18.11.2020

Blogi: Mitä ovat kryptovaluuttojen forkit?

Blogi: Mitä ovat kryptovaluuttojen forkit?

Kryptovaluuttojen forkit ovat kryptovaluuttojen ohjelmakoodien päivityksiä. Forkkien avulla on mahdollista muuttaa kryptovaluutan ominaisuuksia, korjata ilmenneitä bugeja tai jopa synnyttää kokonaan uusia kryptovaluuttoja. Kryptovaluuttojen forkit eivät lähtökohtaisesti edellytä sijoittajilta minkäänlaisia toimenpiteitä. Forkkien ymmärtäminen edellyttää perustietämystä kryptovaluutoista ja lohkoketjuteknologiasta. Artikkelissa kerrotaan ensimmäisenä perustiedot niin kryptovaluutoista kuin myös lohkoketjuteknologiasta. Tämän jälkeen käydään läpi mitä tarkoitetaan hard forkilla ja soft forkilla, sekä esitellään kryptovaluuttamaailman kuuluisimpia forkkeja.

              
Mitä ovat kryptovaluutat?

Kryptovaluutat ovat täysin digitaalisia valuuttoja, joilla ei ole fyysistä muotoa. Kryptovaluuttojen ympärille on viimeisten vuosien aikana kehittynyt kokonainen ekosysteemi, jota on mahdollista hyödyntää eri tavoin. Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa lukuisat kryptovaluuttojen mukanaan tuomat hyödyt, joista esimerkkeinä mainittakoon toimintavarmuus, turvallisuus ja nopeat rahansiirrot.

Kryptovaluutat tulivat suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 lopulla, jolloin useiden kryptovaluuttojen arvo nousi huimasti. Suuret arvonnousut eivät jääneet myöskään medialta huomioimatta ja kryptovaluutat alkoivatkin saada yhä enemmän palstatilaa myöskin perinteisessä mediassa.

Maailmassa on tänä päivänä tuhansia erilaisia kryptovaluuttoja. Tunnetuimpia kryptovaluuttoja tällä hetkellä ovat maailman vanhin ja suurin kryptovaluutta Bitcoin, sekä Ethereum, joka puolestaan on kryptovaluuttamaailman suurin ekosysteemi. Kryptovaluuttojen käyttötarkoitukset voivat vaihdella vaihdon välineenä toimimisesta aina kokonaisten sovellusalustojen pyörittämiseen ja käyttäjien yksityisyyden lisäämiseen. Tällä hetkellä kryptovaluuttojen mahdollisille käyttötarkoituksille on ainoastaan taivas rajana.

Kryptovaluuttojen arvo määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kryptovaluuttoja on mahdollista ostaa kryptovaluuttojen markkinapaikoilta, kuten Northcryptosta. Kryptovaluuttoja on mahdollista saada myös palkkiona kryptovaluuttojen louhinnasta. Seuraavaksi käymme läpi mitä kryptovaluuttojen taustalla olevalla lohkoketjuteknologialla tarkoitetaan.

Lohkoketjuteknologia

Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan ja lohkoketjun toimintaperiaatteiden hallinta auttaa ymmärtämään mitä kryptovaluuttojen forkeilla tarkoitetaan. Lohkoketjuteknologialla tarkoitetaan teknologiaa, jonka avulla lohkoketjun eri osapuolet voivat luoda ja ylläpitää erilaisia hajautettuja ja jaettuja tietokantoja. Tiivistetysti voidaan sanoa, että lohkoketjulla tarkoitetaan ketjussa olevaa dataa, joka on jaettu pienempiin lohkoihin. Suurimpia lohkoketjujen tarjoamia hyötyjä ovat ehdottomasti turvallisuus ja luotettavuus.

Lohkoketjujen turvallisuus on hajauttamisen ansiota. Lohkoketjun hajauttaminen tapahtuu levittämällä lohkoketjuun tallennettua tietoa lohkoketjua ylläpitäville palvelimille, eli nodeille. Esimerkiksi Bitcoinin lohkoketjua ylläpitävät kymmenet tuhannet eri nodet. Vaikka osa nodeista sammutettaisiin, niin jäljelle jääneet nodet jatkavat lohkoketjun ylläpitoa ja datan prosessointia. Lohkoketju on sitä turvallisempi, mitä enemmän nodeja siinä on.

Maailman vanhin kryptovaluutta Bitcoin oli ensimmäinen lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä sovellus. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa Bitcoinin luotettavuuden ja turvallisuuden. Bitcoin on lohkoketjuteknologian ansiosta täysin immuuni perinteisille uhille, kuten palvelimien hakkeroinneille ja luottamusongelmille. Bitcoinin lohkoketju on avoin lohkoketju. Avoimella lohkoketjulla tarkoitetaan sitä, että kuka tahansa voi perustaa itse oman noden ja toimia Bitcoinin lohkoketjun ylläpitäjänä.

