07.12.2022

Marraskuun kuukausikatsaus 2022

Marraskuun kuukausikatsaus 2022

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan marraskuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia. Katsauksessa syvennytään erityisesti FTX:n romahdukseen ja sen vaikutuksiin, Fidelityn kryptovaluuttojen kaupankäyntipalveluun, Brasilian päätökseen tehdä kryptovaluutoista virallinen maksutapa, JPMorganin DeFi-transaktioon sekä Instagramin päätökseen tuoda Polygonin NFT:t osaksi palveluaan.

              
Marraskuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Kryptovaluuttojen hinnat olivat pääosin laskussa marraskuussa. Hintojen lasku johtui suurimmaksi osin FTX-kryptovaluuttapörssin romahduksesta ja sen vaikutuksista muihin kryptovaluuttatoimijoihin. Northcrypton tarjoamien kryptovaluuttojen joukosta löytyi kuitenkin myös yksi merkittävä nousija, Litecoin, jonka hinta ampaisi marraskuussa yli 35 prosenttia ylöspäin. Litecoinin hinnannousun taustalla oli kryptovaluuttauutisiin erikoistuneen Cointelegraphin mukaan rahansiirtopalvelu MoneyGramin päätös lisätä Litecoin Bitcoinin ja Ethereumin rinnalla palveluunsa sekä Litecoinin lähestyvä, ensi kesänä tapahtuva lohkopalkkion puoliintuminen.

Muiden Northcrypton tarjoamien kryptovaluuttojen hinnat olivat marraskuussa laskussa. Pienimmällä pudotuksella selvisivät Polygon ja Chainlink, joiden hinnat putosivat noin kaksi ja seitsemän prosenttia. Bitcoinin ja Ethereumin hintojen lasku oli hieman yli 20 prosenttia, kun taas Aaveen noin 25 prosenttia.

FTX:n romahdus ja sen vaikutukset

Marraskuun, ja mahdollisesti koko vuoden, merkittävin uutinen oli kryptovaluuttapörssi FTX:n romahtaminen. FTX, sen tytäryhtiöt ja kryptovaluuttasijoitusyhtiö Alameda Research hakeutuivat konkurssiin 11.11. FTX:n romahdukseen oli vaikuttamassa useampi yksittäinen tekijä ja tapahtuma, joita käydään lyhyesti läpi seuraavaksi.

FTX-pörssin FTT-tokenin hinta syöksyi alaspäin 8.11., josta seurasi merkittäviä ongelmia ainakin kahdesta syystä. FTX-pörssiin vahvasti linkittyneen Alameda Researchin taseesta huomattava osa oli FTT-tokenia. Tämän lisäksi FTX oli todennäköisesti käyttänyt FTT:tä lainojensa vakuutena. Toinen merkittävä ongelma oli FTX:n toiminta asiakasvarojen kanssa. FTX oli nimittäin todennäköisesti lainannut asiakasvaroja eteenpäin Alamedalle, joka oli puolestaan käyttänyt näitä varoja kaupankäyntiin. Kun tieto FTX:n ongelmista levisi, useat FTX:n asiakkaat alkoivat nostaa varojaan pois FTX:stä. Pian tämän jälkeen FTX lopetti nostojen tarjoamisen 10.11., koska sillä ei ollut hallussaan riittävästi asiakasvaroja.

FTX:n romahduksella oli vaikutusta useisiin kryptovaluuttatoimijoihin. Tässä kohtaa on tärkeää myös huomauttaa, että romahdus ei vaikuttanut Northcrypton kaupankäyntipalveluun, asiakasvaroihin tai Northcrypto Oy:hyn. Toimitusjohtajamme Ville Runolan kommentteja kryptovaluuttamarkkinasta ja FTX:n romahduksesta voi lukea Bitcoinkeskuksen sivuilta.

Merkittävimmät ongelmiin joutuneet toimijat ovat marraskuun lopun tietojen mukaan BlockFi ja Genesis Global Trading. Yhdysvaltalainen kryptovaluuttojen korko- ja lainapalveluiden tarjoaja BlockFi hakeutui marraskuun lopussa konkurssiin. BlockFi:n konkurssin voidaan nähdä olevan seurausta FTX:n romahduksen lisäksi myös aiemmin tänä vuonna konkurssiin hakeutuneen kryptovaluuttasijoitusyhtiö Three Arrows Capitalin ongelmista.

Toinen merkittävä ongelmissa olevan toimija on kryptovaluuttojen lainapalvelu Genesis, joka on institutionaalisten toimijoiden kannalta yksi merkittävimmistä toimijoista kryptovaluuttamarkkinoilla. Genesis ilmoitti FTX:n romahduksen jälkeen keskeyttävänsä väliaikaisesti uusien lainojen myöntämisen sekä asiakasvarojen nostot.

Fidelity julkaisi kryptovaluuttojen kaupankäyntipalvelun

Maailman suurimpiin varainhoitajiin kuuluva yhdysvaltalaisvarainhoitaja Fidelity Investments aloitti marraskuun lopulla kryptovaluuttojen kaupankäyntipalveluiden tarjoamisen kuluttaja-asiakkailleen. Fidelityn kaupankäyntipalvelu Fidelity Cryptossa on mahdollista käydä kauppaa kahdella markkina-arvoltaan suurimmalla kryptovaluutalla eli bitcoinilla ja Ethereumilla (ether). Fidelityn mukaan palvelulla halutaan vastata asiakkaiden kysyntään, sillä merkittävä osa varainhoitajan asiakkaista on kiinnostunut kryptovaluutoista ja omistaa niitä. Fidelityllä on noin 40 miljoonaa asiakasta, ja se hallinnoi lähes 4 biljoonan euron varoja.

