07.12.2021

Marraskuun kuukausikatsaus

Marraskuun kuukausikatsaus

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan marraskuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia ja syvennytään erityisesti palkanmaksuun bitcoineilla sekä useisiin viime aikoina julkaistuihin kryptovaluuttarahastoihin.

              
Marraskuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Marraskuu oli kryptovaluuttojen hintaliikkeiden osalta mielenkiintoinen kuukausi. Kaksi suurinta kryptovaluuttaa, eli Bitcoin ja Ethereum, tekivät molemmat kuukauden aikana uudet hintaennätykset. Bitcoinin hinta kävi parhaimmillaan lähes 60 000 eurossa kun taas Ethereumin hieman yli 4 200 eurossa. Koko kuukauden osalta näiden ja myös muiden Northcrypton tarjoamien kryptovaluuttojen hintaliikkeissä oli kuitenkin varsin merkittäviä eroja. Parhaiten marraskuussa menestyivät Ethereum ja Litecoin, joiden molempien hinnat nousivat kuukauden aikana noin kymmenen prosenttia. Tehdystä hintaennätyksestä huolimatta Bitcoinin hinta päätyi loppukuun laskutrendin seurauksena kuitenkin koko kuukauden osalta noin viisi prosenttia miinukselle. Chainlinkin ja Aaveen hinnat olivat viime kuussa hieman isommassa laskussa, sillä ne päätyivät kuukauden lopussa noin 15 prosenttia ja lähes 20 prosenttia alemmaksi kuin kuukauden alussa.

Palkanmaksu bitcoineilla

Yhdysvalloissa oli marraskuussa havaittavissa selkeä trendi, jossa tunnetut henkilöt haluavat saada palkkansa bitcoineina. Alkukuusta nähtiin jopa pormestarien välistä kilpailua tähän asiaan liittyen. Ensin Miamin pormestari Francis Suarez ilmoitti, että hän ottaa seuraavan palkkansa bitcoineina. Tämän jälkeen vastavalittu New Yorkin pormestari Eric Adams ilmoitti ottavansa kolme ensimmäistä palkkaansa bitcoineina. Pian Adamsin ilmoituksen jälkeen Miamin Suarez laittoi kuitenkin vielä paremmaksi ja ilmoitti siirtyvänsä ottamaan kaikki palkkansa tästä eteenpäin bitcoineina. Suarezin ja Adamsin ilmoituksia seurasi vielä Jacksonin pormestari Scott Congerin sekä Tampan pormestari Jane Castorin ilmoitukset. Molemmat ilmoittivat ottavansa seuraavat palkkansa bitcoineina.

Pormestareiden lisäksi myös muutama urheilija ilmoitti marraskuussa ottavansa palkkansa tulevaisuudessa bitcoineina. Ensin amerikkalaisen jalkapallon lajilegenda Aaron Rodgers ilmoitti ottavansa osan palkastaan bitcoineina ja jakavansa faneillensa miljoonan dollarin arvosta ilmaista bitcoinia. Tämän jälkeen myös yksi amerikkalaisen jalkapallon suurimmista tähdistä, eli Odell Beckham Jr. ilmoitti ottavansa uusimman sopimuksensa palkan 100 % bitcoineina ja jakavansa Rodgersin tapaan miljoonan dollarin arvosta bitcoinia faneillensa. Molemmat toteuttavat palkanmaksun ja bitcoinien jakamisen yhteistyössä yhdysvaltalaisen maksupalveluyhtiö Squaren mobiilimaksupalvelu Cash App:n kanssa. Myös entinen Englannin Valioliigan ja nykyinen Yhdysvaltojen MLS-liigan jalkapalloilija Kieran Gibbs ilmoitti muuttavansa puolet palkastaan bitcoineiksi. Tämä toteutetaan yhteistyössä yhdysvaltalaisen kryptovaluuttoihin keskittyviä sijoitusratkaisuja tarjoavan XBTO:n kanssa.

