30.05.2023

Blogg: MiCA kryptovalutalagstiftning

Blogg: MiCA kryptovalutalagstiftning

I april 2023 togs ett viktigt steg framåt när det gäller global reglering av kryptovaluta när EU-parlamentet godkände förordningen om Markets in Crypto-Assets (MiCA) med klar majoritet. MiCA är den mest omfattande kryptovalutalagstiftningen i världen hittills och är planerad att träda i kraft under 2024 och 2025.

              
MiCAs definitioner

MiCA syftar på den vanliga termen kryptovaluta som kryptotillgång (crypto-asset). En kryptotillgång definieras i MiCA som en digital representation av värde eller rättigheter som kan överföras och lagras elektroniskt med hjälp av distribuerad reskontrateknik eller liknande teknologi. MiCA definierar också tre underkategorier av kryptotillgångar:

  • Asset-refered token (ART): en typ av kryptotillgång som utger sig för att bibehålla ett stabilt värde genom att referera till värdet av flera fiat-valutor som är lagliga betalningsmedel, en eller flera råvaror eller en eller flera kryptotillgångar, eller en kombination av sådana tillgångar.
  • Electronic money token (EMT): en typ av kryptotillgång vars huvudsakliga syfte är att användas som ett utbytesmedel och som utger sig för att upprätthålla ett stabilt värde genom att hänvisar till värdet av en fiatvaluta som är lagligt betalningsmedel.
  • Verktygstoken: en typ av kryptotillgång som är avsedd att ge digital åtkomst till en vara eller tjänst, tillgänglig på DLT (distributed ledger technology), och som endast accepteras av emittenten av denna token.
Ett praktiskt exempel på en tillgångsrefererad token är PAX Gold (PAXG), som är en token på Ethereum blockchain som spårar priset på fysiskt guld och backas upp av fysiskt guld. Ett exempel på en e-pengar-token är EUROe-stablecoin lanserades i år av det finska företaget Membrane Finance. EUROe backas upp med 100 % riktiga euro. Utility tokens, å andra sidan, är flera tillgångar som för många människor först kommer att tänka på från ordet kryptovaluta. Råvarutokens inkluderar bitcoin och Ethereum (ether).

MiCAs mål

Fyra allmänna mål har satts upp för MiCA:

  1. Tillhandahålla rättslig klarhet och säkerhet för att främja en säker utveckling av kryptotillgångar och användning av DLT (decentraliserad ledger-teknologi) i finansiella tjänster.
  2. Stöd innovation och rättvis konkurrens genom att skapa ett möjliggörande ramverk för utfärdande och tillhandahållande av tjänster relaterade till kryptotillgångar.
  3. Säkerställa en hög nivå av konsument- och investerarskydd och marknadsintegritet.
  4. Att hantera potentiell finansiell stabilitet och penningpolitiska risker som kan uppstå från en ökad användning av kryptotillgångar och DLT.

MiCAs effekter i allmänhet

Låt oss först titta på effekterna av MiCA i allmänhet. Effekterna av MiCA kan ses vara ganska starkt kopplade till målen för MiCA som anges ovan. För det första kommer MiCA att ge regulatorisk säkerhet relaterad till kryptotillgångar, som inte har legat på den höga nivån innan MiCA. Detta kommer bland annat att underlätta involveringen av institutionella aktörer på kryptomarknaden. MiCA kommer också att skapa gemensamma regler för alla kryptospelare som verkar i EU, vilket gör konkurrensmiljön rättvisare och säkrare. Dessutom kommer MiCA att förbättra skyddet för konsumenter som verkar på kryptomarknaden, vilket naturligtvis ligger i individers intresse som investerar i kryptotillgångar.

MiCA till leverantör av kryptotillgångar

MiCA ställer ett antal krav för att agera som en leverantör av kryptotillgångar (CASP). För det första måste en leverantör av kryptotillgångar vara auktoriserad av en myndighet med hemvist i ett EU-land, vilket i Finlands fall är Finansinspektionen. Utöver själva auktorisationen och relaterade krav, definierar MiCA de skyldigheter som alla leverantörer av kryptotillgångar ska uppfylla och de skyldigheter som åläggs de olika typerna av leverantörer av kryptotillgångar.

