16.02.2024

Blogi: Stablecoinit – vakaa vaihtoehto kryptovaluuttojen maailmassa

Blogi: Stablecoinit – vakaa vaihtoehto kryptovaluuttojen maailmassa

Stablecoin tarkoittaa kryptovaluuttaa, jonka kurssi on sidottu johonkin toiseen omaisuuteen, kuten fiat-valuuttaan, hyödykkeisiin tai toiseen kryptovaluuttaan. Stablecoinien pääasiallisena tarkoituksena on tarjota sijoittajille vakautta perinteisiin kryptovaluuttoihin verrattuna. Kryptovaluuttamarkkinoilla on tällä hetkellä useita erityyppisiä stablecoineja. Tässä tekstissä kerrotaan suosituimmista stablecoineista ja niiden tärkeimmistä ominaisuuksista.

              
Miten stablecoinin kurssi määräytyy?

Stablecoinit tarjoavat kryptovaluuttamarkkinoille paljon kaivattua vakautta. Käytännössä tämä näkyy niin, että yhden stablecoinin kurssin on tarkoitus pysyä mahdollisimman lähellä yhtä Yhdysvaltain dollaria. Viime aikoina markkinoille on kuitenkin tullut myös stablecoineja, jotka mukailevat myös euron kulloistakin kurssia. Europohjaisten stablecoinien kehityksestä huolimatta kaikki markkinoiden merkittävimmät stablecoinit pyrkivät edelleen säilyttämään kurssinsa mahdollisimman lähellä yhtä dollaria. Stablecoinin kurssi perustuu tällöin suoraan dollarin kurssiin. Käytännössä tämä toteutuu niin, että stablecoinin arvon vakuutena on oltava dollareita tai muuta likvidiä omaisuutta. Tällaisia varantoja säilyttävien luotettavien toimijoiden tilit tarkastetaan säännöllisesti tarvittavien vaatimusten noudattamisen varmistamiseksi.

Stablecoinien arvo voidaan taata myös kryptovaluuttojen avulla, mutta tässä tapauksessa on otettava huomioon kryptovaluuttojen suuri volatiliteetti. Kryptovaluuttapohjaiset stablecoinit toimivat pääasiassa ylivakuuttamalla, eli niiden arvoa tukee kulloinkin kierrossa olevaa stablecoinejen määrää suurempi määrä kryptovaluuttoja. Tämä tarkoittaa, että vaikka kryptovaluuttojen kurssit vaihtelevat paljonkin, stablecoinien kurssit pysyvät vakaana. Kryptovaluuttapohjaisia stablecoineja käytetään yleensä samaan tapaan kuin fiat-pohjaisia stablecoineja. Ne voivat tarjota sijoittajille ja käyttäjille suojaa kryptovaluuttojen volatiliteetilta ja niitä voidaan käyttää myös erilaisissa DeFi-palveluissa sekä maksuvälineenä.

Yllä mainittujen fiat- ja kryptovaluuttapohjaisten stablecoinien lisäksi on olemassa myös algoritmiin pohjautuvia stablecoineja. Algoritmisten stablecoinien toiminta perustuu lohkoketjuteknologiaan ja älysopimuksiin. Algoritmi säätelee stablecoinien tarjontaa ja kysyntää siten, että niiden kurssi pysyy mahdollisimman lähellä ennalta määriteltyä tavoitetta. Algoritmisten stablecoinien toimintaperiaate on teoriassa yksinkertainen, mutta sitä on kuitenkin vaikea toteuttaa käytännössä. Algoritmin on oltava erittäin tehokas ja luotettava, jotta se pystyy pitämään stablecoinien hinnan vakaana.

Algoritmiin pohjautuvien stablecoinien etuna on, että ne eivät ole riippuvaisia ulkopuolisista varoista. Niiden haittapuolena on, että ne ovat vielä suhteellisen uusia ja kehitteillä olevia teknologioita. Niihin liittyykin tiettyjä riskejä, kuten virheellisesti koodattu algoritmi. Parhaimpana esimerkkinä epäonnistuneesta algoritmisesta stablecoinista voidaan pitää ehdottomasti vuoden 2020 toukokuussa tapahtunutta Terra-ekosysteemin romahdusta, jonka seurauksena UST-stablecoinin kurssi putosi yhdestä dollarista alimmillaan noin 0,0001 dollariin.

