03.11.2023

Lokakuun kuukausikatsaus 2023

Lokakuun kuukausikatsaus 2023

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan lokakuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia. Lokakuun merkittävimmät kryptovaluuttauutiset liittyivät Yhdysvaltain Bitcoin spot ETF:ään, JPMorganin lohkoketjuteknologiaan liittyvään edistysaskeleeseen, automerkkien päätökseen hyväksyä kryptovaluutat maksutapana, mahdollisiin älysopimuksiin Bitcoinissa sekä positiivisiin ennustuksiin ja kommentteihin Bitcoinista ja kryptovaluutoista.

              
Lokakuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Lokakuu oli kryptovaluuttojen hintaliikkeiden kannalta erittäin positiivinen kuukausi. Ei ole siis ihme, että lokakuuta on etenkin Bitcoin-piireissä kutsuttu jo muutaman vuoden ajan "Uptober" (vrt. October) -nimellä. Eniten Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista nousi Chainlinkin hinta, joka ampaisi kuukauden aikana lähes 40 prosenttia ylöspäin. Myös Bitcoinin hinta oli lähes 30 prosentin nousussa. Muista Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista Aave ja Polygon olivat noin 20 prosentin nousussa. Ethereumin hinta kohosi hieman alle kymmenen prosenttia, kun taas ApeCoinin ja Litecoinin hinnannousu oli hieman yli ja hieman alle viisi prosenttia. Vaikka Chainlink olikin suurin nousija, voidaan Bitcoinin nähdä toimineen nousun vetäjänä. Bitcoinin nousuun luultavasti eniten vaikuttivat puolestaan positiiviset Bitcoin spot ETF -uutiset Yhdysvalloista sekä lisääntynyt geopoliittinen epävarmuus.

Bitcoin spot ETF -uutisia Yhdysvalloista

Kryptovaluuttojen hinnoissa nähtiin lokakuun puolivälissä mielenkiintoisia hintaliikkeitä, kun muun muassa sosiaalisen median palvelu X:ssä levisi tieto Bitcoin spot ETF:n hyväksymisestä Yhdysvalloissa. Kryptovaluuttauutisiin erikoistunut Cointelegraph teki saamiinsa virheellisiin tietoihin perustuen julkaisun, jossa kerrottiin maailman suurimman varainhoitoyhtiö BlackRockin Bitcoin spot ETF:n hyväksymisestä. Bitcoinin hinta ampaisi heti julkaisun ilmestyttyä lähes 2 000 euroa ylöspäin. Pian julkaisun jälkeen X:ssä levisi kuitenkin tieto, jossa BlackRock kertoi ETF:n olevan vielä hyväksynnässä ja pian tämän jälkeen Bitcoinin hinta oli laskenut noin samaan hintaan kuin ennen Cointelegraphin julkaisua.

Samalla viikolla vääriin tietoihin perustuvan ETF-uutisen tuli tietoon, että maailman suurimpiin varainhoitajiin kuuluvat BlackRock ja Fidelity sekä kryptovaluuttarahastoihin erikoistunut Grayscale olivat kaikki päivittäneet Bitcoin spot ETF -hakemuksiaan. Päivitykset tehtiin Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita säätelevältä SEC:ltä saadun palautteen seurauksena.

Lokakuussa saatiin myös useampia ennusteita Bitcoin spot ETF:n hyväksymiseen liittyen. Esimerkiksi entinen BlackRockin johtaja Steven Schoenfield ennusti, että Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC) tulee hyväksymään Bitcoin spot ETF:n seuraavan 3–6 kuukauden aikana. Hänen näkemyksensä perustuu siihen, että Bitcoinin kasvava suosio ja institutionaalinen kiinnostus luovat suotuisan ilmapiirin ETF-hyväksynnälle. Schoenfieldin mukaan ETF:n hyväksymisellä voisi olla merkittävä positiivinen vaikutus kryptovaluuttamarkkinoihin.

JPMorganin lohkoketjuratkaisussa toteutettiin vakuusjärjestely BlackRockin ja Barclaysin välillä

Yhdysvaltain suurimman pankin, JPMorganin, Ethereum-pohjaista Onyx-lohkoketjua ja pankin tokenisoitua vakuusverkkoa (engl. Tokenized Collateral Network, TCN) käytettiin ensimmäistä kertaa lokakuussa. Käyttäjänä oli maailman suurin varainhoitaja BlackRock, joka tokenisoi yhden rahoitusmarkkinarahastonsa osakkeita. Tämän jälkeen tokenit siirrettiin Euroopan suurimpiin pankkeihin kuuluvalle isobritannialaispankki Barclaysille vakuudeksi johdannaiskaupassa, joka tapahtui pörssien ulkopuolella (engl. over-the-counter, OTC).

Automerkit hyväksymään kryptovaluutat maksutapana

Japanilainen autojätti Honda aloitti yhteistyön kryptovaluuttamaksuihin erikoistuneen FCF Payn kanssa. Yhteistyön myötä tuli mahdolliseksi ostaa Hondan tuotteita käyttäen kryptovaluuttoja maksuvälineenä. FCP Payn kautta on mahdollista maksaa 46 eri kryptovaluutalla, joihin kuuluvat esimerkiksi Bitcoin ja Ethereum.

