26.08.2022

Blogi: Kapitulaatio, hyvä aika sijoittaa?

Blogi: Kapitulaatio, hyvä aika sijoittaa?

Moni on kuullut sanonnan: “Kun taksikuskit alkavat antamaan sijoitusvinkkejä, on aika poistua markkinoilta”, mutta mistä tietää, koska on hyvä aika tulla markkinoille? Käänteisesti voitaisiin päätellä, että silloin kun ei enää kuule sijoittamisesta keneltäkään. Kapitulaatiossa iso osa etenkin harrastelijasijoittajista poistuu huonon kokemuksen seurauksena markkinoilta, minkä jälkeen markkinoiden myyntipaine hellittää ja uusi nousumarkkina voi alkaa.

              
Mikä on kapitulaatio?

Kapitulaatio voi olla monelle tuttu sana sotakielestä, jossa sillä viitataan puolustuksen romahtamiseen, joka puolestaan johtaa yleensä antautumiseen. Sijoittamisessa kapitulaatio viittaa tapahtumaan, jossa iso osa sijoittajista menettää toivonsa sijoituskohteeseen ja päätyvät myymään sijoituksensa. Usein kapitulaatio johtuu negatiivisista uutisista ja hinnan nopeasta putoamisesta, joiden perusteella moni sijoittaja myy sijoituksensa painaen hinnan yhä jyrkempään laskuun. Sijoittajat siis antautuvat rajun laskumarkkinan edessä ja poistuvat markkinoilta. Tämä, joskus hintakapitulaatioksi kutsuttu tapahtuma, on yleisin kapitulaation muoto ja yleensä se mihin viitataan kapitulaatiosta puhuttaessa.

Hintakapitulaation lisäksi markkinoilla voidaan nähdä myös vähemmän tunnettu aikaan perustuva kapitulaatio. Aikakapitulaatiossa sijoituskohteen hinta ei putoa yhtä dramaattisesti kuin hintakapitulaatiossa, vaan sijoituskohteen hinta laskee tai liikkuu sivuttain pidemmän aikaa. Kun sijoituskohteen arvo ei nouse, alkaa sijoittajien kiinnostus ja usko siihen hiipumaan ajan kuluessa, ja lopulta he päätyvät myymään sijoituksensa. Aikakapitulaatiossa sijoittajat siis antautuvat pitkän ja uuvuttavan taistelun jälkeen, kun heidän mielenkiintonsa sijoituksesta siirtyy muihin asioihin.

Kapitulaatiot kryptovaluuttamarkkinoilla

Hyvä esimerkki hintakapitulaatiosta kryptovaluuttamarkkinoilla oli vuoden 2018 laskumarkkina. Bitcoinin hinta oli joulukuussa 2017 saavuttanut lähes 20 000 dollarin hinnan rajan, minkä jälkeen hinta kääntyi nopeaan laskuun. Vaikka hinta laski nopeasti oli kryptomarkkinoilla vielä paljon ostohalukkuutta, mikä näkyi lyhyinä, mutta nopeina nousuina kesken laskumarkkinan. Hinta kuitenkin lopulta tippui marraskuussa 2018 reilun viikon aikana yli 6 000 dollarista alle 4 000 dollariin, kun monien usko markkinan palautumiseen loppui.

Vuoden 2018 laskumarkkina oli alkua myös kryptomarkkinoiden aikakapitulaatiolle. Useat, jotka eivät poistuneet kryptomarkkinoilta vuoden 2018 hintakapitulaation seurauksena luovuttivat kryptovaluuttojen suhteen kuitenkin seuraavan kahden vuoden aikana. Tästä antavat osviittaa esimerkiksi Bitcoinin hakutrendit. Vaikka vuoden 2018 hintakapitulaation jälkeen esimerkiksi Bitcoinin hinta nousi alle 4000 dollarista yli 12 000 dollariin seuraavan puolen vuoden aikana, tippui se takaisin alle 4000 dollarin tasolle vuoden 2020 alkupuoliskolla. Bitcoin ylitti vuoden 2017 huippunsa vasta joulukuussa 2020, jolloin useat vuoden 2017 nousumarkkinan aikana siihen sijoittaneet olivat jo luovuttaneet.

