06.10.2023

Syyskuun kuukausikatsaus 2023

Syyskuun kuukausikatsaus 2023

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan syyskuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia. Syyskuun merkittävimmät kryptovaluuttauutiset liittyivät pankkien kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuteknologiaan liittyviin edistysaskeliin, Euroopan parlamentin hyväksymään kryptovaluuttojen verotuksen raportointia koskevan direktiivin, Yhdysvalloissa jätettyihin ETF-hakemuksiin sekä MicroStrategyn bitcoin-ostoon.

              
Syyskuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Kryptovaluuttojen hinnat olivat syyskuussa nousussa. Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista selkeästi parhaiten menestyi Chainlink, jonka hinta nousi kuukauden aikana yli 40 prosenttia. Myös Aaveen hinta oli lähes 25 prosentin nousussa. Bitcoinin ja Litecoinin hinnat kohosivat yli viisi prosenttia, kun taas Ethereumin hinnannousu jäi hieman alle viiteen prosenttiin. Polygonin ja ApeCoinin hinnat olivat puolestaan noin prosentin ja kymmenen prosentin laskussa.

Pankkien kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuteknologiaan liittyvät edistysaskeleet

Euroopan suurimpiin pankkeihin kuuluva saksalaispankki Deutsche Bank ilmoitti syyskuussa, että se työskentelee aloittaakseen kryptovaluuttojen säilytys- ja tokenisointipalveluiden tarjoamisen. Aluksi saksalaispankin tarkoituksena on tarjota säilytyspalveluita valituille kryptovaluutoille ja joillekin stablecoineille. Deutsche Bank työskentelee tämän toteuttaakseen yhteistyössä sveitsiläisen Tauruksen kanssa, joka on erikoistunut etenkin kryptovaluuttojen säilytykseen. Deutsche Bank ilmoitti aiemmin tämän vuoden kesäkuussa, että se oli hakenut Saksassa lisenssiä kryptovaluuttojen säilytykseen.

Myös Yhdysvaltain suunnalta saatiin syyskuussa positiivisia pankkeihin liittyviä uutisia, kun maan suurimpiin pankkeihin kuuluva, ja noin 1,6 biljoonan euron varoja hallinnoiva, Citigroup kertoi lohkoketjuteknologiaan pohjautuvasta ratkaisustaan. Kyseisen ratkaisun tarkoituksena on tarjota institutionaalisille asiakkaille muun muassa valtioiden rajat ylittäviä maksuja, likviditeettiä sekä automatisoituja kaupankäynnin rahoituksen ratkaisuja. Citigroupin Citi Token Services -ratkaisu hyödyntää myös älysopimuksia, joiden tarkoituksena on toimia vaihtoehtoisena ratkaisuna esimerkiksi pankkitakauksille. Julkisuuteen annetut tiedot Citi Token Services -ratkaisusta ovat toistaiseksi varsin rajallisia.

Puolestaan Japanin suurimman sijoituspankin, ja lähes 500 miljardin euron varoja hallinnoivan, Nomuran kryptovaluuttoihin keskittyvä Laser Digital Asset Management -tytäryhtiö julkaisi syyskuussa Bitcoin-rahaston. Laser Digital Bitcoin Adoption Fund -Bitcoin-rahasto on suunnattu institutionaalisille sijoittajille. Laser Digitalin johtaja Sebastian Gugliettan mukaan Bitcoin on yksi maailmanlaajuisen talouden digitalisoitumisen mahdollistajista. Bitcoin-pohjainen rahasto on ensimmäinen kryptovaluuttoihin liittyvistä rahastoista, jonka Nomura aikoo julkaista.

Euroopan parlamentti hyväksyi kryptovaluuttojen verotuksen raportointia koskevan direktiivin

Euroopan parlamentti hyväksyi syyskuussa merkittävällä enemmistöllä kryptovaluuttojen verotuksen raportointia koskevan DAC8-direktiivin. DAC8:n dokumenttien mukaan direktiivin tarkoituksena on antaa veroja kerääville viranomaisille valtuudet seurata henkilöiden ja organisaatioiden tekemiä kryptovaluuttatransaktioita EU-jäsenmaissa. Käytännön seurauksena on muun muassa, että EU-alueella toimivien kryptovaluuttatoimijoiden tulee raportoida veroviranomaisille EU:ssa asuvien asukkaiden suorittamista toimista. DAC8-direktiivi astuu voimaan virallisesti vuoden 2026 alussa.

Yhdysvalloissa jätettiin Bitcoin ja Ethereum ETF-hakemuksia

Noin 1,4 biljoonan euron varoja hallinnoiva yhdysvaltaisvarainhoitaja Franklin Templeton liittyi syyskuussa BlackRockin, Fidelityn ja muiden merkittävien varainhoitajien joukkoon, kun se jätti Bitcoin spot ETF -hakemuksen. ETF:llä tarkoitetaan pörssinoteerattua rahastoa ja spot ETF:llä rahastoa, joka sisältää oikeasti kohde-etuutta, eli tässä tapauksessa bitcoineja.

