauden lopussa kiinnostus meemitokeneita kohtaan oli kuitenkin jo hieman laantunut, ja esimerkiksi Pepen markkina-arvo oli laskenut noin 500 miljoonaan euroon.

Onko Suomi hyvä paikka louhia Bitcoinia?

Toukokuussa julkaistiin Bitcoinin louhinnan edellytyksiä Suomessa käsittelevä analyysi. Analyysin mukaan Suomesta on tulossa yhä houkuttelevampi paikka Bitcoinin louhijoille kasvavan sähköntuotantokapasiteetin ja hukkalämmön myyntimahdollisuuden ansiosta. Analyysin yhteenvetona Suomessa toimivilla Bitcoinin louhijoilla on tulopotentiaalia kolmesta lähteestä; louhinta, kysyntäjousto ja lämmön myynti. Kun nämä yhdistetään sen kanssa, että Suomessa sähkön hinta todennäköisesti laskee tulevaisuudessa, tulee Suomessa toimivista Bitcoinin louhijoista maailmanlaajuisesti erittäin kilpailukykyisiä.

Edellä mainitusta kolmesta lähteestä kysyntäjousto on Suomessa tällä hetkellä hyvin ajankohtainen aihe. Muun muassa keväällä käynnistyneen Olkiluoto 3:n myötä Suomessa pörssisähkön hinta on nimittäin laskenut välillä jopa negatiiviseksi. Tällaiset tilanteet ovat esimerkiksi Olkiluodon kannalta erittäin ongelmallisia, sillä ydinvoiman tuotanto ei ole tällaisissa tilanteissa helposti keskeytettävissä. Näin ollen Olkiluoto tarvitsisi joustavaa kysyntää, kun sähkön myyminen markkinoille ei ole kannattavaa. Bitcoinin louhinta on kysyntäjouston kannalta yksi parhaista ratkaisuista, sillä Bitcoinia voidaan joustavasti louhia tai olla louhimatta käytännössä milloin tahansa. Tämä mahdollistaa sähkön käyttämisen Bitcoinin louhintaan silloin, kun sähkön hinta on nolla tai negatiivinen, jolloin tuotetusta sähköstä on mahdollista saada korvausta.

Hongkongin ja Pekingin edistysaskeleet

Kiinan erityishallintoalue Hongkongin arvopaperimarkkinoita säätelevä SFC ilmoitti toukokuussa, että yksityissijoittajat voivat kesäkuun alusta lähtien käydä kauppaa markkina-arvoltaan suurimmilla kryptovaluutoilla SFC:n lisensoimissa kauppapaikoissa. Lisensoitujen kauppapaikkojen tulee toimia useiden sijoittajia suojaavien toimenpiteiden mukaisesti. Hongkongin päätös voidaan nähdä Itä-Aasian kannalta merkittävänä edistysaskeleena, sillä käytännössä kaikki kryptovaluuttatransaktiot ovat olleet Kiinassa kiellettyjä vuoden 2021 syksystä lähtien.

Kiinan suunnalta saatiin toukokuun aikana kryptovaluuttojen kannalta positiivisia uutisia Kiinan pääkaupunki Pekingiin liittyen. Paikallisen uutisyhtiö The Paperin mukaan Peking nimittäin julkaisi Web3:en liittyvää innovaatiota ja kehitystä käsittelevän dokumentin. Dokumentissa puhutaan Web3:sta väistämättömänä trendinä internetin tulevalle kehitykselle. Peking pyrkiikin dokumentin mukaan vahvistamaan Web3:n poliittista tukea sekä nopeuttamaan Web3:en liittyviä teknologisia läpimurtoja.

