06.04.2022

Maaliskuun kuukausikatsaus

Maaliskuun kuukausikatsaus

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan maaliskuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia ja syvennytään erityisesti kryptovaluuttalainsäädäntöön sekä Bitcoinin louhintaan ja ostamiseen liittyviin uutisiin.

              
Maaliskuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Kaikkien Northcrypton tarjoamien kryptovaluuttojen hinnat olivat nousussa maaliskuun aikana. Selkeästi parhaiten näistä kryptovaluutoista menestyi Aave, jonka hinta ampaisi kuukauden aikana yli 40 prosenttia ylöspäin. Aaveen hinnannousuun oli vaikuttamassa muun muassa palvelun uuden version, eli Aave V3:n, julkaisu. Uusi versio paransi muun muassa protokollan turvallisuutta, pääomatehokkuutta, hajautuneisuutta ja käyttökokemusta. Aaveen jälkeen eniten nousussa olivat Ethereumin ja Chainlinkin hinnat, jotka kohosivat maaliskuussa hieman alle 15 prosenttia. Litecoinin ja Bitcoinin hinnat päätyivät kuukauden lopussa puolestaan noin kymmenen ja seitsemän prosenttia korkeammalle kuin kuukauden alussa, kun taas Polygonin hinta päätyi maaliskuun osalta vain hieman plussan puolelle.

Uutisia kryptovaluuttojen sääntelyyn liittyen

Maaliskuun aikana ilmestyi useita erilaisia uutisia kryptovaluuttojen sääntelyyn liittyen. Etelä-Sveitsissä sijaitseva Luganon kaupunki ilmoitti maaliskuun alussa tekevänsä bitcoinista, USDT-stablecoinista ja kaupungin omasta LVGA-tokenista kaupungin virallisia valuuttoja. Päätöksen myötä Luganossa on pian mahdollista maksaa verot, lukukausimaksut sekä kaikki julkisiin palveluihin liittyvät maksut näillä kryptovaluutoilla. Tämän lisäksi yli 200 Luganossa toimivaa yritystä tulee hyväksymään nämä kryptovaluutat maksutapana. Kolmen edellä mainitun kryptovaluutan lisäksi Luganosta saatiin positiivisia uutisia Northcrypton kryptovaluuttatarjontaan kaksi kuukautta sitten lisättyyn skaalautuvuusratkaisu Polygoniin liittyen, sillä Polygon tulee toimimaan infrastruktuurikumppanina Luganon stablecoin-ratkaisussa. Näistä asioista ilmoitettiin tässä hieman alle 65 000 tuhannen asukkaan kaupungissa maaliskuun alussa pidetyssä kryptovaluutta-aiheisessa Plan B -tapahtumassa.

Euroopan Unionissa järjestettiin maaliskuussa puolestaan kaksi äänestystä kryptovaluuttalainsäädäntöön liittyen. Ensin EU:ssa äänestettiin lakiesityksestä, joka olisi voinut jopa kieltää Proof of Work -konsensusalgoritmia käyttävien kryptovaluuttojen louhinnan. Esimerkiksi Bitcoin ja toistaiseksi myös Ethereum käyttävät Proof of Work -konsensusalgoritmia. Lakiesitys hylättiin EU:n parlamentin äänestyksessä.

Lisäksi EU:n parlamentissa äänestettiin aivan kuukauden lopussa lakiesityksen puolesta, joka käsitteli kryptovaluuttatransaktioiden yksityisyyttä sekä yksityisten lompakoiden, kuten kylmälompakoiden käyttöä. Lakiesitys sai paljon kritiikkiä kryptovaluuttayhteisöltä, sillä sen nähdään uhkaavan kryptovaluuttoja käyttävien henkilöiden yksityisyyttä sekä vähentävän EU:n houkuttelevuutta verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jossa suhtautuminen kryptovaluuttoja kohtaan on yleisesti myönteisempää. Lakiesityksestä ei tehty EU:n parlamentin äänestyksellä vielä kuitenkaan lakia, sillä lakiesityksen sisältöä tullaan käymään läpi vielä muiden EU:n toimielinten kanssa.

Toisin kuin EU:ssa teknisesti edistyneessä ja innovaatiomyönteisessä Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa sijaitsevassa Dubain emiraatissa otettiin maaliskuussa käyttöön kryptovaluuttojen kannalta positiivinen laki. Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääministeri ja Dubain hallitsija Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum kertoi, että heidän tavoitteenaan on vakiinnuttaa Dubain ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien asema avaintoimijana kryptovaluuttamaailmassa. Tällä tarkoitetaan muun muassa parhaan kryptovaluuttoihin liittyvän liiketoimintaympäristön kehittämistä niin sääntelyn ja lisensoinnin kuin hallinnonkin kannalta. Dubai myönsikin pian lain käyttöönoton jälkeen kryptovaluuttatoimintaan liittyvän lisenssin kaupankäyntivolyymiltaan maailman suurimmalle kryptovaluuttapörssille eli Binancelle.

