04.05.2023

Månadsrapport april 2023

Månadsrapport april 2023

Den här månadsrapporten granskar de viktigaste kryptovalutanyheterna i april. De viktigaste nyheterna i april kan betraktas som MiCAs kryptovalutalagstiftning som accepteras i Europeiska unionen och det framgångsrika genomförandet av Ethereum Shanghai hårdgaffel.

              
April på kryptovalutamarknader

April var en relativt lugn månad för priser på kryptovaluta. Priserna på de två största kryptovalutorna efter börsvärde, det vill säga Bitcoin och Ethereum, hamnade något på plussidan för april. I sin tur föll priserna på alla andra kryptovalutor som Northcrypto erbjuder. Priset på Litecoin sjönk med cirka tre procent, medan priserna på Aave, Chainlink och ApeCoin sjönk med cirka 6-9 procent. Priset på Polygon hamnade nästan 15 procent lägre i slutet av månaden än i början av månaden.

MiCA kryptovalutalagstiftning accepteras i Europa

I april röstade EU om MiCA, eller Markets in Crypto Assets, kryptovalutalagstiftning. MiCA-propositionen röstades igenom med klar majoritet. MiCA har varit under förberedelse sedan 2020 och är planerad att träda i kraft för stablecoins i juli 2024 och för övriga delar i januari 2025. MiCA kan anses vara den hittills mest omfattande kryptovalutalagstiftningen i världen, med syftet bl.a. att skapa enhetliga regler för kryptovalutaoperatörer och reglera kryptovalutautgivares verksamhet i EU. Detta är dock inte en helt omfattande reglering, då MiCA inte har någon reglering relaterad till exempelvis DeFi eller NFT, som kan ses ha etablerat sin plats på kryptovalutamarknaden.

Ethereum Shanghai hårdgaffel implementerades framgångsrikt

Ethereum Shanghai hårdgaffel, även känd som Shapella, implementerades framgångsrikt den 13 april. Shanghais hårdgaffel var en uppgradering som innebar Ethereums sista övergång till Proof of Stake-algoritmen. Uppgraderingen gjorde det möjligt att ta ut insatta ether-tokens som är insatta för underhållsarbetet för Ethereum-nätverket. Ethereum-nätverksadministratörer, eller validerare, har kunnat satsa sina tokens sedan slutet av 2020. Vissa förväntade sig att möjligheten att satsa uttag skulle öka antalet etrar som handlas och därmed påverka priset på ether negativt. Men efter cirka tre veckor verkar det som att dessa förväntningar inte har gått i uppfyllelse, eftersom Ethereum var bland de högst presterande kryptovalutorna med stora börsvärden i april.

Twitter för att tillhandahålla tjänster för kryptovaluta och aktiehandel

Twitter, en community- och mikrobloggtjänst med 450 miljoner användare varje månad, har börjat erbjuda kryptovaluta- och aktiehandelstjänster. Detta görs i samarbete med den israeliska investeringsplattformen eToro. Twitter började göra funktionen tillgänglig för användare den 6 april. Twitters beslut kom inte som en stor överraskning för många, eftersom företagets vd och ägare, Elon Musk, i mars meddelade att han ville göra Twitter till världens största finansinstitut.

Schweiziska bankers inträde på kryptovalutamarknaden

Den schweiziska statsägda PostFinance-banken meddelade att den skulle börja erbjuda kryptovalutatjänster. I praktiken innebär detta att erbjuda bitcoin och Ethereum (ether) handels- och förvaringstjänster. PostFinance implementerar tillhandahållandet av dessa tjänster i samarbete med Sygnum Bank, ett schweiziskt företag som specialiserat sig på tillhandahållande av kryptovalutatjänster. PostFinance är det femte största finansiella tjänsteföretaget i Schweiz och har cirka 2,5 miljoner kunder.