Stablecoinien käyttötarkoitukset

Stablecoinien kokonaismarkkina-arvo on kasvanut viime vuosien aikana käsi kädessä kryptovaluuttamarkkinan kanssa. Stablecoinit ovat kasvattaneet suosiotaan sijoittajien keskuudessa useasta eri syystä. Keskeisimpänä syynä voidaan varmasti pitää niiden tarjoamaa suojaa sijoittajan varallisuudelle. Lisäksi stablecoinit ovat myös suosituin yksittäinen vaihtopari perinteisillä kryptovaluutoilla käydyssä kaupassa hajautetuissa kauppapaikoissa. Käytännössä mikäli sijoittajaa haluaa suojata varallisuuttaan kryptovaluuttamarkkinoilla, on stablecoinin käyttäminen tähän suosituin ja paras vaihtoehto.

Vaihtoparina toimimisen lisäksi stablecoineja hyödynnetään myös kasvavissa määrin erilaisissa DeFi-palveluissa. DeFi (Decentralized Finance) tarkoittaa käytännössä sitä, että perinteisistä pankeista tutut palvelut tuodaan hajautetun lohkoketjun päälle, jolloin tarve kolmansille osapuolille, kuten pankeille, poistuu. Stablecoinit ovat keskeinen osa DeFi-ekosysteemiä, sillä niitä voidaan käyttää esimerkiksi lainojen ottamiseen ja likviditeetin tarjoamiseen.

Stablecoinien yleisimmät käyttötarkoitukset ovat:

  • Kryptovaluuttojen volatiliteetin vähentäminen

  • DeFi-palveluiden käyttö

  • Kaupankäyntiparina hyödyntäminen kryptovaluuttapörssissä

  • Käyttäminen maksuvälineenä

Stablecoinien käyttö on todennäköisesti kasvamassa tulevaisuudessa useista eri syistä. Ensinnäkin, kryptovaluuttojen yleistyessä sijoittajat etsivät yhä enemmän tapoja suojata varallisuuttaan volatiliteetilta. Stablecoinit tarjoavat tähän tehokkaan ratkaisun.

Toiseksi, DeFi-ekosysteemin odotetaan kasvavan räjähdysmäisesti tulevina vuosina. Stablecoinit ovat keskeinen osa DeFi:ä, joten niiden kysyntä kasvaa todennäköisesti DeFi-palveluiden yleistyessä.

Kolmanneksi, stablecoineja voidaan käyttää yhä enemmän maksuvälineenä. Tämä on jo tapahtumassa joissakin osissa maailmaa, ja trendin odotetaan vahvistuvan tulevaisuudessa. Stablecoineilla voidaankin nähdä olevan valtava potentiaali muuttaa tapaa, jolla hallinnoimme ja käytämme varallisuuttamme. Ne tarjoavat vakautta, turvallisuutta ja joustavuutta. Tämän ansiosta stablecoinit tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon sijoittajille, käyttäjille ja yrityksille.

Suosituimmat stablecoinit

USDC

USDC (USD Coin) lanseerattiin Ethereumin lohkoketjussa vuoden 2018 syksyllä pitkään kryptovaluutta-alalla toimineiden yhdysvaltalaisyritysten, Coinbasen ja Circlen, yhteistyönä. Tänä päivänä USDC on yksi kryptovaluuttamarkkinoiden suosituimmista stablecoineista. USDC:n kurssi on sidottu 1:1 Yhdysvaltain dollariin, joten sen hinta seuraa suoraan dollarin kurssia. Tämä vakaus saavutetaan säilyttämällä dollarireservit erillisellä tilillä, jota hallinnoi USDC:n liikkeeseen laskenut taho.

Läpinäkyvyyden varmistamiseksi USDC:tä auditoi säännöllisesti Grant Thornton, yksi maailman suurimmista tilintarkastusyhtiöistä. Auditointi varmistaa, että USDC:n taustalla olevat dollarireservit vastaavat markkinoilla olevien USDC:iden määrää ja että ne on sijoitettu turvallisiin ja likvideihin kohteisiin. Tämä vakaus ja läpinäkyvyys tekevät USDC:stä houkuttelevan vaihtoehdon sijoittajille ja käyttäjille, jotka etsivät turvallista ja luotettavaa tapaa tallentaa ja siirtää varoja kryptovaluuttojen maailmassa.

