17.06.2022

Blogi: Kuinka selvitä karhumarkkinasta

Blogi: Kuinka selvitä karhumarkkinasta

Karhumarkkinalla tarkoitetaan tilannetta, jossa sijoituskohteiden markkina-arvo laskee pidempiaikaisesti. Karhumarkkinat voivat olla raskasta aikaa sijoittajille, minkä vuoksi jokaisella kryptovaluuttoihin sijoittaneella olisi hyvä olla valmiiksi suunnitelma laskevien markkinoiden varalle.

              
Kryptovaluuttojen karhumarkkinat

Perinteisillä osakemarkkinoilla karhumarkkina (laskumarkkina) määritellään usein yli 20 prosentin pudotukseksi kurssihuipuista. Kryptovaluuttojen hintojen korkean volatiliteetin vuoksi kryptovaluuttamarkkinoilla pudotusta täytyy yleensä tapahtua enemmän, mutta erityisesti pidemmän aikaa, jotta laskumarkkina julistetaan karhumarkkinaksi. Kryptovaluuttamarkkinoilla karhumarkkina ja sen vastakohtana toimiva nouseva härkämarkkina ovat perinteisesti seuranneet Bitcoinin hintakehitystä. Pienemmät kryptovaluutat ovat kuitenkin yleensä laskeneet karhumarkkinoissa Bitcoinia enemmän, kun taas nousevien markkinoiden aikaan osa pienemmistä kryptovaluutoista on noussut Bitcoinia enemmän. Edellinen kunnon kryptovaluuttojen karhumarkkina nähtiin vuoden 2018 taitteesta vuoteen 2020 asti, jolloin Bitcoin tippui kurssihuipuistaan yli 80 prosenttia, Ethereum yli 90 prosenttia, ja monet pienemmät kryptovaluutat vielä tätäkin enemmän. Vaikka Bitcoin ja Ethereum lopulta toipuivat laskusta, osa pienimmistä kryptovaluutoista ei selvinnyt pitkästä karhumarkkinasta, vaan ne laskivat käytännössä nollaan ja lopulta unohdettiin.

Virheet karhumarkkinassa

Ennen karhumarkkinan varalle laadittavaa suunnitelmaa käymme läpi kolme yleistä virhettä, joita karhumarkkinassa usein tehdään. Ensimmäinen näistä on markkinan ajoittaminen. Mikä olisikaan mukavampaa, kuin ostaa markkinapohjista ja vain katsoa kun sijoituksen arvo nousee. Valitettavasti kenelläkään ei ole kristallipalloa ja näin ollen pohjaa on käytännössä mahdoton ajoittaa. Markkinan ajoitukseen liittyy usein sijoituskohteen myyminen sillä ajatuksella, että sijoituksen voisi ostaa myöhemmin takaisin halvemmalla. Monille käy kuitenkin lopulta niin, että pohjaa odotellessa se menee ohi ja kryptovaluutat ostetaan takaisin vasta myyntiä korkeammilla hinnoilla.

Toinen virhe on vallan antaminen tunteille. Hintojen pitkittynyt putoaminen on usein henkisesti raskasta ja monelle saattaa tulla halu myydä kaikki, kun vielä jotain on jäljellä. Toiset taas muistelevat legendaarisen sijoittajan Warren Buffetin sanoja “ole ahne kun muut ovat pelokkaita”, mikä ajaa heidät usein yrittämään markkinoiden ajoitusta. Usein liiallinen pessimistisyys tai ahneus kuitenkin johtavat huonoihin päätöksiin, minkä vuoksi on parempi pysytellä alkuperäisessä suunnitelmassa eikä antaa tunteille valtaa.

Viimeinen ja kenties suurin virhe on luovuttaminen. Valitettavasti karhumarkkinoissa monet päätyvät myymään sijoituksensa ja huonon kokemuksen myötä luopuvat sijoittamisesta kokonaan, ainakin hetkeksi. Lopulta osa päätyy takaisin sijoittamisen pariin uuden nousumarkkinan aikaan, jolloin hinnat ovat jo ehtineet nousta myyntiä korkeammalle tasolle. Näin ollen heidän olisi ollut viisaampaa pitää kiinni sijoituksistaan myös ikävän karhumarkkinan läpi.

