25.11.2020

Blogi: Kryptovaluuttojen säilyttäminen

Blogi: Kryptovaluuttojen säilyttäminen

Missä kryptovaluuttoja säilytetään? Kryptovaluuttojen säilyttäminen herättää monissa ihmisissä paljon kysymyksiä. Kryptovaluuttoja on mahdollista säilyttää tänä päivänä usein eri tavoin. Kryptovaluuttojen säilytystapaa pohdittaessa tulee ehdottomasti miettiä mikä säilytysratkaisu vastaa parhaiten omia tarpeita. Yksinkertaisimmillaan kryptovaluuttoja on mahdollista säilyttää samassa paikassa josta on ne ostanut. Vaihtoehtoisesti henkilö voi myös hankkia oman kryptovaluuttalompakon, jolloin hän on itse vastuussa hankkimiensa kryptovaluuttojen säilytyksestä. Tässä tekstissä esitellään yleisimpiä kryptovaluuttojen säilytystapoja.

              
Kryptovaluuttojen kauppapaikka

Yksi yleisimmistä paikoista kryptovaluuttojen säilyttämiseen ovat kryptovaluuttojen kauppapaikat, kuten Northcrypto. Kryptovaluuttojen säilyttäminen kauppapaikassa ei vaadi käyttäjältä minkäänlaisia toimenpiteitä. Voit halutessasi säilyttää omistamiasi kryptovaluuttoja turvallisesti Northcrypton palvelussa. Kryptovaluuttojen säilyttäminen Northcryptossa on täysin ilmaista, eikä se vaadi käyttäjältä minkäänlaisia ylimääräisiä toimenpiteitä. Kryptovaluuttojen ostaminen ja säilyttäminen on yksinkertaisimmillaan erittäin helppoa.

Kryptovaluuttamarkkinoille kuuluvat voimakkaat kurssivaihtelut. Monet aktiivisemmin kauppaa tekevät haluavat hyödyntää kurssivaihteluja ja näin ollen päästä nopeasti omiin omistuksiinsa käsiksi. Kryptovaluuttojen säilyttäminen kauppapaikalla mahdollistaa sen, että kryptovaluutoilla on mahdollista tehdä kauppaa hyvin nopealla aikataululla.

Jokaisen on hyvä muistaa, että kryptovaluuttojen kauppapaikat hallinnoivat myös privaattiavaimiasi ja oman tietoturvasi taso on juurikin niin korkea, kuin sillä palvelulla mitä käytät. Privaattiavaimella tarkoitetaan käytännössä salasanaa, joiden avulla kryptovaluuttoja on mahdollista hallinnoida.

Mikäli omistaa kryptovaluuttoja hiemankin suuremman määrän, niin kannattaa punnita haluaako ostaa itselleen oman kryptovaluuttalompakon. Omassa kryptovaluuttalompakossa privaattiavaimen hallinta siirtyy kauppapaikalta käyttäjälle itselleen. Tämän mukana tulee myös vastuu. Omissa lompakoissa riskinä on aina avaimen hävittäminen, jonka jälkeen omiin omistuksiinsa ei enää pääse käsiksi. Jokaisen kryptovaluuttoihin sijoittaneen täytyy punnita, luottaako enemmän käyttämäänsä kryptovaluuttojen kauppapaikkaan, vaiko omiin kykyihinsä hallinnoida omistuksiaan.

Hardware-lompakko

Siinä vaiheessa, kun alkaa miettimään oman kryptovaluuttalompakon hankintaa, niin kannattaa katseet ehdottomasti suunnata kohti hardware-lompakoita. Hardware-lompakko tunnetaan myös nimellä kylmälompakko. Tämä nimitys tulee siitä, että transaktioiden suorittamisen jälkeen laite otetaan irti koneesta. Hardware-lompakkoa säilytetään siis offlinessa, jolloin se on täysin immuuni hakkeroinneille ja muille online-pohjaisista lompakoista tutuille uhille.