Toukokuussa 2022 nähtiin Terran LUNA ja UST -kryptovaluuttojen romahdus, jonka aiheuttama epävarmuus kryptomarkkinoilla toi myös muita kryptovaluuttoja alaspäin. Tämän tapauksen yhteydessä nähtiin myös nykyään hintakapitulaatioille yleinen ilmiö, jossa hinnan romahtamista nopeuttaa vivutettujen sijoitusten likvidointi. Sijoitusten vivuttaminen tarkoittaa, että sijoituksen suuruutta kasvatetaan lainarahalla, jolloin sijoituksen arvonnousut ja -laskut kasvavat. Likvidoinnissa vivutettu sijoitus pakkomyydään, jotta sijoituksen velkaosuus voidaan kattaa. Jos useat sijoittajat käyttävät vipua ja hinta lähtee nopeaan laskuun, voi tämä aiheuttaa likvidoimiskierteen. Likvidoimiskierteessä laskun aiheuttamat likvidoinnit painavat hintaa entistä alemmas ja aiheuttavat lisää likvidointeja. Tämä voi aiheuttaa hintakapitulaation, jossa useat sijoittajat poistuvat markkinoilta pakosta likvidoinnin seurauksena.

Ovatko kapitulaatiopisteet hyviä paikkoja sijoittaa?

Historiallisesti kapitulaatiot ovat olleet hyviä hetkiä sijoittaa, mutta todellisuudessa niiden avulla ostojen ajoittaminen on ollut hyvin vaikeaa. Vaikka kapitulaatioista on lukuisia esimerkkejä, ovat ne silti todella vaikeita havaita muuten kuin vasta jälkikäteen. Hintakapitulaatiota voi yrittää ajoittaa katsomalla eri indikaattoreita, kuten esimerkiksi markkinoiden pelkotilaa kuvaavaa indeksiä, vaihtovolyymia ja likvidointien määrää, mutta kryptomarkkinoiden korkean volatiliteetin vuoksi lopullinen kapitulaation pohja on todella vaikeaa ajoittaa. Hintakapitulaatiota hitaammin tapahtuvan aikakapitulaation aiheuttama markkinapohja on puolestaan lähes mahdotonta ajoittaa, koska se tapahtuu niin pitkällä aikavälillä eikä pohjasta ole välttämättä mitään signaalia.

Toisaalta, yleensä kun sijoituskohde romahtaa kokonaan arvottomaksi, tapahtuu se lopulta myös hintakapitulaatioon kautta. Tämä tekee hintakapitulaatioista niin pelottavia, sillä usein epäilys lopullisesta romahduksesta käy väkisinkin mielessä. Jos kuitenkin uskoo sijoituskohteen pitkän aikavälin potentiaaliin, on usein kannattavaa vain noudattaa omaa karhumarkkinoiden suunnitelmaa. Aikaisemmassa blogitekstissä käytiin läpi, kuinka luoda suunnitelma karhumarkkinaan. Jos siis oma sijoitushorisontti on pitkä, karhumarkkinat ja kapitulaatiopisteet ovat hyviä mahdollisuuksia alentaa omien sijoitusten keskimääräistä ostohintaa.

Yhteenveto

Kapitulaatiot ovat tapahtumia, joissa monien usko sijoittamiseen loppuu ja he poistuvat ainakin hetkellisesti markkinoilta. Kyseessä on siis monelle sijoittajalle hyvin ikävä tilanne, jolloin pelko markkinoilla on usein korkeimmillaan ja osa sijoittajista jopa menettää pakotettuna sijoituksensa likvidoinnin seurauksena. Joskus kapitulaatio pitkittyy ja väsyttää jopa sinnikkäimmät sijoittajat pois markkinoilta. Jos kuitenkin sijoittajan katse on pidemmällä ja hän onnistuu pitäytymään sijoitussuunnitelmassaan, voivat kapitulaatiopisteet olla mitä parhaimpia paikkoja lisätä sijoituksia.

Manu Isto Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 10.02.2023 08:53
European Regional Development Fund Leverage from the EU