Edellä läpi käydyillä ratkaisuilla ei ole käytännössä suoraa vaikutusta noin biljoonan euron markkina-arvon omaavan Bitcoinin hintaan palkkojen suhteellisen pienuuden vuoksi. Näillä ratkaisuilla voi olla kuitenkin joitakin merkittäviä positiivisia välillisiä vaikutuksia. Pormestarit ovat kaupungeissaan usein tunnetuimpia henkilöitä ja on mahdollista, että useampi kaupungin asukas haluaa pormestarinsa tavoin saada palkkansa bitcoineina. Pormestarit voivat siis parhaimmillaan aloittaa trendin, jossa huomattava osa kaupungin asukkaista siirtyy pormestarin tavoin ottamaan palkkansa bitcoineina. Täten ei olisi aivan mahdoton ajatus, että kymmenet tai jopa sadat tuhannet yhdysvaltalaiset siirtyisivät lähitulevaisuudessa ottamaan palkkansa bitcoineina. Esimerkiksi pelkästään pormestari Adamsin New Yorkissa asuu noin 8,4 miljoonaa ihmistä. Tällaisella hieman laajamittaisemmalla Bitcoin-palkanmaksulla olisi potentiaalia aiheuttaa huomattava määrä jatkuvaa lisäkysyntää Bitcoinille, jolla puolestaan olisi todennäköisesti positiivinen vaikutus myös Bitcoinin hintaan. Pormestarien ja erityisesti huippu-urheilijoiden ilmoitukset saivat myös varsin paljon maailmanlaajuista näkyvyyttä. Esimerkiksi Aaron Rodgersin ilmoitus oli yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitterissä koko kuukauden tykätyin kryptovaluuttoihin liittyvä julkaisu.

Kryptovaluutta- ja Bitcoin-rahastoja useaan maahan

Viime kuussa saatiin myös uutisia useista eri maista liittyen kryptovaluutta- ja erityisesti Bitcoin-rahastojen julkaisuihin. Australian pörssissä alkukuussa kaupankäynnin aloittanut kryptovaluuttaosakkeista koostuva ETF, eli pörssinoteerattu rahasto, rikkoi heti ensimmäisenä päivänä ennätyksiä. Tämän ETF:n ensimmäisen päivän lähes 30 miljoonan euron kaupankäyntivolyymi ylitti aiemman ennätyksen noin viisinkertaisesti. Australian ETF sisältää muun muassa kryptovaluuttapörssi Coinbasen, Bitcoin-louhintayritys Marathon Digital Holdingsin ja yli 120 000 bitcoinia omistavan MicroStrategyn osakkeita.

Singaporessa puolestaan alkoi marraskuun lopulla kahden Bitcoiniin liittyvän rahaston kaupankäynti. Toinen rahastoista on Bitcoin ETF, joka eroaa muun muassa Yhdysvaltojen vastaavista siten, että se sisältää Bitcoin-futuureiden sijasta “oikeita” bitcoineja. Toinen rahasto tarjoaa puolestaan mahdollisuuksia lainata pääomaa bitcoinin ostamista varten. Molempien rahastojen kohderyhmänä ovat erityisesti institutionaaliset sijoittajat.

Myös Euroopassa Saksan pörssissä alkoi Bitcoin ETP:n kaupankäynti. ETP on yleisnimitys pörssinoteeratuille tuotteille. Yhdysvaltalainen sijoitustuotteiden tarjoaja Invesco julkaisi tämän Bitcoin ETP:n yhteistyössä kryptovaluuttoihin keskittyviä sijoitustuotteita tarjoavan CoinSharesin kanssa. Invescon Bitcoin ETP sisältää Singaporen Bitcoin ETF:n tavoin “oikeita” bitcoineja eikä siis esimerkiksi Bitcoin-futuureita. Julkaisu on varsin merkittävä, sillä Invesco on yksi maailman suurimmista sijoitustuotteiden tarjoajista ja se hallinnoi noin 1,4 biljoonan euron varoja.

Viimeisen vuoden aikana on alkanut usean kryptovaluutta- ja Bitcoin-rahaston kaupankäynti eri puolilla maailmaa. Pörssinoteerattujen tuotteiden kohderyhmänä ovat ensisijaisesti institutionaaliset sijoittajat, joille itse kryptovaluutan ostaminen on haastavaa muun muassa lainsäädännöllisen epävarmuuden, kehittymättömien kirjanpitokäytäntöjen ja hankitaan sekä säilytykseen liittyvien haasteiden vuoksi. Useat pankit ja varainhoitoyhtiöt ovat viimeisen vuoden aikana kertoneet juuri institutionaalisten toimijoiden kasvaneesta kiinnostuksesta kryptovaluuttoja kohtaan. Täten useiden kryptovaluuttarahastojen julkaisu eri puolilla maailmaa ei ole tullut yllätyksenä ja niille on nähtävissä selkeä kysyntä.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 14.03.2022 13:39
European Regional Development Fund Leverage from the EU