Omistamasi kryptovaluutat sijaitsevat aina lohkoketjussa. Kryptovaluuttalompakko on ainoastaan käyttöliittymä, jonka avulla voit hallinnoida omia omistuksiasi. Hardware-lompakon pääasiallinen tarkoitus on pitää omistuksiesi hallintaan oikeuttava privaattiavain turvassa online-hyökkäyksiltä. Hardware-lompakoiden kohdalla suurin riski liittyy laitteen tunnussanojen (eng. seed phrase) säilyttämiseen. Kyseiset tunnussanat mahdollistavat pääsyn omistamiisi kryptovaluuttoihin. Jos joku toinen henkilö saa tunnussanasi haltuunsa, pääsee hän myös käsiksi kryptovaluuttoihisi. Mikäli uskot pystyväsi säilyttämään tunnussanojasi turvallisessa paikassa, on hardware-lompakko ehdottomasti turvallisimpia vaihtoehtoja kryptovaluuttojen säilyttämiselle.

Jos hardware-lompakon hankkiminen tuntuu ajankohtaiselta, niin hyväksi todettuja hardware-lompakoita ovat esimerkiksi Ledger Nano ja Trezor. Molempien valmistajien lompakot ovat saavuttaneet suuren suosion kryptovaluuttoihin sijoittaneiden keskuudessa. Loppuun vielä muistutuksena, että hardware-lompakko tulee aina hankkia valmistajan virallisilta sivuilta.

Mobiililompakko

Mobiililompakoissa lompakon asennus tehdään nimensä mukaisesti mobiililaitteeseen. Mobiililompakot ovat sovelluksia, joita on mahdollista ladata puhelinten sovelluskaupoista. Monilla kryptovaluutoilla on myös omia sovelluksiaan, jotka on tarkoitettu kyseisen kryptovaluutan säilyttämiseen.

Mobiililompakon ehdoton vahvuus on se, että se kulkee erittäin helposti mukana. Mobiililompakot ovat ihanteellisia päivittäiseen maksamiseen. Mobiililompako on hardware-lompakosta poiketen alttiina esimerkiksi hakkeroinneille. Vaikka mobiililompakko onkin erittäin kätevä päivittäisessä käytössä, niin siellä ei kuitenkaan kannata säilyttää suuria summia kryptovaluuttoja, eikä sitä myöskään kannata käyttää pääasiallisena kryptovaluuttojen säilytyspaikkana.

Yhteenveto

Kryptovaluuttojen säilyttäminen on tänä päivänä erittäin helppoa. Kryptovaluuttoja on mahdollista säilyttää niin kryptovaluuttojen kauppapaikoilla kuin myös omassa kryptovaluuttalompakossa. Parhaimman turvan omille kryptovaluutoilleen on mahdollista saada hardware-lompakolla. Hardware-lompakkoa käyttävän tulee kuitenkin huolehtia tunnussanojensa huolellisesta säilytyksestä. Mikäli kryptovaluuttojaan haluaa käyttää päivittäin, niin erilaiset mobiililompakot tarjoavat tähän hyvän vaihtoehdon. Mobiililompakossa lähtökohtana on, että siellä ei kannata säilyttää enemmän kryptovaluuttoja kuin olisi valmis säilyttämään käteistä omassa perinteisessä lompakossaan.

Lähtökohtaisesti jokaisen kryptovaluuttoihin sijoittaneen on pohdittava, minkälainen kryptovaluuttojen säilytysratkaisu vastaa parhaiten juuri omia tarpeita. Kryptovaluuttojen pitäminen pörssissä voi olla järkevää, mikäli tekee esimerkiksi runsaasti päiväkauppaa ja haluaa saada vaihdettua kryptovaluutat hetkessä nappia painamalla, tai vaihtoehtoisesti sijoitetut summat ovat sen verran pieniä, että hardware-lompakon hankkiminen ei olisi taloudellisesti järkevä vaihtoehto. Suurempien sijoitusten ollessa kyseessä kannattaa ehdottomasti punnita sen välillä, että luottaako kryptovaluuttojen säilyttämisessä enemmän kauppapaikkaan, josta kryptovaluutat on ostettu, vaiko omiin kykyihinsä hallinnoida omia tunnussanojaan.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 14.02.2023 10:43
European Regional Development Fund Leverage from the EU