Ylimääräisen maakaasun käyttäminen Bitcoinin louhintaan

Maaliskuussa selvisi, että Yhdysvaltojen suurimmalla öljy- ja kaasuyhtiöllä, ExxonMobililla, on ollut Yhdysvalloissa viime vuoden alusta käynnissä pilottiohjelma, jossa se käyttää ylimääräistä maakaasua Bitcoinin louhintaan. Yhtiö harkitsee nyt pilottiohjelman laajentamista Saksaan, Argentiinaan, Nigeriaan ja Guyanaan. Aiemmin tänä vuonna myös toinen suuri yhdysvaltalainen monikansallinen öljy- ja kaasuyhtiö, eli ConocoPhillips, kertoi Bitcoinin louhintaan liittyvästä pilottiohjelmasta. Yhtiö kertoi myyvänsä ylimääräisen maakaasun alueella toimivalle Bitcoin-louhijalle.

Maakaasun kuljettaminen etenkin pidempiä matkoja on haasteellista. Tästä syystä monet yhtiöt joutuvat polttamaan ylimääräisen maakaasun vapauttaen merkittäviä määriä ilmastolle haitallisia aineita ilmakehään. Poltetun maakaasun määrä vastasi esimerkiksi vuonna 2020 noin koko Etelä- ja Väli-Amerikan vuosittaista maakaasun kysyntää. Ylimääräisen maakaasun käyttäminen Bitcoinin louhintaan on siis sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta järkevää.

Luna Foundation Guardin bitcoinin ostosuunnitelmat

Bitcoin sai maaliskuussa uuden merkittävän ostajan, kun kryptovaluutta Terran perustaja Do Kwon kertoi, että Terran takana olevan Luna Foundation Guardin (LFG) suunnitelmissa on ostaa yli 9 miljardin euron edestä bitcoinia. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että LFG nousisi yhdysvaltalaisyritys MicroStrategyn ohi suurimmaksi bitcoinien omistajaksi Bitcoinin perustaja Satoshi Nakamoton jälkeen. LFG omisti maaliskuun lopussa lähes 31 000 bitcoinia, joiden arvo oli noin 1,25 miljardia euroa. Nämä bitcoinit ostetaan takaamaan Terran omaa UST-stablecoinia. Terra on erityisesti stablecoineihin keskittyvä älysopimusalusta.

Yhteenveto

Kryptovaluuttojen sääntelyyn liittyen saatiin maaliskuussa erilaisia uutisia niin Euroopan sisältä kuin muualtakin maailmasta. Lugano otti ison askeleen eteenpäin kryptovaluuttamyönteisenä kaupunkina, kun se teki kolmesta kryptovaluutasta kaupungin virallisia valuuttoja. EU:ssa ollaan puolestaan viemässä eteenpäin lainsäädäntöä, joka tulee todennäköisesti vaikeuttamaan EU:ssa toimivien kryptovaluuttatoimijoiden toimintaa sekä heikentämään kryptovaluuttoihin sijoittavien henkilöiden yksityisyyttä. Tässä kohtaa on aiheellista myös muistuttaa, että Lugano sijaitsee Sveitsissä, joka ei ole EU-maa. Euroopan ulkopuolella Dubai otti merkittäviä askelia eteenpäin tavoitteessaan tarjota paras kryptovaluuttoihin liittyvä liiketoimintaympäristö, kun se otti käyttöön kryptovaluuttojen kannalta positiivista lainsäädäntöä. Monien suomalaisten ja eurooppalaisten kannalta on toivottavaa, että EU:ssa ymmärrettäisiin kryptovaluuttojen toimintaa ja tulevaisuuden potentiaalia paremmin, jotta EU ei jää jälkeen esimerkiksi Yhdysvalloista, Sveitsistä ja Dubaista, joissa suhtautuminen kryptovaluuttoja kohtaan on ollut tänä ja viime vuonna selkeästi myönteisempää.

Bitcoinin louhintaan liittyen saatiin maaliskuussa positiivisia uutisia, kun selvisi, että Yhdysvaltojen suurimmalla öljy- ja kaasuyhtiö ExxonMobililla on ollut käynnissä pilottiohjelma, jossa ylimääräistä maakaasua käytetään Bitcoinin louhintaan. On hyvin mahdollista, että tulevaisuudessa useat suuret energiayhtiöt toimivat ExxonMobilin tavoin taloudellisesti ja ympäristön kannalta järkevästi ja alkavat louhia ylimääräisellä maakaasulla Bitcoinia.

Bitcoin sai maaliskuussa uuden merkittävän ostajan, kun kryptovaluutta Terran takana oleva LFG alkoi ostamaan suuria määriä bitcoinia takaamaan UST-stablecoinia. LFG pyrkii nousemaan ostoillaan MicroStrategyn ohi suurimmaksi bitcoinien omistajaksi Satoshi Nakamoton jälkeen. On mielenkiintoista nähdä, alkaako esimerkiksi Applen tai Amazonin kaltainen yritysjätti tai jokin valtio kilpailemaan tulevaisuudessa LFG:n ja MicroStrategyn kanssa bitcoinin rajallisesta tarjonnasta.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 10.02.2023 09:11
European Regional Development Fund Leverage from the EU