Suunnitelma karhumarkkinan varalle

Suuret laskut omaisuuserien arvoissa luovat siis helposti epätoivoa ja usein sijoittajien mielenkiinto markkinoihin saattaa loppua täysin laskun pitkittyessä. Ennen karhumarkkinaa voi tuntua, ettei mielenkiinto kryptovaluuttoihin loppuisi, vaikka hinnat laskisivatkin rajusti. Monelle kuitenkin käy näin ja se on ihan luonnollista. Tästä syystä on hyvä olla suunnitelma karhumarkkinan varalle. Blogimme on kirjoitettu tavalliselle sijoittajalle, emmekä siksi käy ammattisijoittajien tekniikoita läpi. Esittelemme seuraavaksi kolme keinoa, joiden avulla voi rakentaa suunnitelman edellä mainittujen virheiden välttämiseksi.

Ensimmäiseksi karhumarkkinassa kannattaa keskittyä kohteisiin, jotka ovat jo todistaneet pystyvänsä selviämään pidempiaikaisesta laskumarkkinasta. Kuten sijoituskuplia käsittelevässä blogitekstissä kerrottiin, karhumarkkinat erottelevat tehokkaasti hyvät sijoituskohteet huonoista. Esimerkiksi sekä Bitcoin että Ethereum tippuivat 2018 jälkeisessä karhumarkkinassa noin 80-90 prosenttia, mutta nousivat sen jälkeen takaisin, kun taas monet pienet kryptovaluuttaprojektit romahtivat lopullisesti. Tästä syystä etenkin karhumarkkinoissa on hyvä keskittyä fundamenteiltaan vahvempiin kohteisiin, vaikka monissa spekulatiivisemmissa projekteissa voisi tuntua olevan enemmän kasvupotentiaalia. Keskittymällä vain muutamaan kohteeseen on myös helpompi pitää itsensä ajan tasalla markkinoiden kehityksestä, kun lopahtavaa mielenkiintoa ei tarvitse keskittää liian moneen kohteeseen.

Toinen keino karhumarkkinan varalle on ajallinen hajauttaminen. Ajallisella hajautuksella tarkoitetaan, että ostot hajautetaan useaan pienempään erään pidemmälle ajalle, eikä koko summaa sijoiteta kerralla. Etenkin volatiilisilla kryptomarkkinoilla tämä on erittäin hyvä keino vähentää hintojen heilahteluiden tuomaa epävarmuutta. Paras tapa ajalliselle hajauttamiselle on asettaa käyttöön automatisoidut ostot. Kun ostot tapahtuvat automaattisesti esimerkiksi kuukauden tai viikon välein, ei itselle tule kiusausta yrittää ajoittaa markkinaa ja on helpompi välttää sijoittamisen lopettamista kokonaan. Pelkästään tällä keinolla voi siis käytännössä välttää suuret virheet karhumarkkinoissa.

Kolmas keino on luonnollisesti pysyä laaditussa suunnitelmassa. Jokaisen suunnitelma riippuu omista mahdollisuuksista ja riskinsietokyvystä. Jos esimerkiksi et jaksa perehtyä markkinoihin tarkasti, suunnitelmasi voi olla asettaa kuukausittaiset ostot Bitcoiniin ja Ethereumiin ja seurata markkinoita ainoastaan kerran kuukaudessa pysyäksesi ajan tasalla isoimmista uutisista kryptomarkkinoilla. Toinen taas voi haluta enemmän riskiä, jolloin suunnitelmana voi olla seurata useampia kryptovaluuttoja, joita on päättänyt ostaa kurssin laskiessa ennalta määritellyn hinnan alla ja myydä osan jos hinta nousee tarpeeksi. Mikä tahansa suunnitelma on, kannattaa se rakentaa omien lähtökohtien mukaan yleisten karhumarkkinassa tehtyjen virheiden välttämiseksi, ja ennen kaikkea pysyä suunnitelmassa.

Yhteenveto

Blogitekstissä käytiin läpi, mitä virheitä laskevien hintojen karhumarkkinassa kannattaa varoa, ja miten aivan tavallinen sijoittaja voi laatia itselleen suunnitelman kryptovaluuttojen karhumarkkinoiden varalle. Historiallisesti karhumarkkinat ovat olleet paikkoja, jolloin on paras aika kerryttää tietoa ja etsiä uusia sijoituskohteita. Tämä voi kuitenkin olla monelle hyvin vaikeaa, sillä laskevat hinnat heikentävät motivaatiota ja kiinnostusta sijoittamista kohtaan. Siksi voikin olla parempi luoda suunnitelma, joka ei vaadi itseltä paljoa toimenpiteitä tai edes kiinnostusta. Yksi parhaista keinoista tähän on automaattinen kuukausi- tai viikkosäästäminen.

Manu Isto Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 10.02.2023 08:57
European Regional Development Fund Leverage from the EU