27.01.2021

Blogi: Bitcoinin historia

Blogi: Bitcoinin historia

Bitcoin on maailman vanhin ja tunnetuin kryptovaluutta. Bitcoinin historia on hyvin värikäs ja siihen liittyy useita mielenkiintoisia tapahtumia. Historia auttaa ymmärtämään nykyisyyttä ja Bitcoinin historian tunteminen on suositeltavaa kaikille Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista kiinnostuneille. Tämän kirjoituksen tavoitteena on esitellä lukijalle Bitcoinia ja sen historiaa.

              
Mikä on Bitcoin?

Ennen Bitcoinin historiaan perehtymistä on hyvä kerrata bitcoinin perusteet. Bitcoin on maailman tunnetuin lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä täysin digitaalisessa muodossa oleva kryptovaluutta. Bitcoin perustuu avoimeen lähdekoodiin ja se on jokaisen ihmisen vapaassa käytössä.

Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa bitcoinia. Yksi bitcoin on mahdollista jakaa 100 miljoonaan pienempään yksikköön, jotka on nimetty Bitcoinin luojan Satoshi Nakamoton mukaan satosheiksi. Uudet bitcoinit syntyvät maailmaan louhinnaksi kutsutun prosessin yhteydessä, ja perinteisistä valuutoista poiketen bitcoineja ei ole mahdollista luoda loputtomasti. Toisin kuin perinteiset valuutat (esim. euro ja dollari), bitcoin ei ole minkään yksittäisen tahon kontrollissa.

Uudet bitcoinit syntyvät maailmaan louhintapalkkioina louhinnan yhteydessä. Bitcoinin lohkoketjussa uusi lohko louhitaan noin 10 minuutin välein. Louhijoiden uudesta lohkosta saama louhintapalkkio on tällä hetkellä 6.25 bitcoinia. Bitcoinin lohkoketjuun on ohjelmoitu ominaisuus, jonka seurauksena louhintapalkkio puoliintuu aina 210 000 lohkon välein. Tyypillisesti tähän kuluu aikaa noin neljä vuotta. Bitcoinin seuraava puoliintuminen tapahtuu vuonna 2024. Bitcoinin puoliintumisen tavoitteena on ehkäistä inflaatiota ja pitää bitcoinien kokonaismäärä vakaana.

Bitcoinin suosio sijoituskohteena ja maksuvälineenä on kasvanut huimasti viimeisten vuosien aikana. Mutta miten tähän tilanteeseen on päädytty? Se selviää seuraavaksi, kun perehdymme tarkemmin bitcoinin historiaan.

Bitcoinin syntymä

Bitcoinin tarina sai virallisesti alkunsa vuonna 2008, jolloin Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt, tuntemattomaksi jäänyt henkilö tai taho ryhtyi etsimään ohjelmoijia avustamaan häntä projektissa nimeltään Bitcoin. Satoshin kerrotaan kuitenkin suunnitelleen Bitcoinia jo pidempään. Satoshi Nakamoton tavoitteena oli luoda täysin hajautettu, virtuaalinen maksuväline, joka hyödyntäisi toiminnassaan mullistavaa teknologiaa nimeltään lohkoketju. Nakamoto määritti Bitcoinin tavoitteeksi olla täysin riippumaton kolmansista osapuolista, kuten valtioista, keskuspankeista ja muista erilaisista instituutioista. Bitcoinin virallinen verkko-osoite rekisteröitiin elokuussa 2008. Tästä kului aikaa vain noin kuukausi siihen, kun Satoshi Nakamoto julkaisi Bitcoinin white paperin, jossa hän kuvaili ihmisille Bitcoinin toimintaa ja sen taustalla olevaa teknologiaa.