Varainhoitaja Ark Invest ja kryptovaluuttapalveluiden tarjoaja 21Shares jättivät syyskuussa puolestaan ensimmäisen Ethereum spot ETF -hakemuksen. Koska kyseessä on spot ETF, tässä tapauksessa rahasto sisältäisi ethereitä. Ennen Ark Investin ja 21Sharesin hakemusta oli jätetty vain useita Ethereum futuuri ETF -hakemuksia, jotka sisältäisivät etherien sijasta futuureita eli johdannaissopimuksia.

MicroStrategy osti lisää bitcoinia

Business intelligence -ratkaisuja, pilvipohjaisia palveluita ja mobiiliohjelmistoja tarjoava yhdysvaltalaisyritys MicroStrategy osti lisää bitcoinia. MicroStrategy ilmoitti syyskuun lopulla ostaneensa hieman yli 140 miljoonalla eurolla 5 445 bitcoinia noin 25 850 euron keskihinnalla. Yritys ilmoitti ensimmäisestä bitcoin-ostostaan vuoden 2020 elokuussa, jolloin Bitcoinin hinta oli noin 10 000 euroa. Tämän jälkeen MicroStrategy on ostanut useaan kertaan bitcoinia ja viimeisimmän oston jälkeen se omistaa yli 158 200 bitcoinia.

Yhteenveto

Syyskuu oli sekä kryptovaluuttojen hintaliikkeiden että kryptovaluuttauutisten kannalta positiivinen kuukausi. Etenkin pankkeihin liittyen ilmestyi syyskuussa useampia positiivisia uutisia eri puolilta maailmaa. Deutsche Bank pyrkii syyskuussa ilmoitetuilla toimillaan nousemaan todennäköisesti pankkien kryptovaluuttapalveluiden suhteen edelläkävijäksi Euroopassa. Myös Yhdysvalloissa nähtiin syyskuussa mielenkiintoinen ja hieman viime vuosien trendistä poikkeava toimenpide Citigroupin kertoessa lohkoketjuteknologiaan pohjautuvasta ratkaisustaan. Aiemmin yhdysvaltalaispankit ovat keskittyneet lähinnä kryptovaluuttapalveluiden tarjoamiseen, mutta nyt Citigroup on ensimmäisiä pankkeja, jotka kehittävät omia lohkoketjuteknologiaan pohjautuvia ratkaisuja. Japanilaispankki Nomuran tytäryhtiön julkaisema Bitcoin-rahasto on puolestaan ensimmäisiä japanilaispankkien edistysaskelia kryptovaluuttojen suhteen, ja on mielenkiintoista nähdä, miten pian muut pankit tekevät vastaavanlaisia toimia.

Euroopan parlamentin hyväksymän DAC8-direktiivi on jatkoa aiemmin tänä vuonna hyväksytylle MiCA-kryptovaluuttalainsäädännölle. Molempien tavoitteena on yhtenäistää ja selkeyttää EU-jäsenmaiden käytäntöjä kryptovaluuttojen suhteen. Molemmat tulevat helpottamaan etenkin institutionaalisten toimijoiden mukaan tuloa kryptovaluuttamarkkinoille. Tämä on luonnollisesti positiivista kryptovaluuttojen tulevaisuuden kannalta.

Franklin Templetonin syyskuussa jättämän Bitcoin spot ETF -hakemuksen jälkeen Yhdysvalloissa viime kuukausien aikana Bitcoin spot ETF -hakemuksen jättäneiden varainhoitajien hallinnoima yhteenlaskettu varallisuus on noussut noin 16,6 biljoonaan euroon. Tämä kertoo maailman suurimpien taloudellisten toimijoiden halusta vastata asiakkaidensa kasvaneeseen kysyntään Bitcoinia kohtaan. Kysyntä on ollut kasvussa selkeästi myös Ethereumia kohtaan, sillä syyskuussa jätettiin ensimmäinen Ethereum spot ETF -hakemus. Ark Investin ja 21Sharesin hakemuksen hyväksymistä lähiaikoina voidaan pitää kuitenkin varsin epätodennäköisenä. Yhdysvaltalaisyritys MicroStrategy jatkoi jo varsin totuttuun tapaan bitcoin-ostoja syyskuussa. Vaikka MicroStrategyn Bitcoin-ostot ovat tällä hetkellä kokonaisuudessaan hieman tappiolla, voidaan bitcoinien ostamisen nähdä olleen yhtiön osakekurssin kannalta hyvin positiivinen asia. MicroStrategyn osakekurssi oli nimittäin syyskuun lopussa noussut ensimmäisen bitcoin-oston ajankohdasta noin 160 prosenttia. Samassa ajassa esimerkiksi Nasdaq-osakepörssi on noussut noin 20 prosenttia.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 06.10.2023 15:00
European Regional Development Fund Leverage from the EU