03.03.2022

Blogg: Se upp för dessa vanliga kryptovaluta bedrägerier

Blogg: Se upp för dessa vanliga kryptovaluta bedrägerier

Den finska polisen uppskattar att finländarna årligen förlorar tiotals miljoner euro på olika investeringsbedrägerier. Nätfiske efter bankuppgifter är en vanlig bluff, men i takt med att kryptovalutor har blivit mer populära har bedragare också börjat använda dem mer för att locka offer. Syftet med det här inlägget är att hjälpa till att identifiera vanliga bedrägerier som involverar kryptovalutor och ge bra tips om hur man undviker att falla offer för dem.

              
Fem bra regler

Regel 1. Skicka aldrig kryptovaluta till en adress du inte är helt säker på!

Transaktioner med kryptovalutor är slutgiltiga, vilket innebär att de inte kan ångras eller ångras. Detta är det första att förstå om kryptovalutatransaktioner. Om du ska skicka dina kryptovalutor till någon annanstans än till din egen kryptoplånbok, var mycket försiktig. Om du har några tvivel om mottagaradressen, gör inte transaktionen.

Regel 2. Ge aldrig åtkomst till fjärrkontrollprogramvara!

Fjärrkontrollprogram, som ger bedragare möjligheten att fjärrstyra offrets enhet, används i många bedrägerier. Ofta i dessa bedrägerier ger offret tillstånd för dessa program på grund av bedragares lögner. Vanlig ursäkt som bedragare ger är att "hjälpa" offret med några tekniskt svåra uppgifter. Exempel på denna typ av bedrägeri är de så kallade "Microsofts hjälpbedrägerisamtal". I dessa låtsas bedragaren vara från Microsofts support och påstår sig hjälpa offret att till exempel skydda sig från hackare som försöker få tillgång till deras information. Andra exempel på hur offret luras att installera dessa fjärrkontrollprogramvaror är att bedragarna låtsas hjälpa dem att lättare registrera sig för investeringstjänsten eller någon annan uppgift som kan tyckas tekniskt svår. Eftersom kryptovalutor ofta uppfattas som tekniskt komplicerade, kan bedragare använda detta som en ursäkt, så kom ihåg, GE ALDRIG TILLGÅNG TILL FJÄRRKONTROLLSPROGRAMVARA!

Regel 3. Klicka aldrig på en misstänkt länk!

De flesta är bekanta med spam-e-postmeddelanden och vet hur man upptäcker dem ganska lätt. Nej, en prins från ett främmande land vill inte donera sina pengar till dig och du har inte vunnit en bitcoin i en utlottning som du inte ens deltog i. Ibland använder bedragare också hackade konton i sociala medier för att skicka ut dessa länkar . Så om du får ett konstigt meddelande från en vän eller blir taggad i något udda inlägg, klicka inte på länkarna i dem. Om du är misstänksam kan du alltid kontakta dina vänner med någon annan kanal och se till att det verkligen är dem.

Regel 4. Dubbelkolla webbadressen!

Vanlig bluff på internet i flera år har varit att göra en kopia av en populär webbplats så att när ett offer går för att logga in eller registrera sig, ger de omedvetet bedragarna sitt lösenord och annan information. Bedragarwebbplatsen kan annars se ut exakt som den riktiga, men när man tittar noga på webbadressen kan man märka hur till exempel en liten l-bokstav har ändrats till en stor I-bokstav. Den här typen av webbplatser används också för att nätfiska privata nycklar till kryptoplånböcker. Till exempel rapporterade en finsk tidning Iltalehti om ett fall där offret trodde att han använde en webbplats som heter spookyswap, men bedragarens webbplatsnamn var spookysvvap. Det som gör den här typen av bedrägerier mycket olycklig är att bedragare ofta lyckas få sina nätfiskewebbplatser högt upp i sökmotorernas sökresultat, genom att till exempel använda annonsplatser. Så kom ihåg att vara extra försiktig om du söker efter en ny webbplats med sökmotorer. Du kan också bokmärka betrodda webbplatser som du använder ofta.

Regel 5. Ge aldrig de privata nycklarna till din kryptoplånbok till någon!

Om du bestämmer dig för att flytta ut din kryptovaluta från Northcrypto till din egen kryptoplånbok, se till att de privata nycklarna för den plånboken förvaras säkert. Privata nycklar betyder listan över olika ord du måste skriva ner när du skapar en ny kryptoplånbok. Till exempel, i exemplet i den sista regeln, bad den falska webbplatsen om offrets privata nycklar när han kopplade sin plånbok till webbplatsen. Bedragare riktar också sina nätfiskeförsök mot personer som ber om hjälp med sina kryptoplånböcker på sociala medier. Du behöver inte använda dina privata nycklar om du inte flyttar din plånbok från en enhet till en annan, så GE ALDRIG DE PRIVATA NYCKLARNA TILL NÅGON!

Vanliga bedrägerier

Nätfiske

Med kryptovalutor används ofta nätfiskeförsök för att få tillgång till offrets konton eller kryptoplånböcker. Det är därför det är bra att använda tvåfaktorsautentisering och komma ihåg regel nummer 5. Som nämnts i regel 3, många nätfiske e-postmeddelanden är ganska lätta att känna igen som bedrägerier. Det finns dock några nätfiske-e-postmeddelanden som är gjorda för att se väldigt autentiska ut och svåra att upptäcka som bedrägerier. Exempel på den här typen av e-postmeddelanden är meddelanden som låtsas vara från MetaMasks kryptoplånbok "support". Får du ett oväntat mejl är det alltid bra att vara extra försiktig och en bra regel är att inte logga in på något från länkar i den här typen av mejl. Om du är tveksam, försök att kontakta den uppfattade avsändaren via någon annan kanal.

