05.08.2021

Heinäkuun kuukausikatsaus

Heinäkuun kuukausikatsaus

Tässä kuukausikatsauksessa käydään läpi merkittävimpiä kryptovaluuttamaailman uutisia heinäkuulta.

              
Heinäkuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Suurin osa markkina-arvoltaan isoimmista kryptovaluutoista päätyi heinäkuun osalta plussan puolelle. Bitcoinin hinta kävi alimmillaan melkein 25 000 eurossa, mutta kuukauden lopun nousutrendin myötä Bitcoinin hinta päätyi vähän yli 35 000 euroon, joka tarkoittaa hieman alle 20 % nousua kuukaudessa. Ethereumin hinta kävi alimmillaan alle 1 500 eurossa, mutta loppukuun nousu toi Ethereumin hinnan noin 2 150 euroon eli kuukauden osalta yli 10 % plussalle. Chainlinkin hinta kohosi heinäkuussa yli 15 %, kun taas Litecoinin hinta päätyi vain hieman plussan puolelle. Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista parhaiten heinäkuussa menestyi kuitenkin Aave, jonka hinta nousi kuukauden aikana yli 30 %.

Aave Pro: hajautettu lainauspalvelu instituutioille

Suomalaistaustaisen Aaveen kohonneen hinnan taustalla oli muun muassa uutinen Aave Pro -palvelun julkaisemisesta. Aave Pro on hajautettu lainauspalvelu, jonka avulla institutionaaliset sijoittajat pääsevät suoraan käsiksi DeFin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Ilmoituksen yhteydessä kerrottiin, että palvelu vastaa laajaan kysyntään useilta eri instituutioilta. Koska Aave Pron kohderyhmänä ovat institutionaaliset toimijat, vaatii palvelu käyttäjiltä KYC-velvoitteiden ja AML-sääntelyn noudattamista. KYC tarkoittaa asiakkaan tuntemista koskevia velvoitteita ja AML rahanpesun estämistä koskevaa sääntelyä. Näiden toteuttamisesta Aave Pro -palvelussa vastaa Fireblocks, joka on instituutioille monitoimista kryptovaluutta-alustaa tarjoava yritys. Aluksi Aave Pro -palvelussa on käytössä neljä kryptovaluuttaa: Bitcoin, Ethereum, Aave ja stablecoin USDC.

Yhdysvaltalaisia pankkeja mukaan kryptovaluuttamarkkinoille

Heinäkuun aikana ilmestyi monia uutisia, joissa kerrottiin erityisesti yhdysvaltalaisten pankkien mukaantulosta kryptovaluuttamarkkinoille. Yksi näissä uutisissa esillä olleista pankeista oli Bank of America. Kyseessä on Yhdysvaltojen toiseksi suurin pankki, jolla on lähes 70 miljoonaa asiakasta. Heinäkuun puolessa välissä tuli tietoon, että Bank of America on alkanut tarjota kaupankäyntimahdollisuutta Bitcoin-futuureilla joillekin asiakkailleen. Futuurilla tarkoitetaan kahden osapuolen välistä johdannaissopimusta, jolla sitoudutaan ostamaan tai myymään kohde-etuutta sovitulla hinnalla tiettynä hetkenä tulevaisuudessa.

Myös Yhdysvaltojen suurimpaan pankkiin eli JPMorganiin liittyen saatiin kryptovaluuttojen kannalta positiivisia uutisia. JPMorganista tuli ensimmäinen isompi yhdysvaltalaispankki, joka alkaa tarjota kaupankäyntimahdollisuutta kryptovaluutoilla kaikille sen varainhoitopalveluita käyttäville asiakkaille. Ennen JPMorgania muiden merkittävien pankkien kuten aiemmin mainitun Bank of American vastaavanlaiset päätökset ovat rajoittuneet vain kaikkein varakkaimpiin asiakkaisiin. JPMorganin tapauksessa kaikki sen varainhoidon asiakkaat voivat nyt käydä kauppaa viidellä kryptovaluuttatuotteella. Näihin tuotteisiin kuuluvat muun muassa Grayscalen Bitcoin- ja Ethereum-rahasto. Grayscale on suurin ja luultavasti myös tunnetuin kryptovaluuttarahastojen tarjoaja.

Grayscale oli uutisissa myös toiseen yhdysvaltalaispankkiin liittyen, kun se kertoi yhteistyöstä Yhdysvaltojen vanhimman pankin eli BNY Mellonin kanssa. Grayscale ilmoitti, että BNY Mellon ottaa lokakuussa vastuun sen Bitcoin-rahaston hallinnointi- ja kirjanpitopalveluista. Grayscale kertoi ilmoituksen yhteydessä myös aikeistaan muuttaa Bitcoin-rahastonsa tulevaisuudessa ETF:ksi eli pörssinoteeratuksi rahastoksi. Grayscalen Bitcoin-rahasto on tällä hetkellä suurin kryptovaluuttarahasto, joka hallinnoi yli 20 miljardin euron varoja.

BNY Mellon alkoi yhteistyöhön myös yhdysvaltalaispankki State Streetin sekä neljän muun toistaiseksi nimeämättömän pankin kanssa. BNY Mellon ja State Street ovat kaksi maailman suurinta säilyttäjäpankkia (engl. custodian bank), joiden tehtävänä on huolehtia asiakkaidensa erilaisten varojen säilyttämisestä. Nämä pankit kehittävät Pure Digital nimistä kryptovaluuttojen kaupankäyntialustaa. Pure Digitalin tarkoituksena on olla instituutioille suunnattu täysin automatisoitu kaupankäyntialusta. Alustan kautta ostettujen kryptovaluuttojen säilytys on pankkien vastuulla. Aluksi alustalla on mahdollista käydä kauppaa vain Bitcoinilla.

Yhteenveto

Tänä vuonna on ollut havaittavissa erityisesti yhdysvaltalaispankkien kasvanut kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan. Bank of American, JPMorganin, BNY Mellonin ja State Streetin lisäksi tänä vuonna on saatu kryptovaluutta-aiheisia uutisia myös Morgan Stanleyyn, Goldman Sachsiin ja Wells Fargoon liittyen. Nämä kolme suurpankkia ovat alkaneet tänä vuonna tarjota kaupankäyntimahdollisuutta kryptovaluutoilla varakkaimmille asiakkailleen. Suomessa yksikään pankki ei ole vielä tehnyt kryptovaluuttojen kannalta positiivista ulostuloa. Esimerkiksi Nordean suhtautumisesta kryptovaluuttoja kohtaan kertoo se, että pankki on kieltäynyt henkilöstöltään kaupankäynnin kryptovaluutoilla.

Useiden maailmanlaajuisesti tunnettujen yhdysvaltalaispankkien mukaantulo kryptovaluuttamarkkinoille on lupaavaa kryptovaluuttojen laajemman hyväksynnän ja käyttöönoton kannalta.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 14.03.2022 13:49
European Regional Development Fund Leverage from the EU