Generellt kan man säga att till exempel de redan befintliga kraven från Finansinspektionen ganska väl motsvarar de krav som ställs i MiCA för leverantörer av kryptotillgångar. Det finns dock vissa skillnader mellan MiCA-kraven och Finansinspektionens nuvarande krav. De viktigaste av dessa är sannolikt MiCA:s krav på försiktighet, införandet av ett förfarande för hantering av klagomål, avslöjande av intressekonflikter och presentation av beskrivningar av kryptotillgångar.

MiCA kommer för sin del också att underlätta driften av tjänsteleverantörer av kryptotillgångar som har fått en licens från en eller flera EU-stater. Med MiCA behöver leverantörer av kryptotillgångar inte ansöka om licens separat från myndigheten i flera EU-länder. Efter att MiCA trätt i kraft fullt ut kan leverantören av kryptotillgångar erbjuda sina tjänster i alla EU-länder, när den har beviljats ​​en licens i ett EU-land.

MiCA för emittent av kryptotillgångar

Efter ikraftträdandet av MiCA kommer emittenten av kryptotillgångar att behöva publicera en vitbok om den kryptotillgång som ska lanseras. Denna beskrivning ska innehålla detaljerad information om bland annat kryptotillgången och emittenten. För verktygstokens ställer MiCA krav på offentliggörande, transparens och styrning för emittenter.

För tillgångsrefererade tokens och e-pengar tokens är kraven för emittenten högre än för emittenten av utility tokens. När det gäller en tillgångsrefererad token måste emittenten ansöka om ett operativt tillstånd, vilket inkluderar flera krav relaterade till bland annat kapitalet och emittentens verksamhetspraxis.

Tokens för e-pengar kan endast listas på en handelsplattform med kryptotillgångar av kreditinstitut och e-pengarinstitut enligt EMD2. Även om MiCA inte har ett separat auktorisationskrav för e-pengarinstitut, kommer dessa operatörer sannolikt att behöva uppfylla ett antal krav relaterade till auktorisering av en emittent av tillgångsreferenserade tokens.

Områden uteslutna från MiCA

Även om MiCA är den mest omfattande lagstiftningen om kryptotillgångar hittills, utesluter den många aspekter relaterade till kryptotillgångar. MiCA utesluter till stor del DeFi, d.v.s. decentraliserad finans, NFT:er, d.v.s. digitala råvaror ovanpå blockchain, finansiella tjänster för kryptotillgångar, DAO:er, d.v.s. decentraliserade autonoma organisationer och säkerhetstokens. Av dessa har värdepapperstoken uteslutits från MiCA eftersom de redan har en egen lagstiftning. De andra områdena som listas ovan har så specifika egenskaper att lagstiftarna behöver göra ytterligare analyser för att konfigurera ett regelverk som på ett lämpligt sätt tar itu med riskerna. MiCA kommer sannolikt att utvecklas under de kommande åren när åtminstone några av de områden som har lämnats utanför kommer att omfattas av någon form av lagstiftning.

MiCA:s ikraftträdande

MiCA är ett förslag som ursprungligen lades fram av EU-kommissionen i september 2020. MiCA godkändes slutligen av de nödvändiga beslutsfattande EU-organen under april och maj 2023. Nästa steg mot att bli ett dekret är publiceringen av MiCA i den officiella tidningen Europeiska unionen, troligen i juni eller juli 2023. Dekretet träder i kraft 20 dagar efter publicering i tidskriften. MiCA blir sedan tillämpligt efter 12 månader för stablecoins och efter 18 månader för övriga delar. I praktiken innebär det att MiCA kommer att börja tillämpas under andra halvåret 2024 och början av 2025.

Sammanfattning

MiCA är ett viktigt steg framåt i den globala regleringen av kryptovaluta. Många kryptovalutaexperter ser MiCA som helhet som en positiv sak för kryptovalutor. En av de sannolikt mest betydande effekterna av MiCA kommer att vara att underlätta institutionella aktörers inträde på kryptomarknaden, eftersom den regulatoriska osäkerheten som hittills ofta förknippas med kryptovalutor kommer att minska avsevärt. Dessutom kommer MiCA sannolikt att främja kryptoaktörernas position i EU-området jämfört med till exempel amerikanska operatörer som har haft ett exceptionellt antal regulatoriska problem med SEC under det senaste året.

Ville Viitaharju Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 30.05.2023 15:30
European Regional Development Fund Leverage from the EU