10.02.2021

Blogi: Bitcoinin kurssi

Blogi: Bitcoinin kurssi

Bitcoinin kurssi kiinnostaa päivittäin lukuisia sijoittajia ympäri maailmaa. Bitcoin on suuren volatiliteetin omaava sijoituskohde ja bitcoinin kurssi voi vaihdella erittäin paljon lyhyelläkin aikavälillä. Bitcoinin ostaminen sijoitusmielessä on kasvattanut suosiotaan huimasti viime vuosien aikana. Tämän artikkelin tavoitteena on kertoa lukijalle bitcoinista ja sen kurssiliikkeistä, sekä pohtia mikä bitcoinin hinta voisi tulevaisuudessa olla.

              
Mikä on bitcoin?

Ennen bitcoinin kurssiliikkeisiin perehtymistä on kuitenkin hyvä kerrata bitcoinin perusteet. Bitcoinin kurssiliikkeiden ymmärtäminen edellyttää perustietämystä bitcoinien maksimimäärästä ja uusien bitcoinien syntymisestä.

Maailman vanhin kryptovaluutta, bitcoin aloitti toimintansa tammikuussa 2009. Bitcoin perustuu avoimeen lohkoketjuun ja kuka tahansa voikin halutessaan liittyä bitcoinin lohkoketjun ylläpitäjäksi. Bitcoinin lohkoketju on tänä päivänä maailman suurin hajautetun laskennan projekti. Bitcoinin suosio on kasvanut huimasti vuosien saatossa ja tänä päivänä Bitcoin on noussut koko maailman tietoisuuteen. Bitcoinin suosion kasvua ovat vauhdittaneet etenkin Bitcoinin vallankumouksellinen teknologia ja ennalta määritelty maksimimäärä.

Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa bitcoinia. Ennalta määritelty maksimimäärä tarkoittaa, että uusia bitcoineja ei ole mahdollista luoda loputtomasti lisää. Bitcoin eroaa perinteisistä valuutoista (esim. dollari ja euro) myös siinä, että bitcoinit eivät ole keskuspankin tai minkään yksittäisen tahon hallinnassa.

Uusia bitcoineja syntyy maailmaan aina uuden lohkon louhinnan yhteydessä. Bitcoinin lohkoketjussa uusi lohko louhitaan noin 10 minuutin välein ja siitä saatava louhintapalkkio on tällä hetkellä 6,25 bitcoinia. Bitcoinin louhintapalkkio puoliintuu 210 000 lohkon välein, johon kuluu aikaa noin neljä vuotta. Seuraava Bitcoinin puoliintuminen on odotettavissa vuonna 2024. Bitcoinin puoliintuminen on Bitcoinin lohkoketjun sisään ohjelmoitu ominaisuus, jonka tavoitteena on pitää bitcoinien kokonaismäärä vakaana ja ehkäistä inflaatiota. Bitcoinin neljän vuoden välein tapahtuva puoliintuminen on historian saatossa vaikuttanut voimakkaasti myös bitcoinin kurssiin. Bitcoinin historiallisesta hintakehityksestä lisää seuraavaksi.

Bitcoinin kurssihistoria

Bitcoinin vaihtokurssi määriteltiin ensimmäisen kerran vuoden 2009 syyskuussa. Tuolloin yhdellä Yhdysvaltain dollarilla sai itselleen peräti 1309 bitcoinia. Historiallisesti tarkasteltuna bitcoinin kurssi on aina kulkenut neljän vuoden sykleissä. Bitcoinin puoliintuminen on toiminut alkusysäyksenä uuden neljän vuoden syklin alkamiselle.

Ensimmäinen bitcoinin hintakupla koettiin vuonna 2011. Vuoden 2011 aikana yhden bitcoinin hinta nousi alle dollarista 30 dollariin. 30 dollarin huipun saavutettuaan bitcoinin kurssi laski kahden dollarin tasolle.

Bitcoinin historian ensimmäinen puoliintuminen tapahtui marraskuussa 2012. Ensimmäinen puoliintuminen käynnisti bitcoinin historian ensimmäisen neljän vuoden syklin, joka huipentui vuonna 2013, jolloin bitcoinin hinta nousi muutamassa kuukaudessa sadasta dollarista yli 1000 dollariin. Suurta nousua ja markkinoiden ylikuumenemista seurasi myös suuri lasku, jonka seurauksena bitcoinin kurssi oli pitkään alamaissa. Alimmillaan yhden bitcoinin hinta kävi vuoden 2015 tammikuussa alle 200 dollarissa.