USDC:n pääkäyttötarkoituksena voidaan nähdä toimiminen kryptovaluuttapörsseissä vaihtoehtona dollarille. USDC:n käyttö on dollariin verrattuna sekä kryptovaluuttapörssin että käyttäjän näkökulmasta usein helpompaa ja nopeampaa. USDC:n käyttö ja suosio on kasvanut varsin voimakkaasti viime vuosien aikana. USDC löytyy myös Northcrypton kaupankäyntipalvelusta.

USDT (Tether)

Tether (USDT) on vuonna 2014 julkaistu stablecoin. Yhden USDT:n kurssi vastaa 1:1 Yhdysvaltojen dollarin kurssia. USDT:n arvo säilyy siis vakaana suhteessa dollariin, mistä johtuu nimitys stablecoin. Yksi USDT on aina taattu perinteisillä valuutoilla, muilla rahavaroilla ja muilla omaisuuserillä. Tämä tarkoittaa, että Tetherin pitäisi pitää hallussaan riittävästi varoja kattamaan kaikki liikkeessä olevat USDT:t.

USDT on markkina-arvolla ja suosiolla mitattuna kryptovaluuttamarkkinoiden suosituin stablecoin ja sitä on mahdollista hyödyntää Ethereumin lohkoketjun lisäksi myös suurimmassa osassa muista markkinoiden suosituimmista lohkoketjuista. USDT:n pääkäyttötarkoituksena voidaan nähdä toimiminen kryptovaluuttapörsseissä vaihtoehtona dollarille. USDT:n käyttö on dollariin verrattuna sekä kryptovaluuttapörssin että käyttäjän näkökulmasta usein helpompaa ja nopeampaa. Perinteisten kryptovaluuttapörssien lisäksi USDT:tä on mahdollista hyödyntää mm. erilaisissa DeFi-sovelluksissa.

DAI

DAI on stablecoin, joka tarkoittaa, että yhden DAI:n kurssi vastaa 1:1 Yhdysvaltain dollarin kurssia. DAI eroaa merkittävästi esimerkiksi USDT- ja USDC-stablecoinista, sillä DAI:n arvo on taattu perinteisten valuuttojen ja omaisuuserien sijaan älysopimuksissa olevilla kryptovaluutoilla, kuten esimerkiksi etherillä.

DAI on MakerDAO:n, eli yhden kryptovaluuttamaailman suurimman älysopimuksiin pohjautuvan lainauspalvelun, oma stablecoin. DAI-tokeneiden määrä riippuu Makerin protokollassa lainojen vakuutena olevien kryptovaluuttojen arvosta. Makerin MKR-tokenin omistajat säätelevät DAI:n ohjauskorkoa, jotta sen kurssi vastaa mahdollisimman hyvin 1:1 dollarin kurssia.

Yhteenveto

Stablecoinit ovat kryptovaluuttoja, joiden kurssi on sidottu toiseen omaisuuserään, kuten fiat-valuuttaan, hyödykkeeseen tai toiseen kryptovaluuttaan. Näiden lisäksi stablecoinin arvon taustalla voi olla myös algoritminen ratkaisu. Stablecoinit tarjoavat sijoittajille ja käyttäjille suojaa kryptovaluuttojen volatiliteetilta ja toimivat usein vaihtoehtona dollarille kryptovaluuttapörsseissä.

Tässä tekstissä tarkasteltiin erityyppisiä stablecoineja ja niiden ominaisuuksia. Yleisimpiä stablecoineja ovat fiat-valuuttoihin sidotut stablecoinit, kuten USDC ja USDT, sekä kryptovaluuttoihin sidotut stablecoinit, kuten DAI.

Stablecoinien käyttö on todennäköisesti kasvamassa tulevaisuudessa useista eri syistä. Kryptovaluuttojen yleistyessä sijoittajat etsivät yhä enemmän tapoja suojata varallisuuttaan volatiliteetilta. Stablecoinit tarjoavat tähän tehokkaan ratkaisun.

Lisäksi DeFi-ekosysteemin odotetaan kasvavan räjähdysmäisesti tulevina vuosina. Stablecoinit ovat keskeinen osa DeFi:ä, joten niiden kysyntä kasvaa todennäköisesti DeFi-palveluiden yleistyessä.

Stablecoineilla on valtava potentiaali muuttaa tapaa, jolla hallinnoimme ja käytämme varallisuuttamme. Ne tarjoavat vakautta, turvallisuutta ja joustavuutta, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon sijoittajille, käyttäjille ja yrityksille.

Mikko Soon Head of Private Banking
Share the post:
Last updated: 19.02.2024 12:03
European Regional Development Fund Leverage from the EU