12.01.2024

Blogg: Euro och Bitcoin som monetära system

Blogg: Euro och Bitcoin som monetära system

Hur fungerar det nuvarande Eurosystemet? Ökar mängden euro om du lånar dem från en bank? Kan centralbanken "skriva ut" fler euro? Och hur skiljer sig Bitcoin som ett monetärt system jämfört med euron? Det här blogginlägget ger svar på dessa frågor och mer.

              
Euro

Euron är Finlands officiella valuta. Folk använder det för dagliga transaktioner, och många sparar också i euro. Har du någonsin stannat upp och funderat på vad euron egentligen representerar?

  • Euro är Europeiska unionens gemensamma valuta, som infördes för cirka 25 år sedan i början av 1999. Från och med början av 2024 fungerar euron som den officiella valutan för 20 EU-medlemsstater.
  • Euro kan betraktas som en tillgång, men det är också alltid en skuld. Till exempel är euro i kontantform centralbankens skulder till innehavaren, vilket gör innehavaren till en gäldenär till centralbanken. Euro som hålls på bankkonton är bankens skulder till kontoinnehavaren, eftersom banken innehar dem men kunden äger dem.
  • Euro är en fiatvaluta. En fiat-valuta, som euron och dollarn, är pengar som inte har ett egenvärde utan erkänns som ett lagligt betalningsmedel av statliga regleringar eller lagar.
  • Även om den här texten fokuserar på euron, andra fiat valutor, som den amerikanska dollarn och den kinesiska yuanen, fungerar i princip på liknande sätt.

Mängd euro i omlopp

Mängden euro i omlopp är inte fast utan varierar kontinuerligt. Flera enheter, inklusive individer, företag, banker och centralbanken, påverkar kvantiteten. Så hur ökar eller minskar mängden euro?

  • Eftersom euron är en skuld skapas euro när mer skulder uppstår. Till exempel skapas euro när en privatperson eller företag lånar från en bank.
  • När en bank beviljar ett lån ökar både dess fordringar och skulder. Ett undertecknat skuldebrev från en kund skapar en fordran på banken, vilket gör att kunden står i skuld till banken för euro.
  • Efter undertecknandet av skuldebrevet representerar euro som sätts in på en kunds konto en skuld för banken att kunden. Banker betalar ofta inlåningsränta på dessa insättningar som kompensation.
  • Därför skapas euro i situationer som de beskrivna eftersom euron som sätts in på en bankkunds konto inte tas från bankens befintliga reserver utan "skapas ut" av tunna luften", vilket leder till en ökning av penningmängden.
  • När mängden euro växer när lån tas, minskar den när lånen återbetalas. Återbetalning av ett lån minskar både låntagarens och bankens skulder.
  • När euro går från en kunds konto minskar bankens skuld till kunden. Samtidigt minskar kundens skuld till banken.
  • Med tanke på att euron är en skuld, när både kundens och bankens skulder minskar, minskar även utbudet i euro när lånen återbetalas.

Centralbankens inflytande på mängden euro

De flesta européer känner till en institution som heter Europeiska centralbanken (ECB). Den spelar en central roll i eurons verksamhet och ansvarar för Eurosystemets penningpolitik. Men hur påverkar ECB i praktiken mängden euro?

  • Förutom att euro skapas när individer lånar från banker, skapas de också när banker lånar från centralbanken, som i euroområdet är ECB.
  • När en bank lånar euro från ECB skapar ECB euro motsvarande det utlånade beloppet, vilket leder till en ökning av penningmängden.
  • ECB påverkar mängden euro som skapas genom sin ränta. Denna ränta är den ränta som bankerna betalar till centralbanken för att låna euro, ofta kallad "kostnaden för pengar."
  • Under perioder med låga räntor, som mellan 2015 och 2021, kommer mängden av euro i omlopp ökat avsevärt. Som ett resultat, från och med 2024, mängden euro (M1 penningmängd) nästan fördubblats under de senaste tio åren.
  • Förutom utlåning till banker skapar ECB också euro genom att köpa olika värdepapper , inklusive stats- och företagsobligationer, samt penningmarknadsinstrument.
  • När ECB köper dessa värdepapper skapar den euro som motsvarar det pris som betalas till bankerna, vilket leder till en ökning av penningmängden.
  • Dessa köpta värdepapper läggs sedan till ECB:s balansräkning, som har ungefär tredubblats i storlek jämfört med senaste tio åren.