Tether kerryttää bitcoinia reserveihinsä

Markkina-arvoltaan suurimman Yhdysvaltain dollarin hintaa seuraavan stablecoinin, Tetherin (USDT), taustalla olevan Tether Holdings Limited (Tether) -yhtiön varoista julkaistiin toukokuun alkupuolella raportti. Raportin mukaan yhtiöllä on yli 2,2 miljardin edestä ylimääräisiä varoja. Raportissa on nyt myös ensimmäistä kertaa näkyvillä bitcoin-omistukset, joiden arvo oli ensimmäisen vuosineljänneksen lopulla hieman alle 1,4 miljardia euroa, mikä tarkoittaa hieman alle 53 000 bitcoinin omistuksia.

Tether kertoi pian raportin julkaisun jälkeen myös uusimmasta sijoitusstrategiastaan. Sijoitusstrategian mukaan Tether aikoo tästä eteenpäin sijoittaa jopa 15 prosenttia nettovoitoistaan bitcoiniin. Tetherin mukaan tämä tulee entisestään vahvistamaan ja monipuolistamaan Tetherin reservejä. Lisäksi Tetherin perustaja ja teknologiajohtaja Paolo Ardinon kommenttien mukaan Bitcoin on osoittanut jatkuvasti kestävyytensä ja noussut pitkän aikavälin arvon säilyttäjäksi, jolla on huomattava kasvupotentiaali.

Yhteenveto

Bitcoinin ja Ethereumin etenkin toukokuun alkupuolella korkeaksi noussut käyttö herättää monenlaisia reaktioita. Tavallisille Bitcoinin ja Ethereumin verkkoa käyttäville henkilöille lisääntynyt aktiviteetti näyttäytyy ainakin osittain negatiivisena, sillä tällöin transaktioiden tekeminen on normaalia kalliimpaa. Useat bitcoiniin ja Ethereumiin (ether) sijoittaneet voivat puolestaan nähdä verkkojen kasvaneen aktiviteetin positiivisena asiana, sillä verkon aktiivisemman käytön voidaan nähdä tuovan arvoa myös bitcoinille ja etherille. Kohonneet transaktiokustannukset ovat lisänneet keskustelua myös Bitcoinin ja Ethereumin skaalautuvuusratkaisuista, joissa transaktiomaksut ovat vain murto-osan varsinaisen verkon transaktiomaksuista.

Suomessa tapahtuva ydinvoimalla ja uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön lisääntynyt tuotanto tekee Suomesta houkuttelevamman kohteen myös bitcoinin louhijoille. Bitcoinin louhinta voi puolestaan edesauttaa esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä, sillä niin sanottuina ylituotannon hetkinä ylimääräistä sähköä on mahdollista käyttää Bitcoinin louhintaan. Näin Bitcoinin louhinnalla on mahdollista tehdä uusiutuvia energialähteitä hyödyntävästä energiantuotannosta kannattavampaa.

Hongkongista ja Pekingistä toukokuussa ilmestyneet kryptovaluuttojen kannalta positiiviset uutiset lupaavat hyvää Kiinan ja laajemminkin Aasian kryptovaluuttakehitykselle. Hongkongin edistysaskeleiden ja Pekingin Web3:en liittyvää innovaatiota ja kehitystä käsittelevän dokumentin julkaisun tapahtuminen saman kuukauden aikana on hyvin mielenkiintoista. Voidaanko Kiinan suunnalta odottaa kryptovaluuttojen kannalta positiivisia uutisia myös lähitulevaisuudessa?

USDT-stablecoinin taustalla olevan Tether Holdings Limitedin päätös kerryttää bitcoinia reserveihinsä on positiivinen signaali. On hyvin mahdollista, että merkittävä osa kryptovaluuttamarkkinoilla toimivista yrityksistä on toiminut tai tulee toimimaan tulevaisuudessa samoin, mikä luo jatkuvaa ja varsin tasaista kysyntää bitcoinille. Tämä lupaa luonnollisesti hyvää tulevaisuuden hintakehitykselle.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 05.06.2023 15:00
European Regional Development Fund Leverage from the EU