Kryptovaluuttojen forkit

Kryptovaluuttojen ohjelmakoodi on mahdollista päivittää kahdella eri tavalla. Nämä tavat ovat hard fork ja soft fork. Näistä kahdesta päivityksestä hard fork on ehdottomasti radikaalimpi toimenpide kuin soft fork.

Kryptovaluuttojen hard fork tarkoittaa ohjelmistopäivitystä, jossa lohkoketju jakautuu kahteen eri haaraan. Lohkoketjun uusi haara ei enää päivityksen jälkeen hyväksy niitä node-palvelimia, jotka pyörittävät lohkoketjun vanhaa haaraa. Mikäli riittävän moni node-palvelin ei tue hard forkkia, niin kryptovaluutta saattaa jakautua kahteen eri kryptovaluuttaan. Hyvä esimerkki tämänkaltaisesta tilanteesta on Bitcoinin lohkoketjusta haarautunut Bitcoin Cash.

Useimmat hard forkit suoritetaan kuitenkin hyvässä yhteisymmärryksessä, eikä jokaisen hard forkin seurauksena synny uusia kryptovaluuttoja. Yhteisymmärryksessä suoritetun hard forkin seurauksena louhijat siirtyvät louhimaan hard forkin seurauksena syntynyttä lohkoketjun uutta haaraa, jonka seurauksena vanha haara jää ilman käyttöä.

Soft fork on nimensä mukaisesti hard forkkia pehmeämpi tapa tehdä ohjelmistopäivitys. Soft fork eroaa hard forkista siinä, että soft forkissa ohjelmistopäivitys on nodeille valinnainen. Hard forkissa nodejen on pakko päättää kumpaa lohkoketjun haaraa ne tukevat. Soft forkissa lohkoketju ei haaraudu ja nodet voivat suorittaa päivityksen myös takautuvasti.

Kuuluisimpia forkkeja

Kryptovaluuttamaailmassa on tapahtunut vuosien kuluessa useita kuuluisia forkkeja. Yksi kuuluisimmista hard forkeista on ehdottomasti Bitcoinin vuoden 2017 hard fork, jonka seurauksena syntyi kryptovaluutta nimeltään Bitcoin Cash. Bitcoin Cashin syntymä oli pitkään jatkuneen Bitcoinin skaalautuvuuskeskustelun lopputulos. Bitcoinin skaalautuvuudella tarkoitetaan sitä, kuinka moneen transaktioon Bitcoin sekunnissa kykenee. Bitcoinista erkaantunut ryhmittymä halusi kasvattaa Bitcoinin skaalautuvuutta kasvattamalla Bitcoinin lohkoketjun lohkojen kokoa, kun taas toinen ryhmittymä halusi parantaa Bitcoinin skaalautuvuutta eri tavalla. Lopulta kiistely Bitcoinin skaalautuvuudesta tiivistyi siihen pisteeseen, että suurempia lohkokokoja vaatinut ryhmittymä jätti Bitcoinin tekemällä hard forkin, joka synnytti Bitcoin Cashin.

Toinen kuuluisa hard fork on ehdottomasti Ethereumin hard fork vuodelta 2016. Hard forkit soveltuvat erinomaisesti käytettäväksi tilanteissa, joissa lohkoketjua on onnistuttu hakkeroimaan. Ethereumin lohkoketjusta löydettiin vuonna 2016 haavoittuvuus, jonka seurauksena päätettiin suorittaa hard fork tilanteen korjaamiseksi. Osa Ethereumin yhteisöstä ei kuitenkaan hyväksynyt tätä hard forkkia ja jatkoi Ethereumin alkuperäisen lohkoketjun ylläpitoa. Ethereumin alkuperäinen lohkoketju tunnetaan tänä päivänä Ethereum Classic -nimisenä kryptovaluuttana. Maailman toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum on puolestaan todellisuudessa Ethereumin alkuperäisen lohkoketjun hard forkissa syntynyt haara.

Maailman tunnetuin soft fork on puolestaan Bitcoinin skaalautuvuutta parantanut SegWit -päivitys. SegWit -päivitys aktivoitiin vuonna 2017 ja se paransi Bitcoinin verkon kapasiteettia muuttamalla tapaa, jolla bitcoin-transaktiot varmennetaan.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 13.05.2022 13:00
European Regional Development Fund Leverage from the EU