I april kom det också positiva nyheter relaterade till en annan schweizisk bank, eftersom Syz, en schweizisk bank som förvaltar nästan 25 miljarder euro i tillgångar, lanserar kryptovalutafonden SyzCrest Digital. Initialt har fonden minst cirka 45 miljoner euro i investerbara tillgångar, och senare är målet att öka de investerbara tillgångarna till cirka 270 miljoner euro. Fonden kommer att investera i kryptovalutafokuserade hedgefonder. Syz lanserar fonden i samarbete med det Hongkong-baserade private equity-företaget CMCC Global. Fonden beräknas publiceras den 1 juli.

Positiva nyheter för Polygon

Den amerikanska kapitalförvaltaren Franklin Templeton meddelade i april att dess OnChain U.S. Government Money Market Fund nu arbetar med skalbarhetslösningen Polygon. Enligt Franklin Templeton är dess fond den första USA-registrerade fonden som utnyttjar offentlig blockchain för att bearbeta transaktioner och registrera aktieägande. Enligt kapitalförvaltarens kommentarer kan användningen av lösningar baserade på blockchain-teknik uppnå bland annat högre säkerhet och snabbare transaktionsbearbetning. Franklin Templeton är en traditionell amerikansk kapitalförvaltare som förvaltar cirka 1,3 biljoner euro i tillgångar.

Det var också en annan stor nyhet relaterad till Polygon i april, när Polygon Labs, företaget bakom Polygon, började samarbeta med Googles molntjänster, även känd som Google Cloud. Samarbetet syftar bland annat till att göra det enklare att bygga och lansera Web3-produkter och decentraliserade applikationer på Polygon. I praktiken innebär samarbetet till exempel att Google Cloud blir Polygons molntjänstleverantör, dessutom kommer Polygon att börja utnyttja Google Clouds Blockchain Node Engine-nodhostingtjänster.

Sammanfattning

MiCA-förordningen som antagits i EU är ett betydande steg framåt i den globala regleringen av kryptovalutor. Som den mest omfattande kryptovalutaregleringen hittills kommer MiCA sannolikt att få en inverkan på de kryptovalutaregleringar som kommer att implementeras i flera andra regioner i framtiden. Många företag och privatpersoner som arbetar med kryptovalutor ser MiCA som ett bra steg framåt överlag, även om det finns vissa brister och problematiska punkter i MiCA.

Ethereum Shanghai hårdgaffel implementerades framgångsrikt i april och nu har Ethereum äntligen bytt till Proof of Stake-algoritmen. Möjligheten att dra tillbaka insatta etrar minskade osäkerheten relaterad till Ethereum och insats, i synnerhet. Många förväntar sig att en framgångsrik uppgradering kommer att öka intresset för både Ethereum och etherinsats.

Både Twitters och schweiziska bankers intåg på kryptovalutamarknaden kom inte som någon större överraskning för många som aktivt följer kryptovalutamarknaden. De stora aktörerna inom sociala medier har under de senaste åren utökat sin verksamhet till flera områden och nu är det turen att erbjuda investeringsrelaterade möjligheter. Det ska bli intressant att se om andra liknande spelare följer Twitter, och hur detta skulle påverka populariteten för att investera mer generellt, och även kryptovalutor. Schweiziska banker ansluter sig till flera centraleuropeiska banker som har tagit sig in på marknaden för kryptovaluta efter amerikanska banker. När det kommer till kryptovalutor börjar läget se bra ut, särskilt i Schweiz, då staden Lugano förutom flera bankers inträde accepterar bitcoin och två andra kryptovalutor som lagliga betalningsmedel.

Polygons popularitet fortsatte att växa i april även utanför kryptovalutamarknaden med Google Cloud-samarbetet och tillkännagivandet av Franklin Templeton. Även om priset på Polygon sjönk i april ser framtiden för Polygon ljus ut tack vare de tekniska framstegen och samarbetena detta och förra året.

Ville Viitaharju Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 04.05.2023 15:30
European Regional Development Fund Leverage from the EU