Bitcoinin ensimmäinen lohko, eli tuttavallisemmin genesis block louhittiin 3. tammikuuta 2009. Päivää, jolloin Bitcoinin genesis block louhittiin pidetään tänä päivänä yleisesti myös Bitcoinin syntymäpäivänä. Historian ensimmäinen bitcoin-transaktio suoritettiin 12. tammikuuta 2009 Bitcoinin lohkoketjun lohkossa 170 Satoshi Nakamoton ja ohjelmistokehittäjä Hal Finneyn välillä. Satoshi Nakamoto louhi itse suurimman osan Bitcoinin lohkoketjun varhaisimmista lohkoista ja keräsi itselleen siinä sivussa louhintapalkkioina yli miljoonan bitcoinin potin. Tuolloin louhinnan vaikeustaso oli erittäin matala ja uusia bitcoineja oli mahdollista louhia erittäin nopeasti. Vuosi 2009 on myös sinivalkoisin lasein katsottuna merkittävä vuosi Bitcoinin historiassa, sillä silloin suomalainen Martti Malmi suoritti historian ensimmäisen bitcoin-vaihdon viralliseen valuuttaan. Martti Malmi on myös muutenkin merkittävä nimi Bitcoinin historiassa, sillä Bitcoinin alkuaikoina Malmi mm. ylläpiti Bitcoinin verkkosivustoa ja perusti Bitcoin-aiheisen keskustelufoorumin.

2010-luvun alku

Satoshi Nakamoto loi Bitcoinin parhaimmalla mahdollisella hetkellä. Vuosina 2008 ja 2009 maailmaa ravisteli ennennäkemätön finanssikriisi. Tämä finanssikriisi oli seurausta keskuspankkien holtittomasta rahapolitiikasta. Luottamus perinteisiin pankkeihin oli romahtanut ja ihmiset suorastaan janosivat uudenlaista valuuttajärjestelmää. 2010-luvun alkupuoliskolla Bitcoinin suosio alkoikin kasvaa huimaa vauhtia ja sillä oli myös mahdollista tehdä ensimmäistä kertaa reaalimaailman ostoksia.

22. toukokuuta vuonna 2010 suoritettiin historian ensimmäinen reaalimaailman ostos bitcoineilla, kun Laszlo Hanyez niminen henkilö osti 10 000 bitcoinilla kaksi pizzaa. Tämä päivä tunnetaan nykyään nimellä Bitcoin Pizza Day. Vuonna 2010 Bitcoinin ympärille alkoi myös kehittyä lukuisia uusia palveluita. Näistä palveluista tunnetuin oli ehdottomasti Mt. Gox niminen pörssi, jonka taru päättyi vuonna 2014 sen jouduttua massiivisen hakkeroinnin kohteeksi. Mt. Goxin hakkerointi on yhä tänä päivänä yksi Bitcoinin historian dramaattisimmista tapahtumista.

Bitcoinin maineen leviämiseen 2010-luvun alkupuoliskolla vaikutti myös Silk Road -niminen kauppapaikka. Silk Road oli vuonna 2011 perustettu pääasiassa huumeiden myyntiin erikoistunut kauppapaikka, jossa maksut suoritettiin bitcoineilla. Alkuperäisen Silk Roadin taru päättyi lopulta vuonna 2013, kun Yhdysvaltain viranomaiset sulkivat palvelun ja pidättivät sen perustajan Ross Ulbrightin.

Viimeinen merkki Bitcoinin perustajasta, Satoshi Nakamotosta saatiin vuonna 2011, jolloin hän ilmoitti lähettämässään sähköpostiviestissä siirtyvänsä muiden asioiden pariin. Satoshi siirsi projektin vetovastuun Gavin Andersen -nimiselle ohjelmoijalle, josta tuli samalla Bitcoin Foundationin pääkehittäjä. Vuonna 2011 koettiin myös ensimmäinen bitcoinin hintakupla, kun bitcoinin hinta nousi alle dollarista 30 dollariin ja palasi pian tämän jälkeen kahteen dollariin.

Bitcoinin kasvun vuodet

Bitcoinin suosio on kasvanut sen alkuvuosista aivan valtavasti. Bitcoinin käyttötarkoitukset ovat kasvaneet ja yhä useammat sijoittajat ympäri maailmaa ovat huomanneet bitcoinin mahdollisuudet sijoituskohteena. Bitcoin on kokenut historiansa aikana kolme hintakuplaa, joista toinen ajoittui loppuvuoteen 2013, jolloin bitcoinin hinta nousi muutamassa kuukaudessa sadasta dollarista yli 1000 dollariin. Tämän jälkeen bitcoinin kurssi oli alamaissa jopa vuoden 2015 tammikuuhun asti, jolloin yhden bitcoinin hinta kävi alimmillaan alle 200 dollarissa. Kiinnostus bitcoinia ja sen taustalla vaikuttavaa lohkoketjuteknologiaa kohtaan oli kuitenkin kovassa kasvussa.