Bitcoinin historian toinen puoliintuminen tapahtui vuoden 2016 heinäkuussa. Puoliintuminen käynnisti jälleen uuden neljän vuoden syklin, joka huipentui vuoden 2017 lopulla, jolloin yhden bitcoinin arvo oli noin 20 000 dollaria. Bitcoinin voimakas kurssinousu päättyi jo vuoden 2018 alussa, kun bitcoinin arvo lähti jyrkkään alamäkeen. Bitcoinin kurssi pysyikin varsin matalalla tasolla aina vuoteen 2020 asti.

Bitcoinin historian kolmas puoliintuminen oli edessä toukokuussa 2020. Kolmannesta puoliintumisesta alkanut neljän vuoden sykli on edennyt tähän mennessä bitcoinilla erittäin vahvasti ja bitcoinin kurssi on noussut vakaasti aina puoliintumisesta lähtien.

Bitcoinin kurssi tulevaisuudessa

Bitcoinin tulevaisuuden kurssia pohdittaessa meidän on hyvä tietää, kuinka bitcoinin arvo määräytyy.

Bitcoinin arvo muodostuu kysynnän ja tarjonnan perusteella. Käytännössä bitcoinin arvon muodostuminen kysynnän ja tarjonnan perusteella tarkoittaa sitä, että mikäli bitcoinia halutaan ostaa enemmän kuin myydä, sen hinta nousee. Mikäli bitcoinia puolestaan myydään enemmän kuin ostetaan, sen hinta laskee.

Bitcoinin neljän vuoden välein tapahtuva puoliintuminen johtaa siihen, että markkinoille tulevien uusien bitcoinien määrä laskee puoleen aikaisemmasta. Tämä tarkoittaa sitä, että bitcoinin tarjonta laskee. Bitcoinin kysynnän pysyessä samana on helppo todeta, että puoliintumisten kurssia nostava vaikutus on ilmeinen.

Viime aikoina bitcoinin kysyntä on ollut kasvussa. Suuret sijoittajat aina instituutioista pörssiyhtiöihin ovat ryhtyneet ostamaan bitcoinia. Bitcoinin kasvanut kysyntä ja laskenut tarjonta ovatkin johtaneet bitcoinin kurssin voimakkaaseen nousuun. Bitcoinin kasvanut kysyntä on monen tekijän summa. Yksi bitcoinin kasvanutta kysyntää selittävistä tekijöistä on bitcoinin ympärille rakennetun infrastruktuurin kasvu. Hyvänä esimerkkinä tästä on maailman suurimman maksupalveluyhtiön PayPalin tuoma tuki bitcoin-maksuille ja -kaupankäynnille. Ihmiset ovat myös olleet huolestuneita keskuspankkien ajoittain jopa holtittomasta rahapolitiikasta. Koronakriisi on johtanut siihen, että uutta rahaa lasketaan liikkeelle ennätyksellistä vauhtia. Pelko kasvavasta inflaatiosta on saanut ihmiset kiinnostumaan bitcoinin ja kullan kaltaisista sijoituskohteista. Vaikka bitcoinin hinta onkin ollut viime aikoina nousussa, niin emme ole vielä nähneet viimeisimmästä, vuoden 2020 toukokuussa tapahtuneesta puoliintumisesta alkaneen neljän vuoden syklin huippua.

Bitcoinin kysyntä on kasvanut tasaisesti sen koko historian ajan. Kasvaneen kysynnän taustalla on useita eri tekijöitä, mutta yksi keskeisimmistä syistä on ehdottomasti se, että ihmiset ovat pikkuhiljaa alkaneet ymmärtämään bitcoinin ainutlaatuisuuden. Tulevaisuudessa tapahtuvat puoliintumiset laskevat bitcoinin tarjontaa entisestään. Kasvava kysyntä yhdistettynä laskevaan tarjontaan on yhdistelmä, joka johtaa poikkeuksetta positiiviseen kurssikehitykseen. Useat asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että bitcoinin nouseva kurssikehitys tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 09.02.2023 11:12
European Regional Development Fund Leverage from the EU