Förutom e-postmeddelanden och sökmotorer försöker bedragare också få in sina nätfiskeprogram i appbutiker. Så om du ska ladda ner en ny app var mycket försiktig och dubbelkolla att det är rätt. App-butikerna försöker stoppa nätfiskeapparna från att listas och ta bort dem, vilket innebär att om du ser att appen är mycket nyligen listad bör du vara mycket försiktig.

Meddelandetjänster (Telegram & Discord)

Meddelandetjänster som Telegram och Discord är mycket populära plattformar för olika kryptoprojekt eller innehållsskapare för att vara värd för sina gemenskaper. Tyvärr har bedragare också använt dessa plattformar för att rikta in sig på offer. Vanligt bedrägeri som används på dessa tjänster är ett privat meddelande som verkar ha kommit från en medlem av kryptoprojektet eller innehållsskaparen som följs. Ofta är dessa bedragarkonton som används av bedragare mycket välgjorda och liknar den önskade betrodda enheten. Detta gör dem svårare att upptäcka som bedragare. Lyckligtvis är det vanligt i dessa grupper att administratörer aldrig skickar privata meddelanden till gruppmedlemmar först. Frågor besvaras endast inom gruppen. Det betyder att om du ställer en fråga eller ber om hjälp i någon av dessa grupper och någon skickar ett privat meddelande till dig är det praktiskt taget alltid en bedragare som försöker härma gruppadministratören för att nätfiska din information.

Giveaway-bedrägerier

En av de vanligaste bedrägerierna som använder kryptovalutor är förmodligen så kallade giveaway-bedrägerier. Förutom tidigare nämnda meddelandetjänster kan man se dem på sociala medieplattformar som Facebook, Twitter och YouTube. Syftet med dessa bedrägerier är att få offret att skicka sin kryptovaluta till scammers plånböcker genom att till exempel lova att returnera det skickade beloppet med tio gånger. Så kom ihåg regel 1 och SKICKA INTE DINA CRYPTOCURRENCER TILL DESSA ADRESSER! Bedragare använder väldigt ofta också märket av välkända rika personer för att locka in offer. Till exempel finns det många falska konton som imiterar Elon Musk på Twitter och videor eller livestreamar om Michael Saylor på YouTube som används för dessa bedrägerier. I vissa fall har hackare till och med lyckats ta över kändisars riktiga sociala mediekonton och använt dem för dessa bedrägerier.

Pyramidspel och andra företagsbedrägerier

Affärsvärldens pyramidspel, eller så kallade Ponzi-spel, är baserade på det ständiga flödet av nytt kapital från nya kunder för att betala för äldre kunders vinster. Exempel på "kryptovalutor" som använder denna Ponzi-taktik var Onecoin och Bitconnect. Ett mycket stort varningstecken för ett pyramidspel är kravet eller incitamentet för kunden att rekrytera nya kunder. I fallet med Onecoin och Bitconnect till exempel, var vinsten delvis kopplad till de nya kunderna som rekryterades.

Eftersom pyramidspel är ganska allmänt känt idag, använder bedragare också andra typer av "bra" affärsmöjligheter för att locka offer. En vanlig sådan bluff tidigare år har varit en webbplats som gjorts för att se ut som en nyhetssajt, där en lokal kändis berättar hur de kunde tjäna mycket pengar genom att använda kryptovalutor. Den här typen av falska nyheter har skickats via e-post, men bedragare har också använt dem som reklam på vissa webbplatser eller i Facebook-grupper till exempel.

Romantiska bedrägerier

Med dejtingappars popularitetstillväxt har så kallade romantikbedrägerier också blivit vanligare. I dessa använder bedragaren social manipulation och utnyttjar offrens känslor. Dessa bedrägerier pågår ofta under långa perioder och orsakar skamkänslor hos offren, vilket gör att bedrägerierna lämnas orapporterade. Bedragare försöker vinna offrens förtroende med öppna samtal och till och med telefonsamtal med offret. Efter att ha vunnit förtroendet ber bedragarna vanligtvis pengar från offret för att hjälpa till med ett plötsligt problem eller för att till exempel resa för att träffa offret. Ofta kan anledningen till att be om pengarna vara att betala för byråkrati för ett arv eller hanteringsavgifter för vissa fonder som fastnat i tullen, vilket ger offret intrycket att de snart kommer att få tillbaka sina pengar. Kryptovalutor har blivit vanligare även i romansbedrägerier eftersom, som nämnts i regel nummer 1, transaktionerna är slutgiltiga, men också för att kryptovalutor är väl lämpade för globala överföringar. Bedragare kan be om pengar i kryptovalutor med hänvisning till att deras bankkonton plötsligt har frysts eller själva blivit utsatta för rån. Bedragare kan också försöka skapa en känsla av brådska för offret genom att skicka bilder som "bevis" på händelserna. Så om en person du träffar online ber dig om pengar, meddela myndigheterna och följ regel 1 och skicka inte dina kryptovalutor till en adress du inte är helt säker på.

Slutsats

Tyvärr kommer vi aldrig att bli av med bedrägerier helt eftersom nya kommer alltid att uppfinnas. Så om du misstänker att du har varit föremål för en bluff, även om det inte stämmer överens med någon av de som presenteras i den här texten, lämna inte dig själv ensam med saken. Genom att känna igen vanliga bedrägerier som presenteras ovan och följa de fem bra reglerna kan du dock minska din sannolikhet att falla offer för bedragare. Så var försiktig med nya webbplatser och skicka aldrig din information eller pengar till fel personer. Om du dock en dag blir offer för en bluff, var inte rädd för att kontakta rätt myndigheter.

Manu Isto Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 09.02.2023 10:39
European Regional Development Fund Leverage from the EU