Vuoden 2016 aikana Bitcoin vakiinnutti itsensä ilmiöksi, joka ei jäänyt enää pankeilta huomaamatta. Kiinnostus bitcoinia kohtaan oli räjähdysmäisessä kasvussa ja tämä näkyi myös bitcoinin hinnassa. Bitcoinin hinta oli tasaisessa nousussa vuoden 2015 alusta aina vuoteen 2017 asti. Vuoden 2017 lopulla bitcoin koki historiansa kolmannen hintakuplan, kun bitcoinin hinta nousi lähes 20 000 dollariin. Kuten arvata saattaa, voimakas hinnan nousu johti myös tiedotusvälineiden kiinnostuksen kasvuun. Bitcoin oli vuosien 2017 ja 2018 vaihteessa pinnalla enemmän kuin koskaan ennen. Bitcoinin huima arvonnousu johti myös Bitcoinin sääntelyn kiristymiseen. Bitcoinin sääntelyä kiristettiin voimakkaasti mm. Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Mutta niin kuin kuplilla aina on tapana, niin myös Bitcoinin historian kolmas kupla päättyi bitcoinin voimakkaaseen kurssilaskuun.

Bitcoin on saanut historiansa aikana useita erilaisia forkkeja eli päivityksiä. Yksi bitcoinin kuuluisimmista päivityksistä ajoittuu vuoteen 2017, jolloin suoritettiin Bitcoinin SegWit-päivitys. SegWit-päivitys paransi Bitcoin-verkon kapasiteettia muuttamalla verkon tapaa varmistaa Bitcoinin transaktioita. SegWit-päivitystä edeltänyt aika sisälsi myös kiistoja Bitcoin-yhteisön sisällä. Bitcoin-yhteisön sisälle oli muodostunut kaksi ryhmittymää, joista toinen halusi parantaa Bitcoinin verkon kapasiteettia lohkoketjun lohkokokoa suurentamalla, kun taas toinen osapuoli halusi parantaa Bitcoinin skaalautuvuutta salamaverkkoteknologian (lightning network) avulla. Käytännössä salamaverkkoteknologialla tarkoitetaan sitä, että pienemmät bitcoin-transaktiot siirrettäisiin täysin erilliseen verkkoon.

Lopulta kiistely Bitcoinin skaalautuvuudesta tiivistyi siihen pisteeseen, että suurempia lohkokokoja vaatinut ryhmittymä erosi Bitcoin-leiristä omaksi kryptovaluutakseen ennen SegWit -päivityksen voimaantuloa. Kyseinen kryptovaluutta tunnetaan tänä päivänä nimellä Bitcoin Cash.

Ihmisten kasvava kiinnostus Bitcoinia kohtaan johti siihen, että uusia kryptovaluuttapörssejä perustettiin kiihtyvää tahtia koko 2010-luku, ja sijoittajille ryhdyttiin tarjoamaan entistä enemmän bitcoiniin linkittyviä sijoitustuotteita, kuten optioita ja sertifikaatteja. Samalla bitcoinista on tullut osa yhä useamman piensijoittajan ja instituution portfoliota. Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen suosion kasvu on myös johtanut viime vuosien aikana kryptovaluuttamarkkinoiden regulaation kasvuun.

Bitcoin on tänä päivänä suositumpi kuin koskaan ennen ja se on näkynyt myös bitcoinin kurssikehityksessä. Bitcoinin uniikit ominaisuudet tekevät siitä ainutlaatuisen digitaalisen valuutan ja arvon säilyttäjän. Bitcoin on ehdottomasti vakavasti otettava sijoistuskohde ja kilpailija nykyiselle pankkijärjestelmälle. Kaiken kaikkiaan Bitcoinin tulevaisuus näyttää tällä hetkellä erittäin valoisalta.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 09.02.2023 11:22
European Regional Development Fund Leverage from the EU