06.10.2022

Syyskuun kuukausikatsaus 2022

Syyskuun kuukausikatsaus 2022

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan syyskuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia ja syvennytään erityisesti Ethereumin mergeen, Chainlinkin ja Polygonin aloittamiin yhteistöihin, USDC:n positiiviseen kehitykseen sekä institutionaalisten toimijoiden mukaantuloon kryptovaluuttamarkkinoille.

              
Syyskuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Kryptovaluuttojen hinnat olivat pääosin laskussa syyskuussa. Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista menestyi selkeästi parhaiten Chainlink, jonka hinta nousi kuukauden aikana yli 15 prosenttia. Bitcoinin ja Litecoinin hinnat päätyivät kuukauden lopussa lähes samaan kuin missä ne olivat olleet kuukauden alussa. Polygonin hinta laski puolestaan noin viisi prosenttia, kun taas Ethereumin ja Aaveen hintojen lasku oli yli kymmenen prosenttia.

Ethereumin merge onnistui

Ethereumin kauan odotettu merge, eli siirtyminen Proof of Stake -algoritmiin, tapahtui onnistuneesti 15.9. Mergestä ja sen vaikutuksista voi lukea lisää uusimmasta blogitekstistämme.

Chainlinkin ja Polygonin aloittamat merkittävät yhteistyöt

Chainlinkin syyskuun lopulla järjestämässä SmartCon 2022 -konferenssissa julkistettiin Chainlinkin kannalta erittäin merkittävä yhteistyö. Chainlink aloitti nimittäin yhteistyön pankkien välisen tiedonsiirtoverkko Swiftin kanssa. Swift on käytetyin tiedonsiirtoverkko maiden rajojen yli tapahtuvissa pankkisiirroissa ja sitä käyttää yli 11 000 pankkia. Yhteistyössä Chainlink ja Swift työskentelevät Proof of Concept (PoC) -projektissa, joka antaisi perinteisen talousmaailman toimijoille mahdollisuuden tehdä siirtoja lohkoketjuverkoissa. PoC-projekti on tuote- ja palvelukehityksen ensimmäinen askel, jonka avulla selvitetään toimiiko idea käytännössä. Projektissa hyödynnetään Chainlinkin Cross Chain Interoperability Protocol (CCIP) nimistä protokollaa, joka mahdollistaa älysopimusten toiminnan, tiedonsiirron ja tokenien siirron eri lohkoketjujen välillä.

Myös skaalautuvuusratkaisu Polygonilta ilmestyi syyskuussa merkittävä ilmoitus, sillä Polygon aloitti yhteistyön maailman suurimman kahvilaketjun, eli Starbucksin, kanssa. Yhteistyön myötä Starbucksin kanta-asiakasohjelman jäsenet ja työntekijät voivat muun muassa ansaita ja ostaa "digitaalisia leimoja" NFT:n muodossa. Nämä NFT:t puolestaan avaavat pääsyn uusiin etuihin ja mukaansatempaaviin kahvielämyksiin. Starbucks päätyi valitsemaan Polygonin lohkoketjun sen nopeuden, matalien kulujen sekä hiilineutraaliuden takia. Starbucksilla on yli 34 000 kahvilaa 80 maassa.

USDC:n tekninen edistysaskel ja yhteensopivuus viiden uuden lohkoketjun kanssa

Dollarisidonnaisen stablecoin USDC:n takana oleva Circle julkaisi syyskuussa Cross-Chain Transfer Protocol (CCTP) nimisen protokollan, jonka avulla USDC:n siirtäminen eri lohkoketjujen välillä helpottuu. Uuden protokollan lisäksi USDC tulee ensi vuoden alussa yhteensopivaksi viiden uuden lohkoketjun kanssa: Arbitrum, Cosmos, NEAR, Optimism ja Polkadot. Tähän asti USDC on ollut yhteensopiva yhdeksän lohkoketjun kanssa, joihin kuuluvat muun muassa Ethereum ja Polygon.

Institutionaalisten toimijoiden mukaantulo kryptovaluuttamarkkinoille

Institutionaalisten toimijoiden kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan jatkoi kasvua myös syyskuussa. Talousuutisiin ja -dataan erikoistuneen Bloombergin mukaan muun muassa Nasdaq-osakepörssin takana oleva Nasdaq on luomassa kryptovaluuttoihin erikoistuvan yksikön. Bloombergille tiedot antaneen Nasdaqin varatoimitusjohtaja Tal Cohenin mukaan yksikkö tulee aluksi kehittämään institutionaalisille asiakkaille suunnatun säilytyspalvelun Bitcoinille ja Ethereumille.

Talouslehti The Wall Street Journalin saamien tietojen mukaan yhdysvaltalaisvarainhoitaja Fidelity Investments suunnittelee bitcoinin kaupankäyntipalveluiden tarjoamista yksityisasiakkailleen. Fidelity aloitti bitcoinin tarjoamisen hedge-rahastoille ja institutionaalisille sijoittajille jo vuonna 2018, ja nyt Fidelity siis harkitsee palvelun laajentamista myös yli 34 miljoonan yksityissijoittajansa saataville. Fidelity on yksi maailman suurimmista varainhoitajista, ja sillä on hallinnassaan varoja noin 3,7 biljoonan euron edestä.

Yhteenveto

Ethereumin merge oli syyskuun merkittävin tapahtuma kryptovaluuttamaailmassa. Vaikka merge ei näkynytkään heti positiivisesti Ethereumin hinnassa, monet uskovat että näin tulee tapahtumaan tulevaisuudessa. On myös hyvä muistaa, että merge ei tehnyt Ethereumista valmista, vaan tulevaisuudessa edessä on vielä esimerkiksi lohkoketjun skaalautuvuutta merkittävästi kasvattavan sharding-teknologian implementointi.

Chainlinkin aloittama yhteistyö Swiftin kanssa kertoo perinteisen talousmaailman toimijoiden jatkuvasti kasvavasta kiinnostuksesta kryptovaluuttoja ja lohkoketjuteknologiaa kohtaan. Polygonin yhteistyö Starbucksin kanssa kuvaa puolestaan konkreettisesti kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuuksia arkielämässä. Vuoden alussa Northcrypton tarjontaan lisätty USDC-stablecoin jatkaa kehittymistään ja laajentumistaan. CCTP ja laajentuminen viidelle uudelle lohkoketjulle tulevat auttamaan Circleä sen tavoitteessa tehdä USDC:sta markkina-arvoltaan suurin stablecoin.

Institutionaalisten toimijoiden kiinnostuksesta kryptovaluuttoja kohtaan on saatu viime aikoina useita esimerkkejä. Elokuisen BlackRock-uutisen jatkoksi ilmestyi syyskuussa positiivisia uutisia institutionaalisten toimijoiden mukaantulosta kryptovaluuttamarkkinoille. Suurten institutionaalisten toimijoiden jatkuvasti kasvava kiinnostus ei tule monille yllätyksenä. Suurimmat toimijat näkevät kasvavan kysynnän tätä uutta omaisuusluokkaa kohtaan ja ymmärtävät myös kryptovaluuttojen tulevaisuuden potentiaalin. Tästä syystä he ajattelevat todennäköisesti seuraavasti: on pienempi riski lähteä mukaan kryptovaluuttamarkkinoille kuin jättäytyä kokonaan niiden ulkopuolelle.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 09.02.2023 14:04
European Regional Development Fund Leverage from the EU