Kryptovaluutoista virallinen maksutapa Brasiliassa

Brasilian lainsäätäjät hyväksyivät marraskuussa lain, joka teki kryptovaluutoista virallisen maksutavan maassa. Nyt laki odottaa enää Brasilian presidentti Jair Bolsonaron allekirjoitusta. Laissa määritellään kryptovaluutta digitaaliseksi esitykseksi arvosta, jota voidaan siirtää sähköisesti ja käyttää maksuihin tai sijoituksena. Laki ei tee siis kuitenkaan esimerkiksi bitcoinista maan virallista valuuttaa, mikä on tilanne esimerkiksi El Salvadorissa. Brasiliassa asuu noin 215 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä Etelä- ja Väli-Amerikan suurimman valtion.

JPMorgan toteutti ensimmäisen transaktion hyödyntäen DeFi:ä

Yhdysvaltain suurin pankki JPMorgan toteutti ensimmäisen transaktion hyödyntäen hajutettuja rahoituspalveluita, eli DeFi:ä, ja julkista lohkoketjua. Transaktio toteutettiin osana Singaporen keskuspankki MAS:n DeFi:n mahdollisuuksia tutkivaa pilottiohjelmaa, johon osallistui JPMorganin lisäksi esimerkiksi Singaporen suurin pankki DBS Bank. Pilottiohjelmalla tutkitaan, miten perinteiset taloudelliset toimijat voivat käytännössä hyödyntää tokenisoituja varoja ja DeFi-protokollia transaktioiden toteuttamisessa.

Pilottiohjelman valtioiden rajat ylittävä transaktio toteutettiin lohkoketjujen skaalautuvuusratkaisu Polygonin verkossa. Transaktiossa hyödynnettiin modifioitua versiota institutionaalisille toimijoille suunnatusta Aave Arc -lainausprotokollasta. Singaporen keskuspankin fintech-johtaja Sopnendu Mohantyn mukaan transaktio oli iso askel kohti tehokkaampia rahoitusverkkoja ja osoitti, että kryptovaluutoilla ja DeFi:llä on potentiaalia muuttaa pääomamarkkinoita.

Instagram tuomassa Polygonin NFT:t palveluunsa

Facebookin, Instagramin ja Whatsapp:n taustalla oleva teknologiajätti Meta ilmoitti, että sosiaalisen median palvelu Instagramissa on pian mahdollista mintata, eli luoda, esitellä ja myydä NFT:itä. Kaikki tämä mahdollistetaan Polygonin lohkoketjun NFT:iden avulla. Aluksi Instagram testaa ominaisuutta valituilla yhdysvaltalaiskäyttäjillä, ja tämän jälkeen tavoitteena on laajentaa ominaisuus myös muiden valtioiden käyttäjien saataville. Instagram on yksi suosituimmista sosiaalisen median palveluista ja sillä on yli 2 miljardia aktiivista kuukausittaista käyttäjää.

Yhteenveto

FTX:n romahdus jää kryptovaluuttamarkkinoiden historiaan yhtenä suurimmista, yllätyksellisimmistä ja nopeimmin edenneistä tapahtumista. On myös todennäköistä, että romahdukseen johtaneiden väärinkäytösten sekä FTX:n velkojien asioiden läpikäynti tulee jatkumaan vielä vuosia. Kuten on jo huomattu, romahdus on vaikuttanut suoraan myös useisiin kryptovaluuttatoimijoihin. Toinen merkittävä vaikutus on todennäköisesti lainsäätäjien kasvanut halu luoda suhteellisen nopeasti uutta laajempaa kryptovaluuttojen sääntelyä. On kuitenkin hyvä myös huomioida, että romahdus ei ole vaikuttanut mitenkään esimerkiksi Northcrypton valikoimassa olevien kryptovaluuttojen toimintaan.

Kryptovaluuttamarkkinoiden noin vuoden kestäneestä alamäestä huolimatta useat instituutiot ja maat ovat tällä hetkellä entistä kiinnostuneempia kryptovaluutoista. Hyvänä osoituksena tästä ovat maailman suurimpiin varainhoitajiin kuuluvan Fidelityn ja maailman suurimpiin valtioihin kuuluvan Brasilian toimenpiteet. Fidelity haluaa kaupankäyntipalvelullaan vastata asiakkaidensa kysyntään sekä todennäköisesti myös maailman suurimman varainhoitaja BlackRockin syksyllä aloittamaan kryptovaluuttapalveluiden tarjoamiseen. Brasiliassa etenevä lakiesitys kryptovaluuttojen aseman virallistamisesta maksutapana kertoo ihmisten ja yritysten jatkuvasti kasvavasta kiinnostuksesta käyttää kryptovaluuttoja maksutapana.

JPMorganin, Singaporen keskuspankin ja DBS Bankin DeFi:n mahdollisuuksia tutkiva pilottiohjelma on hieno osoitus joidenkin pankkien uskosta hajautettujen rahoituspalveluiden tulevaisuuden potentiaaliin. Sekä pilottiohjelman että Instagramin päätös hyödyntää Polygonin lohkoketjua ovat selkeää jatkoa viimeisen puolen vuoden aikana ilmestyneisiin Polygoniin liittyviin positiivisiin uutisiin, joista voi lukea esimerkiksi heinäkuun ja syyskuun kuukausikatsauksista.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 09.02.2023 12:49
European Regional Development Fund Leverage from the EU