Myös maailman tunnetuimpiin urheiluautovalmistajiin kuuluva italialainen Ferrari ilmoitti aloittaneensa kryptovaluuttojen hyväksymisen maksutapana. Ferrari toteuttaa tämän yhteistyössä kryptovaluuttamaksamiseen erikoistuneen BitPayn kanssa. Maksutavaksi käy kolme kryptovaluuttaa, jotka löytyvät kaikki myös Northcrypton valikoimasta: Bitcoin, Ethereum ja stablecoin USDC. Aluksi kryptovaluutat käyvät maksutapana vain Yhdysvalloissa, mutta Ferrarin tarkoituksena on laajentaa mahdollisuus ensi vuoden alussa myös Eurooppaan.

Älysopimukset tulossa mahdollisiksi Bitcoinissa?

Bitcoin-kehittäjä Robert Linus esitteli lokakuun alkupuolella BitVM-laskentaparadigman, joka voi mahdollistaa muun muassa Ethereumista tutut älysopimukset Bitcoinissa ilman päivitystä (engl. soft fork) Bitcoinin pohjakerrokseen. Älysopimuksella tarkoitetaan sopimusta, joka suorittaa tietyt ehdot, kun ennalta määrätty ehto täyttyy. BitVM mahdollistaa tämän, koska siinä toimenpiteiden suoritus tapahtuu Bitcoinin lohkoketjun ulkopuolella. Käytännössä BitVM tekee Linuksen mukaan mahdolliseksi sen, että mikä tahansa laskennallinen toiminto voidaan vahvistaa Bitcoinissa. BitVM on toistaiseksi kuitenkin vielä vain teoreettisella tasolla, joten älysopimukset eivät ole tulossa Bitcoiniin todennäköisesti vielä lähiviikkojen tai -kuukausienkaan aikana.

Positiivisia kommentteja ja ennusteita Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista

Kryptovaluuttapörssi BitMEXin perustaja ja makrotalouden asiantuntija Arthur Hayes ennakoi lokakuun alun haastattelussa, että Bitcoinin hinta voi nousta jopa 750 000–1 000 000 dollarin välille 2026 mennessä. Hayesin ennustus perustui muun muassa Bitcoinin rajattuun tarjontaan, mahdollisiin Bitcoin spot ETF:iin suurissa maissa sekä geopoliittiseen epävarmuuteen.

Yli seitsemän miljardin nettovarallisuuden omaava yhdysvaltalainen hedge-rahastojohtaja ja tunnettu sijoittaja Paul Tudor Jones antoi lokakuun alkupuolella kommentteja makrotaloustilanteesta ja Bitcoinista. Tudor Jones pitää tällä hetkellä Bitcoinin ja kullan yhdistelmästä. Hän neuvoo myös muita sisällyttämään Bitcoinin ja kullan tällä hetkellä suuremmalla osuudella sijoitusportfolioihinsa. Hän perusteli neuvoaan Hayesin tapaan epävarmalla geopoliittisella tilanteella. Tämän lisäksi Tudor Jones nosti esiin Yhdysvaltain haastavan poliittisen tilanteen.

BlackRockin toimitusjohtaja Larry Fink kommentoi kryptovaluuttoja haastattelussa virheellisten Bitcoin spot ETF-uutisten jälkeen. Finkin mukaan Bitcoinin kuun puolivälissä tapahtunut hinnannousu johtui muustakin kuin virheellisestä ETF-uutisesta. Myös Fink viittasi maailmanpoliittiseen epävarmuuteen kertoessaan uskovansa, että nousussa oli kyse "lennosta laatua kohti" (flight to quality). Lisäksi Fink ennusti, että enemmän ihmisiä suuntaavat kohti laadukkaita omaisuuseriä kuten valtionvelkakirjoja, kultaa ja kryptovaluuttoja.

Yhteenveto

Lokakuu oli kryptovaluuttauutisten ja kryptovaluuttojen hintaliikkeiden kannalta erittäin positiivinen kuukausi. Monien kryptovaluuttojen hinnat olivat jopa useiden kymmenien prosenttien nousussa, ja samaan aikaan Bitcoin spot ETF:n hyväksyminen tuli entistä todennäköisemmäksi Yhdysvalloissa. Tämän lisäksi JPMorgan otti merkittävän edistysaskeleen kryptovaluuttojen taustalla olevan lohkoketjuteknologian hyödyntämisessä kahden muun merkittävän taloudellisen toimijan kanssa. Myös kryptovaluuttojen hyväksyttävyys maksutapana jatkoi kasvua lokakuussa, kun automerkit Honda ja Ferrari ilmoittivat aloittavansa kryptovaluuttojen hyväksymisen maksutapana. Bitcoinin teknisen kehityksen kannalta ilmestyi lokakuussa myös positiivisia uutisia, kun älysopimusten toiminta Bitcoinissa tuli aiempaa realistisemmaksi. Bitcoinista ja yleisesti kryptovaluutoista saatiin kuulla lokakuussa myös positiivisia ennustuksia ja kommentteja. Vaikka nämä ennustukset ja kommentit eivät olekaan tae tulevaisuudesta toimivat ne hyvänä muistuttajan kryptovaluuttojen tulevaisuuden potentiaalista.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 03.11.2023 15:00
European Regional Development Fund Leverage from the EU