Hur skiljer sig Bitcoin från Eurosystemet?

Analysen ovan visar att euron fungerar på ett skuldbaserat system. Bitcoin, å andra sidan, är fundamentalt annorlunda eftersom skulder inte spelar någon roll inom Bitcoin-systemet. Medan nya euro skapas genom upplåning eller för centralbanksköp av värdepapper, i princip utan kostnad, kräver generering av nya bitcoins gruvarbetare att använda gruvutrustning som förbrukar en betydande mängd el. Enkelt uttryckt kräver att skapa nya bitcoins arbete, därav namnet på Bitcoins konsensusalgoritm, Proof of Work, medan att skapa nya euro i huvudsak är en fråga om att trycka på en knapp. Denna grundläggande skillnad i svårigheten att skapa ny valuta är en betydande anledning till att Bitcoin-experter tror att priset på Bitcoin har varit på en uppåtgående trend jämfört med euron under dess cirka 15-åriga historia och varför de förväntar sig att denna trend kommer att fortsätta.

En annan betydande skillnad mellan Eurosystemet och Bitcoin ligger i hur vissa parter kan påverka hur nya euros och bitcoins skapas. Skapandet av euro påverkas direkt och indirekt av ECB:s beslut. Mängden nya euro som skapas genom upplåning och för centralbanksköp av värdepapper beror på ECB:s penningpolitik. Denna penningpolitik bestäms av ECB-rådet med 26 medlemmar, som består av centralbankscheferna i euroområdets länder och sex ledamöter av ECB:s direktion. Därför måste euroanvändare lita på att den penningpolitik som beslutats av ECB-rådet alltid är lämplig.

Bitcoin skiljer sig också helt från Eurosystemet i detta avseende. Bitcoins så kallade penningpolitik har varit oföränderlig och transparent genom hela sin historia. En central aspekt av Bitcoins penningpolitik är halveringen av blockbelöningen som sker ungefär vart fjärde år, vilket minskar antalet bitcoins. skapas, vilket i slutändan leder till maximalt 21 miljoner bitcoins. Detta innebär att Bitcoins framtida penningpolitik är känd och transparent för alla. Däremot är Eurosystemets penningpolitik förutsägbar endast fram till nästa policymöte, vilket vanligtvis äger rum var sjätte vecka. Av denna anledning kallas Bitcoin ibland som ett "trustless" system, eftersom dess oföränderliga penningpolitik inte kräver tillit till någon grupps beslut. Dessutom, till skillnad från bitcoin, har inte euron ett maximalt utbud, vilket har lett, och kommer förmodligen att fortsätta att leda, till en ökning av antalet euro när det observeras på lite längre sikt.

Slutsats

Som framhållits i analysen ovan skiljer sig euron och Bitcoin fundamentalt som monetära system. Skillnaderna mellan Eurosystemet och Bitcoin kan sammanfattas enligt följande:

Skapande av ny valuta:

  • Euro: Medför ingen kostnad; sker genom upplåning och för centralbanksköp av värdepapper.
  • Bitcoin: Kräver en kostnad; innebär att man använder gruvutrustning och förbrukar el.

Penningpolitik:

  • Euro: Beslutas av ECB-rådet var sjätte vecka. Det finns ingen maximal tillgång på euro.
  • Bitcoin: oföränderlig och transparent penningpolitik samt ett maximalt utbud på 21 miljoner bitcoins.

Ville Viitaharju Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 12.01.2024 15:00
European Regional Development Fund Leverage from the EU